Experiències

Un dia envoltats d’abelles

Vestits com autèntics apicultors, proposem descobrir i conèixer de ben a prop les abelles i el paper fonamental que juguen en la nostra vida, la natura i en tot el planeta

CLAU PER A L’ENTORN
Les abelles, juntament amb altres agents pol·linitzadors, són imprescindibles per al bon funcionament de l’ecosistema

Mal­grat que són temu­des per molta gent, les abe­lles són un dels pol·linit­za­dors més impor­tants del pla­neta; per això el seu paper a l’eco­sis­tema és fona­men­tal. A més, són uns ani­mals amb una soci­e­tat molt ben estruc­tu­rada, que pro­du­ei­xen molts pro­duc­tes, vari­ats i amb mul­ti­tuds de qua­li­tats i pro­pi­e­tats, i amb un cicle de vida molt interes­sant. Una manera amena, diver­tida i sobre­tot activa per conèixer tot aquest món i enten­dre el paper d’aquests ani­mals al pla­neta és a través de tallers per des­co­brir-les de ben a prop i començar a esti­mar-les. Drac Actiu, per exem­ple, és una empresa de l’Espluga de Fran­colí que ofe­reix l’opor­tu­ni­tat d’endin­sar-se en la vida de les abe­lles i des­co­brir-ne curi­o­si­tats que faran que els més menuts obrin un ulls com taron­ges. El taller, que no s’ofe­reix a l’hivern, té dues parts dife­ren­ci­a­des però con­nec­ta­des entre elles. En la pri­mera, l’api­cul­tor ofe­reix una intro­ducció teòrica al món de les abe­lles i a l’api­cul­tura, expli­cant cada un dels ins­tru­ments que s’uti­lit­zen quan es tre­ba­lla amb aquests ani­mals, a més de donar claus de com com­por­tar-se quan ens tro­bem amb abe­lles en qual­se­vol moment, tant dins com fora del taller. En la segona part, els par­ti­ci­pants, ben equi­pats amb les pro­tec­ci­ons dels api­cul­tors, visi­ten un rusc, i es poden veure de prop els ani­mals i la seva orga­nit­zació. “L’acti­vi­tat és adi­ent per a qual­se­vol per­sona major de sis anys. Evi­dent­ment, no està reco­ma­nada per a aquells que són al·lèrgics al verí de la picada d’abe­lla, tot i que en l’acti­vi­tat mai no han picat a ningú”, expli­quen els res­pon­sa­bles de l’acti­vi­tat, que la reco­ma­nen espe­ci­al­ment perquè “trenca molts esque­mes”: “Hi ha molta fòbia a les abe­lles. Es creu que pes­si­guen i no és així, només es defen­sen, i mol­tes vega­des es con­fo­nen amb les ves­pes. El taller és interes­sant perquè expli­quem com s’han de trac­tar i es coneix la seva manera de tre­ba­llar, a més de mol­tes altres curi­o­si­tats. Mol­tes vega­des venen famílies perquè els infants cone­guin el món apícola i, quan aca­ben el taller, són els pares els qui al·luci­nen de les coses que han après i que no sabien. És una experiència molt interes­sant i que, a més, es fa en un entorn únic i molt autèntic, als peus del cas­tell de Riu­da­be­lla, una antiga granja vin­cu­lada al mones­tir de Poblet.” Aquesta acti­vi­tat s’engloba dins les pro­pos­tes ambi­en­tals que ofe­reix l’empresa, un taller que cada vegada té més demanda, espe­ci­al­ment per a famílies. També n’hi ha d’altres, com ara una marxa nòrdica, una nit amb estre­lles, com­bi­nada d’aven­tura, cur­ses d’ori­en­tació, espe­le­o­lo­gia... (dra­cac­tiu.com).

I és que les abe­lles s’han de cui­dar. “Són el baròmetre de la natura i ens diuen que les coses no van bé. L’abe­lla reina, per exem­ple, abans vivia uns cinc anys de mit­jana, ara en viu dos o tres i pon menys ous. I l’abe­lla obrera vivia uns qua­ranta dies; ara, en molts casos no arriba ni a la mei­tat. Tenim l’atmos­fera con­ta­mi­nada i molts cul­tius ensul­fa­tats, i això es nota”, exposa Jordi Llaugí, secre­tari de l’Asso­ci­ació Cata­lana d’Api­cul­tors (ACDA), que també recorda la importància que tenen les abe­lles com a part bàsica de l’equi­li­bri medi­am­bi­en­tal. “És clau donar a conèixer la feina que fan les abe­lles, i els tallers aju­den a difon­dre la seva importància, a més de donar l’opor­tu­ni­tat de veure en directe com tre­ba­llen. Real­ment és fas­ci­nant. La gent veu la mel i les pro­pi­e­tats bene­fi­ci­o­ses que aporta, però no la feina que les abe­lles fan a la natura. Que els frui­ters facin fruita o que els arbres tirin enda­vant és, en part, feina seva. A més de ser clau en la rama­de­ria i l’agri­cul­tura. Sense les abe­lles, les colli­tes min­va­rien i mol­tes plan­tes des­a­pa­rei­xe­rien. És un sec­tor que neces­sita el suport de la població i el tema de la cons­ci­en­ci­ació és fona­men­tal. No s’hau­rien de veure les abe­lles com un perill, sinó com una rea­li­tat de l’entorn que pro­du­eix pro­duc­tes que bene­fi­cien molt el cos, però també que són ani­mals essen­ci­als per al medi ambi­ent i, en defi­ni­tiva, per a tot el pla­neta. I si aques­tes espècies es veuen amenaçades pels efec­tes de males acci­ons per part de l’home, tot l’eco­sis­tema es pot veure greu­ment afec­tat. Cal cui­dar les abe­lles i evi­tar fer-los mal.” Per això, un dels objec­tius de l’asso­ci­ació, que intenta aco­llir tots els api­cul­tors de l’àmbit ter­ri­to­rial de Cata­lu­nya, és pro­moure l’art de l’api­cul­tura i fer divul­gació pública sobre la importància de les abe­lles per al medi ambi­ent (acda.​cat). Tan interes­sant i fas­ci­nant és l’orga­nit­zació d’aques­tes espècies que se n’han escrit molts lli­bres. La filo­so­fia de les abe­lles, d’Ali­son Davies, per exem­ple, és una guia d’auto­a­juda que pren com a exem­ple la vida en un rusc, i L’abe­lla i jo, d’Ali­son Jay, és un conte per als més petits –amb magnífiques il·lus­tra­ci­ons– sobre la bellesa de les abe­lles i el seu vital paper al nos­tre món.

MURIA CENTRE D’INTERPRETACIÓ APÍCOLA El centre, de més de 300 m², ofereix un recorregut pel món de les abelles a través de diversos espais amb tecnologies que permeten aprofundir de manera interactiva i didàctica en aquest món. També tallers i altres activitats (melmuria.com).
DRAC ACTIU Empresa que ofereix molts tallers i activitats. Un és El món de les abelles, que vol transmetre com són i viuen, l’important paper ecològic que tenen i donar a conèixer els productes que elaboren i les seves propietats i utilitats (dracactiu.com).
LA CASA DE LA MEL Aquest centre d’Alcover ofereix una de les col·leccions més importants d’apicultura de Catalunya. Amb visites guiades a la casa museu i tallers per conèixer l’ofici de l’apicultor, fer espelmes, tast de mels i de begudes amb mel, excursions... (lacasadelamel.wixsite.com/la-casa-de-la- mel/mel-el-remei).

ALGUNS TRETS CURIOSOS

Segons Charles D. Michener (1918-2015), entomòleg nord-americà i especialista destacat en àpids, les abelles es poden classificar en set famílies diferents que, alhora, es divideixen en nombroses espècies. Tenen un angle de visió més gran que l’ésser humà i distingeixen els colors. Només les abelles femelles tenen fibló i moren després de picar una persona, ja que, un cop clavat, no el poden treure. Podem ajudar les abelles si posem als balcons o jardins fonts d’aliments com ara sàlvia, camamilla, espígol, farigola...

Segons Charles D. Michener (1918-2015), entomòleg nord-americà i especialista destacat en àpids, les abelles es poden classificar en set famílies diferents que, alhora, es divideixen en nombroses espècies. Tenen un angle de visió més gran que l’ésser humà i distingeixen els colors. Només les abelles femelles tenen fibló i moren després de picar una persona, ja que, un cop clavat, no el poden treure. Podem ajudar les abelles si posem als balcons o jardins fonts d’aliments com ara sàlvia, camamilla, espígol, farigola...

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor