Experiències

Experiències

Caldes de Montbui farà bullir l’olla

El Mercat de l’Olla i la Caldera del 14 i 15 de març serà l’acte central del programa “Fem bullir l’olla”

Cal­des de Mont­bui és cone­guda per ser una vila ter­mal, però també per fer bullir l’olla més gran de Cata­lu­nya durant el Mer­cat de l’Olla i la Cal­dera –enguany el 14 i 15 de març–, l’acte cen­tral del pro­grama “Fem bullir l’olla”, que vol posar en valor els pro­duc­tes de pro­xi­mi­tat i de qua­li­tat i els típics cal­de­rins, cui­nats amb aigua ter­mal. La 12a edició del Mer­cat d’Arte­sans, doncs, omplirà el cen­tre històric amb un cen­te­nar de para­des, demos­tra­ci­ons d’arte­sa­nia i acti­vi­tats i tallers fami­li­ars, com la gim­cana salu­da­ble, l’“estampa d’olla”, la fireta de fang, la “careta lla­mi­nera” i les man­da­les amb lle­gums de Cal­des. I tot ple­gat, acom­pa­nyat de dos espais de manu­a­li­tats emblemàtics: els telers i l’agu­lla. Al mer­cat s’hi afe­geix una sin­gu­la­ri­tat cal­de­rina: l’olla gegant, de 1.600 litres de capa­ci­tat, on es cui­na­ran cigrons amb aigua ter­mal i lle­nya. També tindrà lloc la ter­cera edició de l’Anada d’Olla, amb l’assalt al mer­cat, un ràpel guiat des de la fines­tra més alta de l’ajun­ta­ment. Així mateix, coin­ci­dint amb el mer­cat, arren­carà la cam­pa­nya gas­tronòmica “Se’ns en va l’olla”, en què res­tau­ra­dors cal­de­rins ofe­re­ri­ran un plat estre­lla sin­gu­lar dins la seva carta (del 14 al 22 de març). I final­ment, en aquest con­text, el museu Ther­ma­lia inau­gu­rarà una expo­sició de referència dedi­cada al ter­ma­lisme. Aquesta ins­tal·lació és un recor­re­gut interac­tiu, sug­ge­ri­dor i modern per expli­car històries cen­tenàries sobre els lli­gams de la vila amb el fet ter­mal, sobre les pro­pi­e­tats de l’aigua medi­ci­nal cal­de­rina i sobre la seva sin­gu­la­ri­tat. També és l’avant­sala que porta el visi­tant del museu a des­co­brir l’obra de Manolo Hugué i de Pablo Picasso, allot­jada a la ter­cera planta.

14 i 15 de març

Dates:

Web: cal­des­de­mont­bui.cat

tot catalunya

Temporada de Passions

La Federació Catalana de Passions va presentar recentment la temporada d’aquest 2020 al Palau de la Generalitat. Per a aquest any, es preveuen una quarantena de representacions de La Passió entre principis de març i principis de maig en deu localitats. Algunes com Cervera, Olesa de Montserrat, Esparreguera i Mataró tenen molta tradició, però també n’hi ha a la Cava, Deltebre i Ulldecona (Montsià), Vilalba dels Arcs (Terra Alta), Llinars del Vallès (Vallès Oriental), Vilassar de Mar (Maresme) i Vila-sacra (Alt Empordà). A més, s’espera que properament s’incorpori a la federació la representació que es fa a Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat). Totes tenen alguna singularitat que les fa úniques i cada any incorporen alguna novetat per actualitzar-se.

móra la nova (ribera d’ebre)

Disfrutar de la clotxa riberenca

Arriben els dies ideals per disfrutar de la clotxa, el plat tradicional per excel·lència de la Ribera d’Ebre. La 17a Festa de la Clotxa s’encetarà amb la cercavila i el pregó de Julio Monfort, membre de la Comissió de Fira de Móra la Nova. A les onze, serà el moment de tastar les clotxes –se’n solen repartir més d’un miler– i, després, hi haurà concert amb Montse Castellà. A més, amb motiu de la festa, es podrà fer una visita al museu del ferrocarril i la cotxera a un preu especial. L’esperada celebració també donarà inici a la presència de la clotxa a bona part dels restaurants de la comarca que, fins al 12 d’abril, en forma de jornades gastronòmiques, incorporaran en les seves cartes i menús aquesta recepta tradicional i diverses variants de l’original.

15 de març (festa) i del 15 de març al 12 d’abril (jornades)

Data:

Web: moralanova.cat

hospitalet de llobregat (barcelonès)

Dies de cervesa i barbacoes

Arriben dies intensos a l’Hospitalet. Sis estands gastronòmics, 646 cerveses, 110 aixetes, 35 activitats i 35.000 visitants. Aquestes són les xifres que s’esperen durant la novena edició del Barcelona Beer Festival –a la Farga–, el punt de trobada d’aficionats i professionals de la cervesa artesana més gran del sud d’Europa. A més, enguany el BBF vol donar més visibilitat que mai a les dones del sector, ja que cada vegada són més i també reivindiquen més el seu paper en l’univers de les cerveses artesanes. D’altra banda, l’Hospitalet també serà la seu de la segona edició del festival de la barbacoa What de Foc!, que es fa al parc de la Torrassa i que comptarà amb una vintena de xefs procedents de tot el món. Després de la bona acollida de l’any passat, aquest any es mantindrà l’esperit i la filosofia de la primera edició: reivindicar l’art de la barbacoa i mostrar les diferents tècniques i tradicions pròpies de cada país. Algunes de les propostes internacionals seran, per exemple, les receptes d’inspiració asiàtica, els rostits tradicionals grec i argentí, els sabors veneçolans i les propostes cubanes. A banda de tastar tot tipus de sabors, la programació també oferirà tallers, mercat i molta música.

del 13 al 15 de març (Beer Festival); 14 i 15 de març (What The Foc).

Dates:

Webs: barcelonabeerfestival.com / wtfoc.cat

tarragona (tarragonès)

Arriben els Tres Tombs

Els Tres Tombs arriben a Tarragona. Un gran nombre de genets, carros i cavalls recorreran els carrers de la ciutat i rebran la benedicció de Sant Antoni.

15 de març

Data:

Web: tarragona.cat

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.