Hemeroteca

Per la llibertat (i la dignitat) dels presos polítics

El problema, òbviament, no és només la gravació il·legal de les imatges, sinó la seva publicació posterior

La difusió d’imat­ges mani­fes­ta­ment il·legals dels pre­sos polítics al cen­tre peni­ten­ci­ari d’Estre­mera, pri­mer de tot per part del diari Ara i poc després per la cadena de tele­visió La Sexta, han pro­vo­cat un intens debat sobre l’ètica en el peri­o­disme. El diari defi­nia les imat­ges com “un docu­ment d’un enorme valor periodístic” i fins i tot apel·lava a la seva vocació sen­si­bi­lit­za­dora, com un “recor­da­tori emo­ci­o­nal­ment dur i política­ment neces­sari”. Una excusa de mal paga­dor. La soci­e­tat cata­lana ha demos­trat, amb car­tes i altres mos­tres ple­nes de dig­ni­tat, que no neces­sita vul­ne­rar el dret a la inti­mi­tat per mos­trar la seva estima i soli­da­ri­tat amb els pre­sos. La Sexta va difon­dre unes imat­ges sem­blants; en aquest cas, però, amb una volun­tat d’escarni evi­dent. El locu­tor, per exem­ple, s’atu­rava en l’escena d’una carta per afir­mar que “el rei Felip VI els vigila des d’un segell de cor­reus”. No hi ha límits per a la cru­el­tat humana.

La inten­ci­o­na­li­tat dels dos mit­jans és, doncs, dia­me­tral­ment opo­sada. Però el pro­blema de fons és exac­ta­ment el mateix: la gra­vació il·legal d’unes imat­ges i la seva difusió sense el con­sen­ti­ment dels afec­tats ni dels seus fami­li­ars. En parau­les de la con­se­llera Ester Cape­lla, “es vul­ne­ren el dret a la inti­mi­tat i el dret a la pròpia imatge” dels empre­so­nats. L’advo­cat de Car­les Puig­de­mont, Jaume Alonso-Cue­vi­llas, va mos­trar dijous pas­sat la seva “indig­nació [...] per una publi­cació en abso­lut con­sen­tida ni per ells ni per les seves famílies”. És evi­dent, en aquest sen­tit, que el pro­blema no és només la gra­vació il·legal de les imat­ges, sinó la seva publi­cació, per molt que el diari que les va com­prar i difon­dre s’entesti a no voler reconèixer l’error i afirmi que “els fami­li­ars no van entrar a valo­rar la publi­cació de les imat­ges”. Per cert, l’edi­to­rial d’aquest mateix mitjà recla­mava “la lli­ber­tat dels pre­sos polítics”. Però també cal­dria afe­gir el res­pecte a la seva dig­ni­tat i inti­mi­tat i a les seves famílies.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor