Experiències

Aïllar-se en plena natura

Si aquest estiu es busca pau i tranquil·litat, una bona opció és pujar amb cremallera a Núria, una vall amb paisatges espectaculars, visites úniques i moltes activitats per fer

És molt cone­guda a l’hivern i poc a l’estiu. Quan arriba el bon temps, l’estació d’esquí de la vall de Núria es trans­forma en un parc temàtic d’alta mun­ta­nya amb mol­tes pro­pos­tes per fer. Si més que mai aquest any bus­quem pau i tran­quil·litat, una bona opció per des­con­nec­tar de la situ­ació actual que estem vivint és des­co­brir aquesta vall, situ­ada dins del parc natu­ral de les Capçale­res del Ter i el Fre­ser, i a la qual només es pot acce­dir a peu o en cre­ma­llera. Aquest paratge únic es troba a 2.000 m, per això ofe­reix la pos­si­bi­li­tat de dur a terme tota mena d’acti­vi­tats d’alta mun­ta­nya amb con­tacte amb la natura més pura. També s’hi pot fer cul­tura, visi­tant el san­tu­ari de Núria, un lloc de culte i pere­gri­nació ple d’història que es remunta al 700 dC. A més, la sim­bo­lo­gia de la fer­ti­li­tat ha estat sem­pre pre­sent a Núria, i es diu que si es posa el cap a l’olla s’obté el do de la fer­ti­li­tat, motiu pel qual és freqüent veure mol­tes pare­lles pel san­tu­ari.

“Cre­iem que aquest any el turisme apos­tarà més pels espais de natura, oberts i amplis, i la vall de Núria reu­neix per­fec­ta­ment tots aquests requi­sits”, diuen des de l’estació, on també espe­ren més cli­ents de pro­xi­mi­tat, que opta­ran per que­dar-se a casa i des­co­brir ter­ri­to­ris cata­lans aquest estiu. Per això, i sota el lema Res­pira natura, l’estació pre­senta la tem­po­rada d’aquest estiu com un indret idoni per des­con­nec­tar i gau­dir de les nove­tats que ofe­rei­xen enguany, com ara l’audi­o­guia gratuïta durant el tra­jecte en cre­ma­llera i a l’entorn del san­tu­ari, el pas­seig en el remo­de­lat telefèric Coma del Clot o bé l’oferta “Un viatge únic a una vall única - vall de Núria”, amb la  incor­po­ració dels cot­xes històrics del famós ser­vei de tren cre­ma­llera suís MGB (Mat­ter­horn Gott­hard Bahn) i la loco­mo­tora H12 que conduïen els viat­gers a la loca­li­tat alpina de Zer­matt. Emmar­cat en el procés de digi­ta­lit­zació de l’estació, el nou ser­vei de l’audi­o­guia és gratuït per a tots els visi­tants i per a totes les per­so­nes que tin­guin interès a des­co­brir més aspec­tes de la zona. L’app pot ser uti­lit­zada durant el tra­jecte en cre­ma­llera i per la vall, a més es pot escol­tar sense con­nexió o des de casa. El suport està dis­po­ni­ble en català, cas­tellà, anglès i francès (es reco­mana por­tar auri­cu­lars). Seguint les indi­ca­ci­ons i les mesu­res sanitàries, també es pot visi­tar el san­tu­ari, el cen­tre d’inter­pre­tació i l’ermita de Sant Gil.

Pel seu pai­satge i per la faci­li­tat d’accés, la vall de Núria és un lloc pri­vi­le­giat per conèixer, admi­rar i recórrer l’alta mun­ta­nya piri­nenca. S’hi poden fer dife­rents excur­si­ons, des d’un sen­zill pas­seig fins a llar­gues tra­ves­ses i ascen­si­ons d’alta mun­ta­nya. El camí vell de Que­ralbs a Núria és pro­ba­ble­ment un dels iti­ne­ra­ris de mun­ta­nya més carac­terístics de Cata­lu­nya i del Piri­neu. En sen­tit ascen­dent o bé de bai­xada, o bé com­bi­nat amb el cre­ma­llera de Núria, és un camí ideal per reme­mo­rar l’esforç dels pere­grins –durant segles el van fer ser­vir com a ruta d’accés al san­tu­ari i està far­cit d’històries i lle­gen­des– i dels pri­mers esquia­dors i per gau­dir inten­sa­ment de l’entorn natu­ral de l’alta i mit­jana mun­ta­nya piri­nenca. Una altra pro­posta con­cor­re­guda és la tra­vessa dels Tres Refu­gis, que porta pels ter­renys més clàssics de la mun­ta­nya ripo­llesa. El recor­re­gut trans­corre per bona part del nou parc natu­ral de les Capçale­res del Ter i el Fre­ser i s’endinsa en ter­ri­tori francès, a la cone­guda vall de Carançà. Un plan­te­ja­ment de cinc eta­pes que per­met recórrer espais que per si sols ja merei­xen una visita, com les gor­gues del Fre­ser, les pas­tu­res de Coma de Vaca i els llacs de Baci­vers i de Carançà, i tot envol­tat de cims impo­nents com el Gra de Fajol, Bas­ti­ments, Baci­vers i el pic de l’Infern. La dar­rera etapa trans­corre pel Camí dels Engi­nyers i per­met fer una visita a Núria amb l’opció de retor­nar a Que­ralbs amb el cre­ma­llera o per l’esmen­tat camí vell de Que­ralbs a Núria (vall­de­nu­ria.cat).

exposicions
Vall de Núria disposa d’un centre d’interpretació que permet conèixer la història i els inicis de l’estació d’esquí i de la muntanya, així com també les rutes a peu que es poden fer per arribar-hi. També es pot gaudir d’una exposició sobre els edificis emblemàtics i d’una altra sobre la vida i les tradicions dels pastors de la vall. Horaris temporada d’estiu: de 10 a 17 h.
Un dels grans atractius de Núria és pujar-hi amb cremallera, el més alt del sud d’Europa. Té un recorregut de 12,5 km i supera un desnivell de més de 1.000 metres. Accés: Viatge amb cremallera
estacions del cremallera a Ribes de Freser i Queralbs. Preu:
diferents opcions de bitllet, que inclouen exposicions, l’audiovisual La vall dels 5 elements, la basílica i el Centre d’Interpretació Vall de Núria. Més informació: 972 732 020.
Per dinar
Bar i restaurant de l’Hotel Vall de Núria: és un espai confortable per als visitants que volen gaudir d’un bon àpat. Ofereix dues modalitats: bufet i carta. La Caseta del Llac: ideal per prendre un refrigeri amb unes vistes espectaculars davant del llac. Aquest espai de restauració només està obert durant la temporada d’estiu i ofereix entrepans variats. Grill autoservei: ofereix esmorzars, dinars i pícnics.
Un passeig en telefèric Amb el remodelat telefèric Coma del Clot es pot accedir a l’alberg Pic de l’Àliga i a un mirador amb espectaculars vistes de la vall i dels pics que l’envolten. Sortida: Vall de Núria. Horaris: de 9 h a 17 h. Preus: 8 euros (bitllet senzill, anada i tornada) i 27 euros (bitllet cremallera més telefèric, anada i tornada).
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor