Experiències

L’hora del ranxo

Vidreres acull la seva tradicional festa gastronòmica després de l’aturada per la pandèmia, amb els actes paral·lels habituals, com ara la recollida, l’exposició, la fira, la rua i les sardanes

Com deia aquell, ben d’hora ben d’hora, a les sis del matí, comença a pre­pa­rar-se el foc de lle­nya i s’omplen d’aigua les pero­les. La Comissió del Ranxo, enti­tat orga­nit­za­dora, ja ho té tot a punt. Els espe­ren vuit hores d’anar pre­pa­rant i cui­nant a poc a poc i amb molta cura el ranxo, afe­gint ali­ments durant tot el matí i res­pec­tant els temps de cocció dels ingre­di­ents habi­tu­als: grei­xons, ossos de per­nil, carn de vede­lla i porc, cigrons, mon­ge­tes, pata­tes, sal, boti­farra blanca i negra i, per aca­bar, l’arròs. A diferència d’altres escu­de­lles, cal saber que la de Vidre­res porta sofre­git de tomata, ceba, alls, vi ranci i pebre. Tot un ritual que es recu­pe­rarà enguany, ja que el 2021 se’n va haver de fer una edició telemàtica per la pandèmia. De les vint-i-set pero­les de cent litres, en sor­ti­ran prop de vuit mil raci­ons per a aquesta festa del ranxo de Vidre­res. Com sem­pre, el car­na­val i un pro­grama ben car­re­gat d’acti­vi­tats acom­pa­nya­ran la jor­nada de dimarts.

L’Expo­sició sobre el Ranxo, amb la pro­jecció de la pel·lícula històrica sobre aquesta tra­dició, es pot veure des d’aquest dis­sabte i fins al dia de la reunió gas­tronòmica, el dimarts 1 de març. Els orígens de la fes­ti­vi­tat es des­co­nei­xen, però sí que se sap per la gent gran del poble que l’any 1866 ja se’n par­lava. Popu­lar­ment, es diu que l’ori­gen d’aquests àpats col·lec­tius prové del cos­tum car­na­va­lesc que els antics senyors feu­dals tenien de pre­pa­rar i repar­tir entre els seus vas­salls un gran dinar just abans de l’arri­bada de la qua­resma. Si abans es feia la reco­llida d’ali­ments per pre­pa­rar el men­jar, ara ja no cal. La Comissió del Ranxo és l’encar­re­gada de pre­pa­rar-ho tot i es finança amb una rifa. De fet, ini­cia els pre­pa­ra­tius un mes abans. Aquesta enti­tat pri­vada està inte­grada a la Fede­ració d’Escu­de­lles, Ran­xos i Sopes Històriques de Cata­lu­nya (cons­tituïda l’any 2018), una asso­ci­ació que repre­senta set pobla­ci­ons (Cap­many, Cas­tell­terçol, Gelida, la Seu d’Urgell, Ponts, Ver­ges i Vidre­res), que pre­ser­ven la tra­dició de cui­nar àpats mul­ti­tu­di­na­ris a base de brou, ja siguin escu­de­lles, ran­xos o sopes.

Enguany, la tra­di­ci­o­nal reco­llida de diners per a la rifa del ranxo es durà a terme diu­menge per les cases de la vila, amb l’acom­pa­nya­ment de l’Escola de Música, i dilluns es farà per les cases de pagès. Tam­poc hi fal­tarà la colla cas­te­llera Gui­llats de la Selva, que actuarà a la plaça de l’Església. Dimarts serà el dia fort, amb l’ela­bo­ració i la bene­dicció del ranxo, la fira d’arte­sa­nia, les sar­da­nes –amb la Cobla Flama de Far­ners–, la rua del ranxo i del car­na­val –amb car­ros­ses i com­par­ses pels car­rers de la vila–, la sub­hasta i el tas­tet ofi­cial a les dues del mig­dia, a la plaça Lluís Com­panys. A Vidre­res, les pero­les bullen i la festa con­ti­nua.

8.000

raci­ons
de ranxo s’aca­ben repar­tint entre la població un cop cui­nat.

8

hores
és el temps neces­sari per cui­nar el ranxo. S’hi posen a les sis del matí.

27

pero­les de 100 litres
bullen per pre­pa­rar el tra­di­ci­o­nal ranxo de Vidre­res.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor