Experiències

Tast de vins des de casa

SomBacus ofereix la possibilitat de degustar vins catalans des del sofà de casa, un projecte recent i ideal per a aquests temps que vivim i que ha nascut amb l’objectiu d’acostar el món del vi a tots els públics

L’empresa SomBacus proposa una activitat ideal per fer durant la situació excepcional que estem vivint: tastar vins quan es vulgui i sense moure’s de casa. Amb l’objectiu d’acostar el món del vi a tots els públics, l’empresa ha ideat una activitat que ofereix degustacions de vins en línia. Així, els interessats reben un pack de tast amb tres vins catalans, una guia de tast i un enllaç d’un vídeo en què un professional els guia el tast, un expert que, en els primers paquets, és la sommelier empordanesa Fina Juez. “Les circumstàncies físiques, personals o territorials ja no són una excusa per poder fer un tast de vins. SomBacus els porta a casa”, explica Oriol Capdevila, impulsor del projecte. “Vam detectar que en algunes comarques es feien pocs tastos de vins i que molts dels que es feien eren en dies i hores en què la majoria de la població no hi pot anar, per això oferim tastos amb la màxima comoditat possible”, continua exposant, alhora que afegeix: “També volíem trencar amb la barrera generada per la incomoditat de no tenir prou coneixements per apuntar-se a un tast de vins. Aquests no van dirigits a professionals del sector, sinó a aficionats, a persones a qui agrada el vi.” A més, és una bona opció en temps de covid: “De fet, la idea de muntar aquest projecte la teníem abans de la pandèmia, però amb el virus té més sentit que mai. Malgrat que ara només es puguin fer amb la bombolla, esperem que més endavant se’n continuï gaudint amb la colla d’amics.” Tot i que tan sols fa uns dos mesos que funciona, la idea de moment agrada i ja pensen a créixer: “Durant els propers mesos, volem anar ampliant els packs fins a oferir vins de les dotze denominacions d’origen que actualment hi ha a Catalunya –ara n’oferim de sis–”. I és que tots els vins que es proporcionen per als tastos són catalans, ja que l’empresa vol “reivindicar la qualitat dels vins de Catalunya”. Amb tot, el consumidor aprendrà la diferència entre el vi blanc, el rosat, el negre i l’escumós, però sobretot tindrà “els coneixements per gaudir del vi com a testimoni de cultura, tradició, terra, passió i territori”. De moment, SomBacus ofereix quatre paquets, amb un preu de 42,95 euros cada un (sombacus.cat).

TAST BLANC, ROSAT I NEGRE
La diferència entre el vi blanc, el rosat i el negre és tan abismal com afí a la vegada. Els tres vins (Oriol dels Aspres, Sòls X i Mysti Syrah) segueixen el procés de vinificació emprat des de temps ancestrals. Tenen, però, característiques que els fan ser únics.
TAST BLANC, NEGRE I CAVA
Amb aquest tast variat es podrà degustar i aprendre les diferències que hi ha entre el vi blanc (Oriol dels Aspres), el negre (El Sagal) i el cava (Berdié Rupestre), tots tres amb característiques de transformació que els fan únics i diferents.
TAST GARNATXA NEGRA
Aquest tast inclou tres vins negres (Oriol dels Aspres, Gegant del Vi i Sagal negre) de diferents denominacions d’origen de Catalunya i amb el denominador comú de la garnatxa. N’hi ha dos que han estat elaborats amb cupatges i el tercer és monovarietal.
TAST BLANCS DE CATALUNYA
Tres vins blancs (Oriol dels Aspres, Mysti, el Sagal), de tres denominacions d’origen. Els uneix com han estat vinificats, amb una sola fermentació. En tots tres s’han emprat diverses varietats de raïm, i això fa que cadascun sigui singular i únic.

la fira del vi de falset tindrà versió en línia

La 26a Fira del Vi de Falset estrenarà el dilluns 26 d’abril una plataforma online (firadelvi.org), en la qual es podran reservar degustacions, amb aforament limitat, en 45 cellers de la comarca del Priorat, pertanyents a la DOQ Priorat i DO Montsant entre l’1 i el 31 de maig. La iniciativa proposa que tota la comarca del Priorat es converteixi en el recinte firal. Així doncs, són gairebé una cinquantena els cellers que han acceptat la invitació de fer el paper d’estands, tot oferint degustacions a aquelles persones que, prèviament, hagin reservat la seva plaça. D’aquesta manera, la comarca es convertirà en un gran aparador vitivinícola. Com diu l’alcalde de Falset, Carlos Brull, “davant la impossibilitat de tenir grans concentracions de gent en un sol espai, aquells que ho vulguin puguin desplaçar-se als cellers amb la idea de tastar i comprar els vins de manera semblant a com ho farien si celebréssim el certamen a Falset”. L’objectiu no és cap altre que la Fira del Vi, malgrat les circumstàncies, segueixi sent una plataforma al servei del sector vitivinícola i que ajudi a dinamitzar la comarca, en uns moments tan

complicats com els actuals.

D’altra banda la fira també tindrà una edició en línia el cap de setmana del 30 d’abril i 1 i 2 de maig i podrà seguir-se en les plataformes virtuals de la mostra: instagram,

twitter i facebook, a més de poder-se veure a través del canal de teleservei de l’Ajuntament de Falset.

El vívid també proposa activitats virtuals

L’any passat es va suspendre, però enguany el Vívid s’ha reinventat per poder oferir una edició presencial i virtual. Així, el setè festival de l’enoturisme de l’Empordà proposa durant tot aquest mes d’abril una seixantena d’activitats adaptades a la pandèmia. Són activitats de petit format i a l’aire lliure, com ara esmorzars entre vinyes amb xefs de La Cuina de l’Empordanet, estades bombolla amb allotjament i activitats, propostes d’enoturisme actiu amb rutes a peu o en bicicleta entre vinyes i espais naturals i tastos i maridatges inèdits. Com a novetat, hi ha una desena d’activitats a distància, per exemple tallers virtuals per aprendre a fer vermut o vinagre, visites guiades virtuals a espais patrimonials vinculats amb el vi, com ara el monestir de Sant Pere de Rodes o el castell de la Trinitat de Roses, o un tast de vins en llenguatge de signes. “Amb tot plegat es pretén reactivar un sector tan important i estratègic per a l’Empordà com és l’enoturisme”, exposa Jordi Masquef, vicepresident del Patronat de Turisme Costa Brava Girona, impulsor del festival amb el suport i la participació del Consell Regulador de la DO Empordà, cellers de la DO Empordà, ajuntaments i empreses turístiques del territori, així com el centenar de membres que integren el club de màrqueting de la Ruta del Vi DO Empordà (vivid.costabrava.org).

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor