Experiències

El poble dels grafits

Penelles s’ha convertit en un referent de l’‘street art’ a Catalunya, un museu a l’aire lliure amb un centenar de murals creats per artistes de tot el món

Té menys de cinc-cents habitants però s’ha convertit en l’epicentre de l’street art o art urbà a Catalunya. L’any 2016, Penelles (la Noguera) va sortir de l’anonimat per rebre milers de visitants atrets pels murals que omplen les parets del poble sencer, una idea que va sorgir arran de la creació del Festival GarGar de Murals i d’Art Rural, que va néixer amb l’objectiu d’aportar una injecció de vida i combatre el despoblament de la vila. “Necessitàvem donar vida al poble, revitalitzar-lo, donar-li color, canviar-li l’essència i proporcionar-li un tret diferencial, ja que no tenia res que pogués atraure visitants. Resumint, necessitàvem un crit que existim!”, explica Bettina Costafreda, la tècnica de turisme de l’Ajuntament, que també recalca que la idea funciona i agrada: “L’any 2019 vam rebre 41.000 visitants i l’any passat menys –és evident que la covid-19 ha fet mal–, unes 17.000 persones. Els mesos amb més afluència van ser l’agost i el setembre, quan pel poble van arribar a passar unes 3.500 persones al mes, moltes de les quals atretes pel boca-orella i per la gràcia o el repte de buscar els dibuixos més coneguts entre les parets dels carrers o bé per perdre’s i trobar-ne de nous.” El festival, que acaba de guanyar el Premi Impulsa Cultura 2020, convida cada any una vintena d’artistes locals, nacionals i internacionals a pintar murals o grafits a les seves parets, a més d’oferir actuacions musicals, tallers i moltes altres activitats. Un passeig pels carrers de Penelles és, doncs, com visitar un museu a l’aire lliure. Actualment, es poden veure noranta-set dibuixos i alguna escultura repartits pel poble –fins i tot l’església està pintada per dins– amb escenes de tasques del camp, de la vida quotidiana i de la realitat de la vila, d’animals de tot tipus o imatges de velles fotografies. També destaquen els retrats gegantins de veïns del poble, especialment el de l’entranyable Tato, amb un gran cigar a la boca, situat als afores de Penelles. Una manera diferent de donar un valor afegit a la població i que alhora dona visibilitat als artistes i a una disciplina artística que actualment està en alça.

DINS L’ESGLÉSIA Berni Puig ha estat l’artista encarregat del mural de gran format que es troba dins l’església de Sant Joan Baptista de Penelles, una de les primeres esglésies catalanes en ús intervingudes per un artista contemporani. El creador presenta una obra inclusiva amb les dues societats, la que és fidel i la que no, tot de línies de colors que en realitat són la reinterpretació de la imatge del poble que es va fer des d’un satèl·lit (foto d’Anna Benet).
PER PERDRE’S Després de voltar pels carrers de Penelles, no es pot deixar de fer una visita a llocs destacats del municipi com el castell del Remei (on juntament amb el restaurant i el santuari a la verge del Remei hi ha la coneguda bodega de vi), el poblat ibèric de Tornabous, l’estany d’Ivars, Vila-sana o una excursioneta per la serra de Bellmunt –si es puja al turó de Rocafinestres es pot gaudir d’unes grans vistes.
LA SISENA EDICIÓ DEL GARGAR, AL MAIG La sisena edició del Festival GarGar serà el maig d’aquest any i es farà igual que l’edició passada, és a dir que cada setmana hi haurà tres artistes pintant. La part festiva també desapareixerà i no s’obrirà convocatòria, ja que s’utilitzarà la que es va fer l’any passat (més informació a gargarfestival.com).
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor