Experiències
Els foguerons de Sant Antoni ompliran Gràcia
La celebració mallorquina es trasllada durant uns dies al barri barceloní, que s’omple de fogueres, concerts i mostres de cultura popular
Durant uns dies, Gràcia s’impregna de la cultura popular mallorquina. Convertida en la celebració d’hivern del barri barceloní, la festa dels foguerons de Sant Antoni permet reviure l’essència de la típica revetlla, amb la mateixa estructura que l’original de sa Pobla. La celebració té com a elements principals els foguerons, una sèrie de fogueres escampades per una dotzena de places de la vila, on la gent es pot fer el pa torrat i els típics botifarrons i llonganisses mentre escolta les glosses. El dia fort és el dissabte a la tarda, amb la plantada de les colles de cultura popular, la sonada dels xeremiers de Mallorca i la banda de flabiols i sacs de gemecs La Sacairada, i la cercavila fins a la plaça de la Virreina (amb la participació d’una vintena de colles). A continuació s’encenen els foguerons i s’enceten les revetlles, amb balls i cants mallorquins, glosada i concerts. La programació, però, ja es va encetar el divendres 17 de gener amb l’exposició Cartells de Sa Pobla a Gràcia, a l’Espai Albert Musons, amb propostes com la presentació del llibre La cuina del tradicionari. Un recorregut gastronòmic pel calendari de Mallorca, la inauguració de l’exposició 40 anys, quaranta poetes, XL artistes i el Tast Mallorquí i Nit de Glosa, una oportunitat per tastar menjar de les illes, amb sobrassada, botifarrons i camallot, tot escoltant les glosses obertes de diversos cantadors (23 de gener). També es farà un taller de ball de bot (24 de gener).
Dates:
Web: festamajordegracia.cat
La gran festa de la calçotada
Valls acull una nova edició de la Gran Festa de la Calçotada, una diada festiva, popular i promocional al voltant del calçot que cada any en reparteix uns 60.000 i que atrau uns 40.000 visitants. El programa conté un variat nombre d’actes tradicionals i festius i de concursos relacionats amb el calçot: cercaviles, demostracions de com coure’ls a la graella, degustacions populars, concursos de cultivadors, d’elaboració de la salsa que els acompanya i de menjar-ne (un dels més esperats), entre d’altres.
Dates:
Web: cambravalls.com
En plena Festa de Sant Antoni
Martí Boada, doctor en ciències ambientals, va encetar el 16 de gener la festa major de Sant Antoni amb el pregó, que va donar pas a una llarga programació amb actes tradicionals com la Nit del foc (18 de gener), el Tradicional Cos de Sant Antoni i la Cercavila del seguici tradicional (19), la X Trobada dels Amics dels Gegants i Grallers de Vila-seca, la Carretillada del Ball de Diables (25) i la 38a Trobada Gegantera (26). A banda, molts concerts (Itaca Band, Lildami, Orquetra Nueva Era, Xiula...), el monòleg d’El Sevilla La vida es rocanrol; el musical De Simba a Kiara: el tributo del Rey León... i les esperades curses de cavalls. A més, les piscines locals celebren el 20è aniversari i l’Oficina, els 10 anys, amb l’organització de la Festa dels Kintos 2020. Com a novetat, es poden comprar les entrades en línia.
Dates:
Web: vila-seca.cat
Dies per disfrutar de l’oli de qualitat
La XVIII Fira Intercomarcal de l’Oli permet descobrir els diferents olis que es produeixen a la Ribera d’Ebre, la Terra Alta i el Priorat. La mostra es fa al pavelló comercial, on hi ha representades les cooperatives i almàsseres de les tres comarques participants. Aquestes se situen segons la DOP a què pertanyen (així es poden apreciar els diferents olis segons el seu origen). El certamen es complementa amb diferents actes lúdics, com ara el popular concurs d’allioli, en què els participants han de fer, en deu minuts, la màxima quantitat d’allioli possible. També és molt esperada la repartida de clotxes, en total un miler, que l’organització reparteix cada any entre el públic assistent.
Dates:
Web: firamoralanova.cat
Torna un nou Trufforum
Gràcies a l’èxit de la primera edició celebrada l’any passat, Vic tornarà a acollir el Trufforum, l’esdeveniment de referència del sector de la tòfona negra en l’àmbit internacional. Durant dues jornades, experts de la tòfona vinguts d’arreu de Catalunya i del continent europeu posaran en valor a la capital d’Osona un producte sobre el qual encara cal fer molta pedagogia. I en això se centra tant el mercat de la tòfona, per comprar-ne al detall, com els tallers divulgatius a càrrec de xefs amb estrella Michelin com Nandu Jubany i Oriol Rovira, i el Market Truffòrum i el Trufforum PRO, amb prestigiosos científics del sector en l’àmbit de la producció de la tòfona negra i el canvi climàtic. També és molt popular el campionat de Catalunya de gossos tofonaires. D’accés gratuït, el certamen neix amb l’objectiu de promocionar l’ús responsable de la tòfona a les cuines domèstiques i professionals.
Dates:
Lloc:
Web: vicfires.cat