Amb vistes d’ocell
Per les seves condicions d’orografia i meteorologia, la vall d’Àger és una de les millors zones del món per volar amb parapent i ala delta. Amb aquesta experiència inoblidable s’aconseguirà una panoràmica única de tot aquest territori
“Una experiència única per descobrir el territori i obtenir unes vistes panoràmiques increïbles.” Així defineix el vol amb parapent i ala delta una de les agències de la vall d’Àger, Entrenúvols, que, amb totes les mesures de prevenció de contagi de la covid-19, des de fa unes setmanes ha pogut reprendre l’activitat. “La vall d’Àger és un territori ampli, molt poc poblat i ple de natura, lluny de massificacions, inclús a les èpoques més turístiques. Així doncs, tenim la sort de tenir un entorn perfecte per allunyar-se del virus que ens envolta”, recomanen, alhora que recalquen: “El parapent és l’antítesi del contacte físic, per això més que mai pot ser una bona opció aquest estiu, tant per veure el nostre entorn natural únic com per tenir l’oportunitat de sentir-se com un ocell.” D’aquesta manera, aquells a qui els agraden les emocions fortes poden optar per fer un bateig biplaça acompanyats d’un pilot experimentat, que portarà a descobrir la zona des de l’aire amb moments únics que deixaran bocabadat el visitant com quan “sobrevoles el Parc Natural del Montsec i els pantans de Canelles i es veu cada cop més a prop l’imponent congost de Mont-rebei”. A més, per les seves condicions d’orografia i meteorologia, la vall d’Àger és una de les millors zones de vol del món, tant per a pilots experimentats com per començar a volar. Per això s’hi organitzen nombrosos campionats internacionals i estatals, donant una projecció a l’exterior que fa que la zona sigui freqüentada per voladors procedents de tot el món. Amb grans zones d’aterratge senyalitzades per realitzar vols amb total seguretat.
A banda del vol, tot el territori ofereix joies monumentals com ara la col·legiata de Sant Pere d’Àger, “una visita que no es pot perdre de la zona”, segons recomanen fonts del Consell Comarcal de la Noguera, juntament amb un passeig pel congost de Mont-rebei, que es pot fer “tant per aigua per com terra”. És l’únic congost de Catalunya que es manté verge. Únicament és travessat per un camí de ferradura parcialment excavat a la roca que permet gaudir d’una manera molt espectacular d’aquest indret. Les parets del congost arriben a assolir més de 500 metres de caiguda vertical, amb punts on l’amplada mínima és de només 20 metres. Des de Montsec Activa, per exemple, donen l’opció de fer el congost de diverses maneres: amb caiac, amb caiac i vaixell, amb caiac i a peu, amb vaixell... (montsecactiva.com). I, si encara queden ganes i temps per veure més propostes de la zona, també es pot visitar l’ermita de la Pertusa, l’església de Sant Vicenç –actual parròquia d’Àger–, el santuari de la Mare de Déu de Colobor o les ermites de la Mare de Déu de Pedra o de Santa Elena.
El cel és l’altra gran estrella de la vall d’Àger. La seva gran qualitat ha estat clau per a la instal·lació del Centre d’Observació de l’Univers del Montsec (més informació a la peça de dalt a la dreta). També cal destacar que el Montsec disposa de la declaració de destinació turística i reserva Starlight, una distinció que acredita la zona com un dels llocs del món en què millor es poden veure les estrelles i un dels més idonis per organitzar-hi activitats turístiques relacionades amb la contemplació del firmament i lligades a la qualitat màxima del cel i la seva protecció contra la contaminació lluminosa. Quant a la reserva Starlight, és una zona encara més acotada dins de l’àrea de delimitació de destinació turística que engloba espais naturals amb un grau encara més elevat pel que fa a la qualitat del cel nocturn, l’accés a la llum dels estels i la preservació dels valors astronòmics, culturals i paisatgístics de l’entorn.
Col·legiata de Sant Pere
Un dels conjunts més importants del romànic català es troba a Àger, que encara conserva el recinte fortificat d’estil romànic i neogòtic promogut per Arnau Mir de Tost al segle XI. El conjunt monumental és format per la col·legiata de Sant Pere i les ruïnes del castell, construïts entre l’any 1034 i el 1047. L’església es va confiar a una comunitat de canonges i el claustre es va finalitzar al segle XV. Actualment, de l’antiga esplendor en queden ornaments i pintures murals repartits entre el Museu Diocesà de Lleida, el Museu Nacional d’Art de Catalunya i els Estats Units (informació de visites i preus a la peça de dalt o bé a ager.cat).
Experiència astronòmica
A banda de ser considerada com la Meca del vol lliure, per les seves condicions atmosfèriques la vall d’Àger és, també, un lloc únic per a l’observació astronòmica. Per això, una visita obligada de la zona és el Centre d’Observació de l’Univers, situat a una distància de 3,5 quilòmetres del nucli urbà d’Àger, al costat del camí que condueix al coll d’Ares. Consta, entre d’altres, de l’Ull del Montsec, una instal·lació única a tot l’Estat, que és alhora un planetari digital 3D multimèdia i una plataforma per a l’observació del cel en directe. La seva cúpula de 12 metres de diàmetre i la paret frontal s’obren completament deixant el visitant sota l’espectacular cel del Montsec. En aquests moments caldrà portar mascareta en totes les activitats i no es podrà fer ús d’audioguies per a traducció dels espectacles. Per tant, les sessions es fan en la llengua predeterminada de la visita (català o castellà). Així mateix, no serà permès observar directament en cap dels telescopis i es faran les observacions mitjançant pantalla (parcastronomic.cat).