Experiències

Espectacle als espais naturals de Lleida

Els paisatges dels parcs naturals de l’Alt Pirineu i del Cadí-Moixeró, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici i la Reserva Nacional de Caça de Boumort són l’escenari d’un gran esdeveniment de la natura: la brama del cérvol

RECLAM TURÍSTIC
Des de mitjans de setembre fins a mitjans d’octubre, la brama del cérvol és un reclam turístic important del Pirineu lleidatà

Els espais naturals de les comarques de muntanya de Lleida són, a la tardor, un lloc ideal per fer-hi activitats, rutes i viure experiències úniques amb la família o amb els amics. També és el moment perfecte per gaudir d’un dels millors espectacles de la natura: la brama del cérvol, que des de mitjans de setembre fins a mitjan octubre es converteix –més enllà de l’indubtable interès que aquest fenomen pugui tenir per als biòlegs– en un reclam turístic important del Pirineu lleidatà. És l’època del zel dels mascles, que emeten el seu so gutural greu amb el qual marquen territori per aparellar-se amb les femelles. Una gran experiència d’ecoturisme, que es pot viure als paratges de muntanya de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, la Cerdanya, el Pallars Sobirà i la Val d’Aran i, amb gran diferència, la reserva de Boumort, que és un lloc paradigmàtic per escoltar-lo. A més, aquest any la Reserva Nacional de Caça de Baumort celebra el trentè aniversari.

Diverses empreses autoritzades ofereixen acompanyament professional en excursions pensades per viure l’experiència sense interferir en el desenvolupament natural d’aquesta expressió animalística. És una època en què és fàcil observar cérvols pel bosc o, fins i tot, creuant els camins i les carreteres –el moment més òptim per sentir bramar els animals és a primera hora del dia, quan despunta el sol, o al capvespre.

Tot i que també es pot fer la visita per compte propi (hi ha quatre rutes recomanades, que cal fer obligatòriament en 4x4), es recomana contractar una empresa de guiatge per tal de gaudir de l’experiència amb total tranquil·litat i sense perjudicar la fauna. Enguany es continua amb el mateix format que l’any passat pel que fa a la temporada de la brama, que anirà del 15 de setembre al 15 d’octubre, és a dir, que es manté la regulació del tram central de la pista que passa pel refugi de Boumort, destinat exclusivament a empreses de guiatge.

RESERVA NACIONAL DE CAÇA DE BOUMORT
En les més de 13.000 hectàrees d’extensió d’aquesta reserva hi regna el cérvol. Aquí es concentra la major població dels Pirineus d’aquest vertebrat, gairebé 700 exemplars. Isards, cabirols i daines però també galls fers, senglars, picots negres, mussols pirinencs i becades, aufranys, àguiles daurades, falcons pelegrins i ducs acompanyen el cérvol en la seva vida diària.
PARC NATURAL DE L’ALT PIRINEU
Una vintena d’espècies de flora amenaçades d’extinció o difícils de trobar en altres llocs del món tenen el seu hàbitat al Parc Natural de l’Alt Pirineu. També és la llar de 284 varietats de vertebrats. Té una gran diversitat orogràfica, amb pics tan emblemàtics com la Pica d’Estats, a 3.143 metres d’altitud, que el fan el cim més alt de Catalunya, boscos de pins i avets, prats alpins i 144 llacs.
PARC NATURAL DEL CADÍ-MOIXERÓ
La protecció de la serra del Cadí va motivar la creació d’aquest parc natural l’any 1983 i, segons les directives d’aus i d’hàbitats de la Unió Europea, és l’àrea protegida de Catalunya amb el major nombre d’hàbitats i espècies d’interès europeu, gairebé un centenar. El Pedraforca, amb 2.506 metres d’altitud és el cim més conegut i freqüentat del parc.
PARC NACIONAL D’AIGÜESTORTES I ESTANY DE SANT MAURICI
És el gran destí dels Pirineus, l’enclavament per respirar la muntanya en el seu estat més pur. Està format per un conjunt espectacular de pics esmolats i crestes vertiginoses, boscos frondosos i prats verds, on l’aigua, amb més de dos-cents estanys i nombrosos rius, barrancs i zones humides és la protagonista.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor