Experiències

20. Delta de l’Ebre

Entre el riu i el mar

L’extensa plana del delta de l’Ebre –320 km²– és una de les prin­ci­pals zones humi­des de la Medi­terrània occi­den­tal i la més impor­tant de Cata­lu­nya. És l’esce­nari de la lluita entre el riu i el mar, una lluita que sem­pre havia anat gua­nyant el riu, apor­tant prou sedi­ments per crear el delta. Però que amb l’acti­vi­tat humana, la cons­trucció d’embas­sa­ments i els can­vis gene­rats per l’emergència climàtica, el riu comença a per­dre la bata­lla en favor del mar, que s’escalfa, aug­menta de nivell i viu grans tem­po­rals, com el Glòria, a començaments d’aquest any. “Com a parc tenim molts rep­tes, i el més impor­tant és adap­tar-nos als can­vis que venen. Can­vi­a­ran els eco­sis­te­mes però també la soci­e­tat. Tenim molta bio­di­ver­si­tat, però també molta gent que viu al vol­tant del parc desen­vo­lu­pant acti­vi­tats com el turisme, la caça, la pesca, l’agri­cul­tura... Tot ple­gat com­por­tarà esforços i sacri­fi­cis”, explica al direc­tor, Fran­cesc Vidal, que recorda que men­tre els eco­sis­te­mes i hàbitats lito­ral estan adap­tats a patir cer­tes per­tor­ba­ci­ons, la soci­e­tat no ho està tant. “Nor­mal­ment –afe­geix– els can­vis geològics no són per­cep­ti­bles a escala humana, però al Delta sí que ho són. Estem acos­tu­mats a veure les plat­ges de deter­mi­nada manera, les lla­cu­nes amb deter­mi­nada vege­tació, l’espai com una foto fixa... i costa assi­mi­lar que tot can­via.” Des del punt de vista de la con­ser­vació, això no és sem­pre nega­tiu i es pot ges­ti­o­nar, però serà molt més com­pli­cada l’adap­tació en l’aspecte social. Ara mateix hi ha dues visi­ons dife­rents sobre com pot ser. “Nosal­tres cre­iem que la millor manera és apro­fi­tar allò que ens ofe­reix la natura. Per exem­ple, en el cas de l’aug­ment dels tem­po­rals, tenir plat­ges prou grans per poder esmor­teir la seva força, amb eco­sis­te­mes ade­quats”, diu Vidal. Són solu­ci­ons basa­des en la natura que de vega­des xoquen amb altres mesu­res, com fer obres rígides, que s’ha vist que no sem­pre són les que fun­ci­o­nen i que, a més, con­tri­bu­ei­xen a fer encara més arti­fi­cial el ter­ri­tori. “Pro­ba­ble­ment entre aques­tes dues con­jun­tu­res s’haurà de tro­bar un terme mitjà”, manté. En qual­se­vol cas, com­pa­ti­bi­lit­zar bio­di­ver­si­tat i acti­vi­tats humana afe­geix un valor extra­or­di­nari al Delta, encara que suposi una fei­nada posar ordre entre tots els actors. “El Delta és molt dife­rent d’un parc natu­ral des­ha­bi­tat. Aquí podem demos­trar que les zones natu­rals no són una mena d’illes que con­ser­vem men­tre la resta del ter­ri­tori es pot des­tros­sar. Si es fan les coses bé, hi ha espai per a la con­ser­vació sense dei­xar de gene­rar acti­vi­tats com el turisme i poten­ciar els pro­duc­tes locals”, con­clou.

L’APUNT LITERARI
ARTUR BLADÉ I DESUMVILA
Visió de l’Ebre català. 1968
“Hi ha dies d’estiu, o de tardor, en hores d’albaïna, com diuen allí, que és quan no fa vent, que aquell paisatge manté una immobilitat embadocada, enmig del silenci i com si el món fos acabat de crear. A vegades, si hi ha un tel de boira, les muntanyes no es veuen i el cel queda esvaït, llunyà, perduda la volta. De sobte, un vol d’ocells, un raucar de granota, un crit d’home, una rialla d’infant que no se sap d’on surt, indiquen que el Delta batega sempre d’una vida recòndita intensa.”
Any de declaració: 1983 Categoria: parc natural Superfície: 7.802 ha Situació: a la comarca del Baix Ebre, als municipis de Deltebre i l’Ampolla. Informació
Ecomuseu del parc. Telèfon: 977 489 679
http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/delta-ebre

ESPÈCIES INVASORES I PLÀSTICS AL MAR

La presència de més de 350 espècies d’ocells (com els flamencs de la foto), més de 800 plantes i una cinquantena de peixos fan del delta de l’Ebre un gran mosaic de biodiversitat. Algunes espècies estan en perill d’extinció i són objecte d’iniciatives per a la seva recuperació. És el cas d’un petit peix d’aigua dolça, anomenat samaruc, en una situació crítica per la desaparició del seu hàbitat i la presència d’espècies invasores que el perjudiquen. Aquest problema, el de les espècies exòtiques, és greu al delta, no només com a amenaça per a la biodiversitat, sinó també per a activitats humanes. El cargol poma –que es menja les plantes d’arròs– i el cranc blau –que es menja altres crustacis i mol·luscs locals– són dos dels invasors més recents. També preocupa molt la brutícia que arrossega el riu i la gran quantitat que n’arriba del mar. “Ens esforcem no només per netejar, sinó per conscienciar que hem de reduir l’ús de plàstic. Tenim molts quilòmetres de costa i allà hi trobem de tot”, explica el director del parc.

ESPAI DINÀMIC

El Delta, que només veiem com un gran terreny pla, suposa una peculiaritat geològica que sovint passa desapercebuda. La geologia la relacionem amb muntanyes o volcans, però al Delta hi ha dinàmiques geològiques, pel mar i el vent, molt canviants, que donen lloc a ambients diversos: badies, platges, dunes, salobrars, boscos de ribera, llacunes costaneres, illes fluvials i ullals, a més d’arrossars –a la foto– i horts.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor