Experiències

Experiències

La Fira de l’Oli de les Garrigues més solidària

La 57a edició de la reconeguda mostra de les Borges Blanques donarà l’opció d’apadrinar oliveres dels municipis del territori afectats pels incendis i els aiguats de l’any passat

Des de l’any 1963, les Bor­ges Blan­ques cele­bra la Fira de l’Oli de les Gar­ri­gues, que té el seus orígens en la fes­ti­vi­tat de Sant Antoni, i que per això coin­ci­deix amb els 3 Tombs i amb les car­ros­ses, els cavalls i el mer­cat dels comer­ci­ants. Amb cin­quanta-set anys d’història i un volum per edició d’uns 130 expo­si­tors i 60.000 visi­tants, arriba l’edició més solidària de la fira, ja que enguany se soli­da­rit­zarà amb els muni­ci­pis del ter­ri­tori afec­tats aquest 2019 pels incen­dis de finals de juny i prin­ci­pis de juliol i pels aiguats del mes d’octu­bre. Es donarà, doncs, l’opció d’apa­dri­nar oli­ve­res per ser plan­ta­des en aquests indrets devas­tats pel foc o l’aigua, una ini­ci­a­tiva que durà a terme con­jun­ta­ment amb l’Asso­ci­ació ACU­DAM, dedi­cada a donar suport a per­so­nes amb dis­ca­pa­ci­tat intel·lec­tual. A més, la tra­di­ci­o­nal car­go­lada solidària Car­goli també des­ti­narà els bene­fi­cis a la plan­tació d’oli­ve­res als ter­ri­to­ris afec­tats, i s’incor­po­rarà una degus­tació de vede­lla, cui­nada a l’estil medi­e­val, que també recap­tarà fons amb el mateix objec­tiu. També com a nove­tat hi ha la incor­po­ració de més cul­tura en el pro­grama, que ofe­rirà recre­a­ci­ons històriques tea­tra­lit­za­des repre­sen­ta­des en directe en diver­sos espais del recinte firal durant el cer­ta­men. Així mateix, la pro­gra­mació poten­ciarà els tallers i les acti­vi­tats gas­tronòmiques adreçades als infants, amb una setan­tena de pro­pos­tes. Una altra nove­tat serà l’espai “La cuina de l’oli”, amb demos­tra­ci­ons gas­tronòmiques de reco­ne­guts xefs.

del 17 al 19 de gener

Dates:

Web: fira­oli.cat

barcelona (barcelonès)

El folk omple d’ambient Gràcia

Arriba la 33a edició del festival Tradicionàrius, l’aparador de la realitat de la música folk dels Països Catalans. Un festival de música tradicional que ha creat i manté les seves pròpies tradicions: la cercavila inicial amb Kabum i la de cloenda amb les Colles de Cultura Popular de la Vila de Gràcia, el cap de setmana dels Foguerons amb el tast, les gloses i el ball de bot, i Les Vespres dels dimecres dinamitzades per Marcel Casellas. A banda de Kepa Junquera, a qui es dedica aquesta edició del Tradicionàrius, enguany es vol retre homenatge a la colla pionera Grallers de l’Acord, de Vilanova i la Geltrú, que l’any 2019 van celebrar el 40è aniversari. I també a la figura d’Ovidi Montllor en el 25è aniversari de la seva mort, a través de la reinterpretació del grup valencià El Diluvi. La programació, que s’allargarà fins al 3 d’abril, ofereix una setantena de propostes, amb catorze presentacions de discos i onze estrenes d’espectacles. Sobresurten propostes com l’espectacle de dansa i polifonia tradicional Socarrel o el concert d’orgue i cornamusa a l’església de Santa Maria de Gràcia.

del 20 de gener al 3 d’abril

Dates:

Centre Artesà Tradicionàrius

Lloc:

Web: tradicionarius.cat

polinyà (vallès occidental)

Inici dels Tres Tombs

Polinyà és la capital dels Tres Tombs del 2020. Per això, acull tant l’inici com la cloenda de la celebració d’aquesta tradició pagesa de Catalunya. El 9 de gener va tenir lloc el pregó, que va donar el tret de sortida als actes del calendari dels Tres Tombs, que recorrerà més de setanta poblacions catalanes. La cloenda d’aquesta celebració es farà amb la 23a Trobada Nacional dels Tres Tombs que tindrà lloc el 3 de maig a la població vallesana. Precisament, pel fet de cloure aquesta celebració a tot Catalunya, la passada d’enguany serà molt més multitudinària, ja que comptarà amb la participació d’una part dels noranta pobles associats a la federació. Aquest acte representarà la cloenda de totes les festes de Catalunya i serà una gran trobada d’àmbit nacional amb més d’un centenar de carros i cavalls i més de 300 traginers provinents d’arreu del país. Els Amics de Sant Antoni Abat de Polinyà han preparat un programa amb diverses activitats obertes a tota la població i relacionades amb el món del cavall i la pagesia. El programa inclou exposicions, exhibicions, xerrades, activitats a les escoles i una plantada i cercavila de bestiari.

web: polinya.cat

puig-reig (berguedà)

Cavalls, embotit i molt més

La Corrida de Puig-reig és una festa tradicional que se celebra per Sant Antoni a la vila des de fa més de 125 anys. La celebració gira a l’entorn del món dels cavalls, els carros, l’embotit i els productes elaborats a partir del porc. També hi ha prevista una àmplia programació d’activitats i espectacles, com el de doma en llibertat i volteig de Miron Bococi.

del 17 al 19 de gener

Dates:

web: lacorrida.cat

santa pau (garrotxa)

Tastar els preuats fesols garrotxins

Un dels actes més esperats de la Fira del Fesol, que celebrarà el 30è aniversari, és la fesolada de les dotze del migdia a la plaça Major, on es podran degustar diversos plats elaborats amb els populars fesols de Santa Pau, a càrrec d’una quinzena de restaurants de la zona. També es podrà gaudir de la fira d’artesania i de moltes activitats.

19 de gener

Data:

web: santapau.cat

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor