Experiències

Futurs boletaires

“Tocats pels bolets” és una activitat que convida a descobrir el fascinant món dels bolets al parc natural del Montseny, amb sortides per aprendre a identificar un munt d’espècies i consells pràctics de cuina per treure’n el màxim profit

Ja fa dies que la tem­po­rada de bolets ha començat a Cata­lu­nya i són mol­tes les per­so­nes que sur­ten al bosc per tro­bar-ne. A més, aquest any n’hi ha, tot i que també depèn del ter­ri­tori català on se surt a bus­car-ne. “La tem­po­rada és estra­nya i atípica, com la nova nor­ma­li­tat que estem vivint. Hi ha zones com la Gar­rotxa, el Gironès i el Ripollès amb molt bona qua­li­tat de bolets perquè ha plo­gut molt, però en altres llocs, com pot ser Poblet, la tem­po­rada tot just comença, ja que ha plo­gut poc i quan ho ha fet també ha fet vent, amb la qual cosa es res­seca molt el ter­reny”, explica Juan Martínez de Aragón, inves­ti­ga­dor del Cen­tre de Ciència i Tec­no­lo­gia Fores­tal de Cata­lu­nya (CTFC). Amb les dades actu­als –les pre­dic­ci­ons poden variar cada set­mana–, però, l’inves­ti­ga­dor del CTFC pre­veu una tem­po­rada “nor­mal”, amb el punt àlgid en aquests dies d’octu­bre. “Si l’any pas­sat, que va estar per sota de la mei­tat de la mit­jana, es van reco­llir uns trenta qui­los per hectàrea, enguany poden sor­tir uns sei­xanta qui­los per hectàrea de tota mena de bolets.” Pre­veure quina serà la llar­gada de la tem­po­rada també és molt difícil: “El que és clar és que al Piri­neu aca­barà a mit­jans de novem­bre per la neu i les glaçades i a la resta de comar­ques, al lito­ral i pre­li­to­ral, dependrà molt de la pluja.” Tot i així, remarca que el més impor­tant és res­pec­tar el bosc, i alerta de la con­ducta d’alguns bole­tai­res que hi “aban­do­nen dei­xa­lles i no res­pec­ten ni els ani­mals sal­vat­ges, ni els ramats ni les pro­pi­e­tats pri­va­des”. “Cada any hi ha més gent que surt a bus­car bolets, és una acti­vi­tat que està de moda, i la pro­li­fe­ració de bole­tai­res poc experts ha pro­vo­cat també l’incre­ment de les into­xi­ca­ci­ons per ingesta d’espècies tòxiques. Cal vigi­lar i només aga­far aquells bolets que es conei­xen al cent per cent.” Tam­poc és bene­ficiós aga­far els bolets massa petits: “A la llarga es frena que n’hi hagi més, perquè no dei­xen anar les espo­res per repro­duir-se.”

A banda d’aquests con­sells, per a aque­lles per­so­nes que vul­guin apro­fun­dir més en el món dels bolets, hi ha mol­tes pro­pos­tes per des­co­brir aquesta espècie fas­ci­nant. Per exem­ple, “Tocats pels bolets”, una estada de cap de set­mana per “apren­dre a iden­ti­fi­car amb segu­re­tat un bon nom­bre de bolets, gau­dir de la cuina caso­lana de mun­ta­nya amb el bolet com a pro­ta­go­nista, des­co­brir les curi­o­si­tats natu­rals dels fongs i alguns con­sells molt útils per cui­nar-los, a més de fami­li­a­rit­zar-se amb els trucs i les eines que poden aju­dar a ser un bole­taire sos­te­ni­ble i res­pectuós amb l’entorn”, explica un dels res­pon­sa­bles de l’acti­vi­tat, Israel Moli­nero. Fa més de vint anys que orga­nit­zen aques­tes esta­des, que tenen lloc al parc natu­ral del Mont­seny, a la vall de Vallcàrquera, con­cre­ta­ment a la rec­to­ria, i que estan pen­sa­des per a un públic molt ampli, de manera que en puguin gau­dir tant una família natu­ra­lista com una pare­lla de bole­tai­res o un grup d’amics amants de la natura i la bona cuina. A més, tenen un preu rela­ti­va­ment econòmic: “Des d’un equi­pa­ment públic del parc natu­ral del Mont­seny com és la rec­to­ria de Vallcàrquera hem apos­tat històrica­ment per inten­tar afa­vo­rir l’accés lúdic a la des­co­berta del medi natu­ral per a tots els públics.” Durant el cap de set­mana es fan diver­ses acti­vi­tats, entre les quals des­ta­quen un parell de sor­ti­des a dos racons dife­rents del Mont­seny ponentí, des­ti­na­des a reco­llir una mos­tra diversa de bolets que després per­me­ten mun­tar una expo­sició i fer un taller d’iden­ti­fi­cació de les dife­rents espècies.

CAPS DE SETMANA DE NATURA
“Tocats pels bolets”: Durant aquesta estada, es fan dues sortides per buscar bolets, es prepara una exposició amb els exemplars recollits, s’aprèn a identificar-ne un munt d’espècies i es donen consells pràctics de cuina per treure’n el màxim profit. Dates: 31 d’octubre i 1 de novembre i 14 i 15 de novembre. Preu general: 89,50 euros (activitats, àpats i allotjament).
“Assaboreix el Montseny”: Excursions i passejades nocturnes per gaudir de la natura al Montseny. També tallers i bona cuina. Dates: 24 i 25 d’octubre o 21 i 22 de novembre. Preu general 95,50 euros (activitats, àpats i allotjament). “Plantes per fer salut”: Al llarg d’aquest cap de setmana es fan passejades per dos paratges amb un entorn ben diferent per trobar una gran diversitat de plantes útils, a més de gaudir del jardinet etnobotànic de les instal·lacions. Dates: primavera del 2021. Preu general 89,50 euros (activitats, àpats i allotjament). Més informació: vallcarquera.cat
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor