Experiències
La Fia-faia crema la nit de Nadal al Berguedà
Unes 300 torxes baixaran de la muntanya per omplir de foc i tradició els carrers de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola en una nova edició de la seva festa més ancestral i multitudinària
Els carrers i les places de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola s’omplen de torxes flamejants elaborades pels mateixos vilatans amb una herba molt abundant per aquestes terres, la Cephalaria leucantha, que cullen la primera setmana del mes i deixen assecar. És indiscutible: gairebé de forma paral·lela, les dues poblacions celebren el 24 de desembre una nova edició de la Fia-faia, una cita ancestral i multitudinària que prové del culte al foc, el dia en què la llum reneix i es converteix en la commemoració del naixement de Déu, creador del Sol. També és la festa que obre la celebració del Nadal a les dues poblacions del Berguedà i es calcula que se celebra en una seixantena de pobles del Pirineu. El gruix fort del programa s’enceta amb la llum del capvespre. Un grup de fallaires puja a la muntanya i encén una foguera, quan comença a fosquejar. El foc és transportat amb les faies (unes 160 torxes a Bagà i unes 100 a Sant Julià) cap a la vila, on el reparteixen entre els visitants. La festa acaba amb balls i cançons al voltant del foc i tast d’allioli de codony amb torradetes (a Sant Julià) i coca (a Bagà). “Una festa espectacular amb molta història i tradició centenària que té la participació de centenars de persones i que cal viure en primera persona”, recomanen des de l’oficina d’informació i turisme de Bagà, que també ressalten que el 2010 va ser declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional per la Unesco.
Més de 700 metres de pessebre vivent
Aquests dies, molts pobles catalans ofereixen pessebres vivents, una oportunitat per reviure el naixement de Jesús en la pell dels habitants de cada vila. A Corbera de Llobregat, per exemple, se’n celebra un de molt antic (ja ofereix la 58a edició) i multitudinari (l’any passat va rebre 30.063 visitants), que també destaca pel lloc on es fa: la penya del Corb. En un circuit de 700 metres, els prop de 250 actors representen diverses escenes dels pessebres, oficis artesanals i típiques tradicions nadalenques catalanes. Cada temporada evoluciona amb la incorporació de noves escenes, construccions o personatges perquè el visitant que repeteixi (prop del 40%) hi trobi nous elements. El recorregut és d’una hora de durada i està guiat per un relat que combina textos evangèlics i poètics que expliquen cada escena a mesura que el visitant avança i s’endinsa en un ambient d’una freda nit de Nadal.
Dates:
Preus generals:
Web: pessebrecorbera.cat
El món màgic de la Xina
El pavelló de Fontajau es transforma per a la 6a edició del Gran Circ de Nadal de Girona, enguany amb el títol FantAsia, amb les trenta primeres estrelles del llegendari Gran Cric de la Xina.
Dates:
Web: circnadalgirona.com
Sortida a la recerca del pi més bonic
Declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional de Catalunya, la Festa del Pi se celebra el mes de desembre. L’acte més conegut i freqüentat és el dia 30 al matí, quan se surt a tallar el pi més bonic de la contrada i l’ofereixen engalanat a la patrona, Santa Coloma. Mentre es baixa del poble, per anar a l’església, es galeja amb trets de trabucs i escopetes d’avantcàrrega.
Dates:
Web: centelles.cat
El ‘Cant de la Sibil·la’
El Cant de la Sibil·la és un drama litúrgic que va tenir molta difusió durant l’edat mitjana al sud d’Europa i que s’interpreta en la missa del gall en diferents punts del país. A la catedral de Barcelona, que guarda la versió més antiga musicada (s. XV) a la península Ibèrica, començarà a dos quarts de dotze de la nit. Més propostes barcelonines són a la basílica de Santa Maria del Mar (23 h), Santa Maria del Pi (23.30 h), la parròquia de Santa Maria de Gràcia (23.30 h) i l’església de Sant Gaietà (23.45 h).
Torna el circ d’hivern
Vilanova i la Geltrú celebra el tercer circ d’hivern Saturnàlia, una programació de circ inspirada en les festes romanes de Saturnalis. Aquesta edició presenta Mitra, amb els joves artistes del cicle formatiu superior del Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel de Barcelona, en què podrem veure diverses disciplines del circ. Una trobada entre creadors i joves artistes que duran a escena els seus millors treballs tot creant connexions efímeres.
Dates:
Web: elprincipal.cat