Nadal maridat
Durant les festes de Nadal omplirem amb canelons, torrons i bons guisats la taula. I què beurem? Tres dels millors sommeliers ens mariden els plats
Més enllà del pes litúrgic i el seu caràcter etnològic, les festes de Nadal també estan associades a la gastronomia. A taula hi haurà sopa de galets, canelons i rostit d’ànec o pollastre. Menjarem torrons i tortell, però amb què omplirem les copes?
A Catalunya, el sector del vi i el cava té un pes important: 50.000 hectàrees de vinya, 8.500 viticultors i 800 cellers embotelladors. Segons dades de l’Associació Vinícola Catalana, la tendència és a l’alça, i les vendes de vi català creixen un 20% respecte a l’any passat. Actualment, a Catalunya, un 42% dels vins que es consumeixen són d’una DO catalana. “S’ha avançat molt respecte a fa quinze anys, però tenim molt camí a recórrer. Com a país productor de vi, hem de beure més vi elaborat a Catalunya. Per això és important teixir aliances més intenses en el camp de l’hostaleria i la restauració: sommeliers, cambrers i personal de sala de restaurants són els millors prescriptors dels nostres vins”, diu la directora general de l’INCAVI, Alba Balcells.
Els hem anat a buscar. Anna Casabona, sommelier i cap de vendes de Juvé&Camps; Ton Colet, sommelier del restaurant El Cigró d’Or de Vilafranca del Penedès, i Cristian Sánchez, sommelier del restaurant Lasarte Barcelona, són tres dels cinc sommeliers que l’Associació Catalana de Sommeliers va triar per representar Catalunya en el campionat estatal de millor sommelier. Amb ells i les dotze DO catalanes maridem els plats més tradicionals d’aquestes festes.