Futurs boletaires
“Tocats pels bolets” és una activitat que convida a descobrir el fascinant món dels bolets al parc natural del Montseny, amb sortides per aprendre a identificar un munt d’espècies i consells pràctics de cuina per treure’n el màxim profit
Ja fa dies que la temporada de bolets ha començat a Catalunya i són moltes les persones que surten al bosc per trobar-ne. A més, aquest any n’hi ha, tot i que també depèn del territori català on se surt a buscar-ne. “La temporada és estranya i atípica, com la nova normalitat que estem vivint. Hi ha zones com la Garrotxa, el Gironès i el Ripollès amb molt bona qualitat de bolets perquè ha plogut molt, però en altres llocs, com pot ser Poblet, la temporada tot just comença, ja que ha plogut poc i quan ho ha fet també ha fet vent, amb la qual cosa es resseca molt el terreny”, explica Juan Martínez de Aragón, investigador del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC). Amb les dades actuals –les prediccions poden variar cada setmana–, però, l’investigador del CTFC preveu una temporada “normal”, amb el punt àlgid en aquests dies d’octubre. “Si l’any passat, que va estar per sota de la meitat de la mitjana, es van recollir uns trenta quilos per hectàrea, enguany poden sortir uns seixanta quilos per hectàrea de tota mena de bolets.” Preveure quina serà la llargada de la temporada també és molt difícil: “El que és clar és que al Pirineu acabarà a mitjans de novembre per la neu i les glaçades i a la resta de comarques, al litoral i prelitoral, dependrà molt de la pluja.” Tot i així, remarca que el més important és respectar el bosc, i alerta de la conducta d’alguns boletaires que hi “abandonen deixalles i no respecten ni els animals salvatges, ni els ramats ni les propietats privades”. “Cada any hi ha més gent que surt a buscar bolets, és una activitat que està de moda, i la proliferació de boletaires poc experts ha provocat també l’increment de les intoxicacions per ingesta d’espècies tòxiques. Cal vigilar i només agafar aquells bolets que es coneixen al cent per cent.” Tampoc és beneficiós agafar els bolets massa petits: “A la llarga es frena que n’hi hagi més, perquè no deixen anar les espores per reproduir-se.”
A banda d’aquests consells, per a aquelles persones que vulguin aprofundir més en el món dels bolets, hi ha moltes propostes per descobrir aquesta espècie fascinant. Per exemple, “Tocats pels bolets”, una estada de cap de setmana per “aprendre a identificar amb seguretat un bon nombre de bolets, gaudir de la cuina casolana de muntanya amb el bolet com a protagonista, descobrir les curiositats naturals dels fongs i alguns consells molt útils per cuinar-los, a més de familiaritzar-se amb els trucs i les eines que poden ajudar a ser un boletaire sostenible i respectuós amb l’entorn”, explica un dels responsables de l’activitat, Israel Molinero. Fa més de vint anys que organitzen aquestes estades, que tenen lloc al parc natural del Montseny, a la vall de Vallcàrquera, concretament a la rectoria, i que estan pensades per a un públic molt ampli, de manera que en puguin gaudir tant una família naturalista com una parella de boletaires o un grup d’amics amants de la natura i la bona cuina. A més, tenen un preu relativament econòmic: “Des d’un equipament públic del parc natural del Montseny com és la rectoria de Vallcàrquera hem apostat històricament per intentar afavorir l’accés lúdic a la descoberta del medi natural per a tots els públics.” Durant el cap de setmana es fan diverses activitats, entre les quals destaquen un parell de sortides a dos racons diferents del Montseny ponentí, destinades a recollir una mostra diversa de bolets que després permeten muntar una exposició i fer un taller d’identificació de les diferents espècies.