Experiències

Descobrir el món del camp en família

Benvinguts a Pagès, que aquest any canvia de format i és virtual, ofereix set rutes per fer durant tot l’any que acosten el món del camp als visitants i mostren els orígens de molts dels productes que mengem

Durant un cap de set­mana, les explo­ta­ci­ons agrícoles, rama­de­res i pes­que­res de tot Cata­lu­nya obren por­tes i, jun­ta­ment amb la par­ti­ci­pació dels res­tau­rants, allot­ja­ments i de la pro­gra­mació d’una extensa oferta d’acti­vi­tats paral·leles donen a conèixer l’ela­bo­ració dels pro­duc­tes ali­men­ta­ris que es con­su­mei­xen cada dia. Par­lem de Ben­vin­guts a Pagès, la gran festa de la page­sia cata­lana, que aquest cap de set­mana segueix l’exem­ple de mol­tes fires i fes­tes i ofe­reix una versió vir­tual per adap­tar-se a la situ­ació excep­ci­o­nal que estem vivint. L’objec­tiu, però, és man­te­nir l’essència del pro­jecte, que dona a conèixer l’ori­gen dels pro­duc­tes que men­gem i que es pro­du­ei­xen arreu del país. Així, enguany, els dies 3 i 4 d’octu­bre, una repre­sen­tació dels pro­duc­tors pro­gra­men tot tipus d’acti­vi­tats divul­ga­ti­ves a la xarxa, entre les quals des­ta­quen xer­ra­des, visi­tes vir­tu­als, recep­tes, entre­vis­tes i tuto­ri­als amb con­sells sobre ali­men­tació. Es pot des­co­brir, per exem­ple, com és l’ela­bo­ració de l’oli a les Ter­res de l’Ebre, els secrets de la pro­ducció d’un pro­ducte com la cer­vesa des de Lleida o el tre­ball a l’horta amb pro­duc­tes dolços al Ber­guedà. “Sap greu no poder fer el Ben­vin­guts a Pagès pre­sen­ci­al­ment, però amb les visi­tes vir­tu­als con­ti­nu­a­rem donant al públic l’opor­tu­ni­tat de conèixer explo­ta­ci­ons de carn, embo­tits, avi­ram, ous i altres pro­duc­tes d’horta i posar en valor la feina de page­sos i rama­ders”, exposa Ramon Sent­martí, direc­tor de Pro­deca, un dels orga­nit­za­dors, que també remarca: “Tras­lla­dar la festa a les xar­xes soci­als és una manera de moder­nit­zar la page­sia cata­lana, una opor­tu­ni­tat de digi­ta­lit­zar el sec­tor. Així, mol­tes explo­ta­ci­ons han entrat en el món vir­tual i poten­cien la com­pra en línia de pro­duc­tes de pro­xi­mi­tat. Tot té una part posi­tiva.” De cara a l’any vinent, però, la festa recu­pe­rarà el for­mat pre­sen­cial i man­tindrà les dates habi­tu­als del pri­mer cap de set­mana de juny.

Tot i que l’edició d’enguany de Ben­vin­guts a Pagès és vir­tual, es man­te­nen les rutes de cap de set­mana o d’una jor­nada arreu del país amb els pro­duc­tors com a fil con­duc­tor per fer de manera indi­vi­dual quan es desitgi. Els iti­ne­ra­ris Costa Brava, Pai­sat­ges de Bar­ce­lona, Costa de Bar­ce­lona, Costa Dau­rada, Ter­res de l’Ebre i Ter­res de Lleida i Piri­neus ofe­rei­xen durant tot l’any recor­re­guts que unei­xen gas­tro­no­mia, ter­ri­tori, pai­satge, història i patri­moni. Cada ruta per­tany a una de les dife­rents mar­ques turísti­ques de Cata­lu­nya, i inclo­uen par­ti­ci­pants del Ben­vin­guts a Pagès 2020: explo­ta­ci­ons, res­tau­rants, allot­ja­ments, algu­nes acti­vi­tats com­ple­mentàries i altres reco­ma­na­ci­ons de visi­tes cul­tu­rals i pai­satgísti­ques. A través del lloc web ben­vin­gut­sa­pa­ges.cat es poden con­sul­tar els detalls de les rutes.

Terres de lleida
Aquesta ruta transcorre d’est a oest passant per les comarques de la Segarra, l’Urgell, el Pla d’Urgell i la Noguera. Els vins de la DO Costers del Segre i els formatges artesans en són els protagonistes, però també podreu collir fruita fresca a l’estiu i visitar castells, cellers històrics, pobles medievals i viles closes.
pirineus
Formatges de llet de cabra o de vaca, horta i pomes d’alta muntanya, valls, prats i serres imponents com el Cadí-Moixeró, no faltaran en aquesta ruta, que passa per dues comarques pirinenques, l’Alt Urgell i la Cerdanya, que descobrireu d’una manera diferent a través de les visites a pagesos i ramaders.
Terres de l’ebre
Amb el riu Ebre guiant-vos la major part de la ruta i amb la serra de Cardó resseguint el tram final, coneixereu una de les zones menys conegudes de les Terres de l’Ebre: la Ribera d’Ebre i el Baix Ebre. Són quatre pobles on es concentren diversos projectes agrícoles i ramaders.
costa daurada
La proposta transcorre per dues comarques amb autèntica essència vinícola i d’alt interès turístic, el Priorat i la Conca de Barberà. Les visites a cellers us permetran conèixer vins de qualitat i tastar olis verge extra i un producte tan singular com el safrà.
costa brava
Des d’olis d’oliva verge extra i vins de varietats autòctones fins a formatges, recuits, verdures i plantes aromàtiques. En cada explotació tindreu l’oportunitat de conèixer les persones que fan possible els aliments de primera qualitat d’aquestes comarques gironines.
costa de barcelona
L’Horta és la protagonista d’aquesta ruta, que passa pel Vallès Oriental i el Maresme. Les explotacions ramaderes i els vins de la DO Alella acaben arrodonint una proposta que té el Montnegre, el Montseny i la serralada de Marina com a companys de viatge.
paisatges de barcelona
El parc natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, Montserrat i la serra de Castelltallat, juntament amb els productors, són els protagonistes d’aquesta ruta, que també dona a conèixer formatges premiats, un tipus de blat antic i la conservació d’una raça de cabra en perill d’extinció.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor