Experiències

Descobrir el món del camp en família

Benvinguts a Pagès, que aquest any canvia de format i és virtual, ofereix set rutes per fer durant tot l’any que acosten el món del camp als visitants i mostren els orígens de molts dels productes que mengem

Durant un cap de setmana, les explotacions agrícoles, ramaderes i pesqueres de tot Catalunya obren portes i, juntament amb la participació dels restaurants, allotjaments i de la programació d’una extensa oferta d’activitats paral·leles donen a conèixer l’elaboració dels productes alimentaris que es consumeixen cada dia. Parlem de Benvinguts a Pagès, la gran festa de la pagesia catalana, que aquest cap de setmana segueix l’exemple de moltes fires i festes i ofereix una versió virtual per adaptar-se a la situació excepcional que estem vivint. L’objectiu, però, és mantenir l’essència del projecte, que dona a conèixer l’origen dels productes que mengem i que es produeixen arreu del país. Així, enguany, els dies 3 i 4 d’octubre, una representació dels productors programen tot tipus d’activitats divulgatives a la xarxa, entre les quals destaquen xerrades, visites virtuals, receptes, entrevistes i tutorials amb consells sobre alimentació. Es pot descobrir, per exemple, com és l’elaboració de l’oli a les Terres de l’Ebre, els secrets de la producció d’un producte com la cervesa des de Lleida o el treball a l’horta amb productes dolços al Berguedà. “Sap greu no poder fer el Benvinguts a Pagès presencialment, però amb les visites virtuals continuarem donant al públic l’oportunitat de conèixer explotacions de carn, embotits, aviram, ous i altres productes d’horta i posar en valor la feina de pagesos i ramaders”, exposa Ramon Sentmartí, director de Prodeca, un dels organitzadors, que també remarca: “Traslladar la festa a les xarxes socials és una manera de modernitzar la pagesia catalana, una oportunitat de digitalitzar el sector. Així, moltes explotacions han entrat en el món virtual i potencien la compra en línia de productes de proximitat. Tot té una part positiva.” De cara a l’any vinent, però, la festa recuperarà el format presencial i mantindrà les dates habituals del primer cap de setmana de juny.

Tot i que l’edició d’enguany de Benvinguts a Pagès és virtual, es mantenen les rutes de cap de setmana o d’una jornada arreu del país amb els productors com a fil conductor per fer de manera individual quan es desitgi. Els itineraris Costa Brava, Paisatges de Barcelona, Costa de Barcelona, Costa Daurada, Terres de l’Ebre i Terres de Lleida i Pirineus ofereixen durant tot l’any recorreguts que uneixen gastronomia, territori, paisatge, història i patrimoni. Cada ruta pertany a una de les diferents marques turístiques de Catalunya, i inclouen participants del Benvinguts a Pagès 2020: explotacions, restaurants, allotjaments, algunes activitats complementàries i altres recomanacions de visites culturals i paisatgístiques. A través del lloc web benvingutsapages.cat es poden consultar els detalls de les rutes.

Terres de lleida
Aquesta ruta transcorre d’est a oest passant per les comarques de la Segarra, l’Urgell, el Pla d’Urgell i la Noguera. Els vins de la DO Costers del Segre i els formatges artesans en són els protagonistes, però també podreu collir fruita fresca a l’estiu i visitar castells, cellers històrics, pobles medievals i viles closes.
pirineus
Formatges de llet de cabra o de vaca, horta i pomes d’alta muntanya, valls, prats i serres imponents com el Cadí-Moixeró, no faltaran en aquesta ruta, que passa per dues comarques pirinenques, l’Alt Urgell i la Cerdanya, que descobrireu d’una manera diferent a través de les visites a pagesos i ramaders.
Terres de l’ebre
Amb el riu Ebre guiant-vos la major part de la ruta i amb la serra de Cardó resseguint el tram final, coneixereu una de les zones menys conegudes de les Terres de l’Ebre: la Ribera d’Ebre i el Baix Ebre. Són quatre pobles on es concentren diversos projectes agrícoles i ramaders.
costa daurada
La proposta transcorre per dues comarques amb autèntica essència vinícola i d’alt interès turístic, el Priorat i la Conca de Barberà. Les visites a cellers us permetran conèixer vins de qualitat i tastar olis verge extra i un producte tan singular com el safrà.
costa brava
Des d’olis d’oliva verge extra i vins de varietats autòctones fins a formatges, recuits, verdures i plantes aromàtiques. En cada explotació tindreu l’oportunitat de conèixer les persones que fan possible els aliments de primera qualitat d’aquestes comarques gironines.
costa de barcelona
L’Horta és la protagonista d’aquesta ruta, que passa pel Vallès Oriental i el Maresme. Les explotacions ramaderes i els vins de la DO Alella acaben arrodonint una proposta que té el Montnegre, el Montseny i la serralada de Marina com a companys de viatge.
paisatges de barcelona
El parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, Montserrat i la serra de Castelltallat, juntament amb els productors, són els protagonistes d’aquesta ruta, que també dona a conèixer formatges premiats, un tipus de blat antic i la conservació d’una raça de cabra en perill d’extinció.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor