Experiències

Temps de cava al Penedès

Amb l’arribada de la verema, quinze cellers del Penedès promouen la iniciativa La Verema del Cava, que proposa activitats enoturístiques de qualitat

Si t’agrada el cava, pre­para’t: treu l’agenda i busca qui­nes acti­vi­tats t’interes­sen. Amb l’arri­bada de la verema, un grup de quinze cellers del Penedès pro­po­sen la ini­ci­a­tiva La Verema del Cava, que ja cele­bra la sisena edició. Es tracta de pro­pos­tes eno­turísti­ques úniques que tenen lloc en un entorn natu­ral immi­llo­ra­ble. Viure la verema quan surt el sol, a ple mig­dia o al cap­ves­pre, amb visi­tes guia­des i tas­tos de mosts i caves, esmor­zars, dinars i sopars entre vinyes, pas­se­ja­des, sor­ti­des amb bici­cleta o ioga són només algu­nes pro­pos­tes que tin­dran lloc del 4 al 26 de setem­bre i sota la coor­di­nació d’AECAVA, l’Asso­ci­ació d’Ela­bo­ra­dors de Cava. Estan pen­sa­des per a tots els públics i totes tin­dran lloc a l’aire lliure, amb afo­ra­ments reduïts i reserva prèvia. “El mes de setem­bre és el gran moment dels cellers i les vinyes, ja que és època de verema i les vinyes estan pre­ci­o­ses, el pai­satge és immi­llo­ra­ble i el temps, molt agra­da­ble. Per tant, és una ocasió ideal, i molt enri­qui­dora, per veure com es cull el raïm que després es trans­for­marà en cava. Per això, ofe­rim un mes car­re­gat d’acti­vi­tats, l’opor­tu­ni­tat per­fecta per conèixer el Penedès i els seus pro­duc­tes”, explica Anna Gual, res­pon­sa­ble de comu­ni­cació d’AECAVA. A més, aquest any i mal­grat la pandèmia, la ini­ci­a­tiva ha cres­cut: “Les dar­re­res edi­ci­ons comptàvem amb la par­ti­ci­pació d’una novena de cellers i, enguany, en són quinze. Estem molt con­tents perquè veiem que s’han unit per tre­ba­llar en un pro­jecte comú que els bene­fi­cia a tots i, en defi­ni­tiva, a tota la comarca.” Quant a la par­ti­ci­pació, amb l’aug­ment de les acti­vi­tats també s’espe­ren més visi­tants: “Cal­cu­lem unes sis-cen­tes per­so­nes, això sí, a diferència d’altres edi­ci­ons, espe­rem més visi­tants d’aquí, del país, que estran­gers.” A més, mal­grat l’escas­se­tat de pluja d’aquest any a tot Cata­lu­nya, es pre­veu una bona verema. “La verema d’aquest 2021 es pre­veu de sani­tat molt bona en la major part de les deno­mi­na­ci­ons d’ori­gen cata­la­nes. A diferència de la verema 2020, amb una forta afec­tació de míldiu que va fer dis­mi­nuir con­si­de­ra­ble­ment la pro­ducció, enguany les vinyes no han tin­gut aquesta malal­tia”, diuen des de l’Ins­ti­tut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI).

DADES D’INTERÈS Dates: del 5 al 26 de setembre Cellers participants: Agustí Torelló Mata, Batllori, Bodegues Sumarroca, Bolet, Juvé & Camps, Cava Guilera, Cava Rovellats, Caves Vilarnau, Codorníu, Covides, Giró del Gorner, Giró Ribot, Masia Torreblanca, Segura Viudas i Vins el Cep Preus: el preu de les activitats oscil·la entre els 20 i els 65 euros Més informació: laveremadelcava.com
UN MATÍ A CODORNÍU, AMB ESMORZAR DE KM 0
El 25 de setembre, es proposa passar un matí a Codorníu. Es donarà la benvinguda amb un esmorzar de km 0 en un dels espais més emblemàtics del celler. Tot seguit, es farà una passejada per les vinyes del Penedès i s’acabarà amb una visita guiada a les caves, on es podran visitar els edificis modernistes construïts per Josep Puig i Cadafalch, conèixer el procés d’elaboració del cava i fer un petit recorregut amb tren per les caves.
NIT DE LES FIL·LOXERES
El Celler Agustí Torelló Mata proposa un vespre molt especial el 18 de setembre: sopar de verema amb el foc de les fil·loxeres i ceps de Sant Sadurní d’Anoia al voltant de la font Kripta. Una nit molt màgica per viure una experiència irrepetible amb gastronomia del Delta.
VINT-I-CINC TIPUS DE RAÏM A PEU DE VINYA
Vols tastar vint-i-cinc tipus de raïm? Cava Guilera té una vinya col·lecció amb més de vint-i-cinc varietats que es podran tastar el 5 de setembre. Pere Guilera, un entusiasta de la vinya i els paisatges del Penedès, n’explicarà les peculiaritats. L’experiència s’arrodonirà amb una copa de cava de guarda superior. I si s’hi està a gust, es podrà gaudir del gastrocava! Cava, tastos i aperitius en una bona terrasseta.
MARXA NÒRDICA ENTRE VINYES I ESMORZAR DE PAGÈS
Si t’agrada caminar i respirar natura, una bona opció és apuntar-se a aquesta activitat del 5 de setembre: gaudir de la marxa nòrdica combinada amb pilatwalk entre vinyes. Després de la caminada, es farà un esmorzar de pagès maridat amb vins i caves ecològics de Covides. També inclou visita a la bodega del celler.
PASSEJADA A LA VINYA, DINAR I MÚSICA EN VIU
El 25 de setembre t’espera un dia inoblidable a Rovellats, amb un passeig per la vinya en què s’explicarà la història d’aquest antic llogaret amb orígens en el segle X. Després, un bon dinar als jardins i música en directe de Sandra Bautista, guanyadora del concurs Sona9 el 2018.
VEREMA A JUVÉ & CAMPS
Aquesta activitat (19 de setembre) porta a endinsar-se al Jardí de Varietats del celler, on es podran comparar i tastar les varietats de raïms, conèixer el conreu de la vinya, les tasques que s’hi fan i altres curiositats. També es podrà visitar el celler, fer-hi un tast i un petit aperitiu.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor