Descobrir el món del camp en família
Benvinguts a Pagès, que aquest any canvia de format i és virtual, ofereix set rutes per fer durant tot l’any que acosten el món del camp als visitants i mostren els orígens de molts dels productes que mengem
Durant un cap de setmana, les explotacions agrícoles, ramaderes i pesqueres de tot Catalunya obren portes i, juntament amb la participació dels restaurants, allotjaments i de la programació d’una extensa oferta d’activitats paral·leles donen a conèixer l’elaboració dels productes alimentaris que es consumeixen cada dia. Parlem de Benvinguts a Pagès, la gran festa de la pagesia catalana, que aquest cap de setmana segueix l’exemple de moltes fires i festes i ofereix una versió virtual per adaptar-se a la situació excepcional que estem vivint. L’objectiu, però, és mantenir l’essència del projecte, que dona a conèixer l’origen dels productes que mengem i que es produeixen arreu del país. Així, enguany, els dies 3 i 4 d’octubre, una representació dels productors programen tot tipus d’activitats divulgatives a la xarxa, entre les quals destaquen xerrades, visites virtuals, receptes, entrevistes i tutorials amb consells sobre alimentació. Es pot descobrir, per exemple, com és l’elaboració de l’oli a les Terres de l’Ebre, els secrets de la producció d’un producte com la cervesa des de Lleida o el treball a l’horta amb productes dolços al Berguedà. “Sap greu no poder fer el Benvinguts a Pagès presencialment, però amb les visites virtuals continuarem donant al públic l’oportunitat de conèixer explotacions de carn, embotits, aviram, ous i altres productes d’horta i posar en valor la feina de pagesos i ramaders”, exposa Ramon Sentmartí, director de Prodeca, un dels organitzadors, que també remarca: “Traslladar la festa a les xarxes socials és una manera de modernitzar la pagesia catalana, una oportunitat de digitalitzar el sector. Així, moltes explotacions han entrat en el món virtual i potencien la compra en línia de productes de proximitat. Tot té una part positiva.” De cara a l’any vinent, però, la festa recuperarà el format presencial i mantindrà les dates habituals del primer cap de setmana de juny.
Tot i que l’edició d’enguany de Benvinguts a Pagès és virtual, es mantenen les rutes de cap de setmana o d’una jornada arreu del país amb els productors com a fil conductor per fer de manera individual quan es desitgi. Els itineraris Costa Brava, Paisatges de Barcelona, Costa de Barcelona, Costa Daurada, Terres de l’Ebre i Terres de Lleida i Pirineus ofereixen durant tot l’any recorreguts que uneixen gastronomia, territori, paisatge, història i patrimoni. Cada ruta pertany a una de les diferents marques turístiques de Catalunya, i inclouen participants del Benvinguts a Pagès 2020: explotacions, restaurants, allotjaments, algunes activitats complementàries i altres recomanacions de visites culturals i paisatgístiques. A través del lloc web benvingutsapages.cat es poden consultar els detalls de les rutes.