Experiències

Càmpings en marxa

La majoria dels càmpings catalans obren aquest cap de setmana. La Federació Catalana de Càmpings lamenta que la poca claredat en la data d’obertura de fronteres ha perjudicat el sector

Catalunya
és la primera destinació de càmpings a l’Estat espanyol. El 45% de les pernoctacions de càmping que hi ha a l’Estat són en terres catalanes

Atenció, cam­pis­tes, ja podeu pre­pa­rar ten­des i cara­va­nes: aquest cap de set­mana començaran a obrir molts càmpings cata­lans i s’espera que el pri­mer cap de set­mana de juliol pràcti­ca­ment tots esta­ran en ple ren­di­ment. Tot i que molts d’aquests ja tenien auto­rit­zació per obrir amb l’entrada de la fase 1, la majo­ria va deci­dir no fer-ho per les res­tric­ci­ons mar­ca­des pel pla de deses­ca­lada i sobre­tot perquè no tenien demanda degut a la pro­hi­bició en la mobi­li­tat en l’àmbit regi­o­nal i inter­na­ci­o­nal. “Estem a punt per obrir, les ins­tal·laci­ons estan pre­pa­ra­des, amb tots els pro­to­cols d’higi­ene i segu­re­tat i amb els equips for­mats per poder-los apli­car. Per a nosal­tres la mobi­li­tat és clau, i amb les res­tric­ci­ons que teníem fins ara ho teníem com­pli­cat. Ara estem espe­rant amb impaciència que s’obrin les fron­te­res”, explica Miquel Gota­ne­gra, pre­si­dent de la Fede­ració Cata­lana de Càmpings, que recalca el fet que “a Cata­lu­nya entre el 60 i el 70% dels cli­ents dels càmpings són estran­gers –la majo­ria pro­ce­dents dels Països Bai­xos, França i Ale­ma­nya– i a les comar­ques giro­ni­nes aquest per­cen­tatge arriba al 80%”. Lamenta, també, la poca clare­dat en la data d’ober­tura de fron­te­res, que ha per­ju­di­cat el sec­tor. “El gran pro­blema de tot ple­gat és la manca de con­creció; anem sem­pre a l’últim minut, i això és molt dolent, perquè la gent no s’orga­nitza les vacan­ces amb set dies d’ante­lació”, cri­tica Gota­ne­gra. “Si fa 15 dies o un mes haguéssim tin­gut una data clara de quan es podria entrar al país i amb qui­nes con­di­ci­ons, pot­ser la situ­ació seria dife­rent.”

La Fede­ració manté que en aquests moments el càmping és una alter­na­tiva a l’alça, ja que és un tipus d’esta­bli­ment que per­met gau­dir millor d’un des­cans o d’unes vacan­ces amb una gran tran­quil·litat pel que fa als nous estàndards de segu­re­tat sanitària que s’exi­gei­xen i demana el mer­cat. “Els nos­tres esta­bli­ments tenen l’avan­tatge que estan situ­ats a l’aire lliure, que hi ha una sepa­ració entre par­cel·la i par­cel·la i que mol­tes cara­va­nes i auto­ca­ra­va­nes tenen els seus pro­pis ser­veis”, asse­gu­ren fonts del sec­tor. Pre­ve­uen, però, una tem­po­rada dife­rent, i molt curta. Sobre­tot con­cen­trada a l’agost i en la qual caldrà tre­ba­llar molt ima­gi­na­ti­va­ment per allar­gar-la a la tar­dor: “Hau­rem de seduir el turisme de pro­xi­mi­tat i bus­car l’experiència del cap de set­mana.” Con­fien, però, que en el moment que s’obri la fron­tera arri­barà el turista inter­na­ci­o­nal i també tenen molta fe que l’anglo­saxó tor­narà a la tar­dor. Pel que fa al turisme naci­o­nal, cre­uen que “hi haurà un aug­ment impor­tant”: “El pro­blema és que el volum d’oferta de pla­ces que té el sec­tor a Cata­lu­nya és molt més gran que la demanda que hi ha de turis­tes. Per tant, no serà sufi­ci­ent el turisme naci­o­nal. Serà un any com­pli­cat, tot i que pot ser idoni perquè el públic català cone­gui els càmpings. Som uns grans cone­guts a Europa i uns grans des­co­ne­guts a Cata­lu­nya. Ara més que mai es demana natura, aire lliure, dis­tan­ci­a­ment, tenir allot­ja­ment propi... Requi­sits que com­pleix per­fec­ta­ment el càmping.” Gota­ne­gra també con­si­dera que el govern hau­ria de tre­ba­llar en cam­pa­nyes per afa­vo­rir el turisme, a més d’altres aju­des reals i direc­tes per al sec­tor com ara “un incen­tiu amb l’IVA, algun ajut amb segu­re­tat social...”: “Hem que­dat tocats, enca­de­nem tres mesos a zero”, recorda. A més, s’hi suma el cost de les mesu­res de segu­re­tat: “Caldrà ampliar els equips, aug­men­tar la freqüència de les nete­ges, cons­ci­en­ciar el cli­ent, incor­po­rar panells infor­ma­tius... És una feina impor­tant i la gestió serà com­pli­cada i cara, perquè s’hau­ran d’aug­men­tar les plan­ti­lles.” Segons dades de la Fede­ració, actu­al­ment a Cata­lu­nya hi ha 351 càmpings, 300.000 pla­ces que gene­ren al vol­tant de 20 mili­ons de per­noc­ta­ci­ons. Cata­lu­nya és la pri­mera des­ti­nació de càmpings a l’Estat espa­nyol, el 45% de les per­noc­ta­ci­ons que hi ha a l’Estat són en ter­res cata­la­nes. I donen feina a unes 16.000 per­so­nes.

El Càmping Palamós va ser un dels pri­mers a tor­nar a obrir. Va valo­rar els pros i con­tres i al final va veure clara l’ober­tura par­cial. “Som una empresa fami­liar i ens ho anem fent entre nosal­tres, ens anem adap­tant set­mana a set­mana, a veure si així podem sal­var la tem­po­rada. Tot i així, ens han can­cel·lat mol­tes reser­ves, ja que molta cli­en­tela que solem tenir els mesos de maig i juny són jubi­lats. També cre­iem que aquest any el turisme anirà a última hora, s’espe­rarà a reser­var”, expo­sen, alhora que recal­quen que la majo­ria dels cli­ents actu­als són de la zona i que estan molt cons­ci­en­ci­ats amb la situ­ació i res­pec­ten la nova nor­ma­tiva. El Càmping Tri­llas Platja de Tama­rit, de Tar­ra­gona, també valora posi­ti­va­ment la tor­nada: “La majo­ria dels cli­ents que tenim són els de la nos­tra província que fan tem­po­rada, els cli­ents de sem­pre. De reser­ves de pas no n’hem tin­gut gai­res”, comen­ten fonts del càmping, que també rea­fir­men que els cli­ents s’han adap­tat molt bé a la nova nor­ma­tiva, com ara por­tar mas­ca­reta en zones comu­nes, dei­xar distàncies de segu­re­tat i res­pec­tar l’afo­ra­ment permès: “L’ente­nen, la res­pec­ten i la seguei­xen.” El Càmping Els Ports d’Arnes coin­ci­deix en aquest res­pecte per la nova nor­ma­tiva. Fa uns quinze dies que ha obert por­tes i té sobre­tot reser­ves de bun­ga­lous. Estan espe­rançats amb la tem­po­rada esti­val: “Ja hem per­dut la Set­mana Santa –aquí és tem­po­rada alta– i totes les colònies dels infants. Ens hem de recu­pe­rar.” També espe­ren impa­ci­ents que obrin les comu­ni­tats autònomes: “Pensa que estem a 1 quilòmetre d’Aragó, i en aquests moments no poden venir cli­ents d’allà, molt habi­tu­als.” Tot i així, enguany es refien dels cli­ents cata­lans: “És un any ideal per des­co­brir tot el ter­ri­tori català.”

aUTOCARAVANES EN ALÇA

Tot i que el sector de compra i lloguer d’autocaravanes ja fa un temps que està en alça, en aquests moments i arran de la Covid-19, està creixent més que mai. “És un mètode molt segur per anar de vacances, perquè estàs com a casa i pots viatjar sense exposar-te a aglomeracions”, exposen fonts de l’Associació Espanyola de la Indústria i Comerç del Caravàning (Aseicar), que destaquen especialment el gran interès pel lloguer d’aquests vehicles: “S’ha disparat un 40% amb comparació a la campanya d’estiu de l’any passat i, en aquests moments, ja en tenim un 80% de llogats.” Quant a preus, no s’han incrementat i oscil·len entre els 110 i 180 euros al dia. Tot i així, es fan protocols de desinfecció exhaustius amb una màquina d’ozó i de peròxid d’hidrogen fumigat tant en els vehicles nous com en els usats o reparats.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor