El provincianisme de la premsa espanyola
Només cal aturar-se en el tractament que ha rebut la visita dels reis als Estats Units per adonar-se del provincianisme que inunda la premsa espanyola. Mentre els mitjans de l’altra banda de l’Atlàntic dedicaven un espai residual a la notícia (The Whashington Post, directament, ni en parlava), la de Madrid el convertia en el tema de portada. L’única excepció, sorprenentment, l’ABC, que acostuma a optar per un tema monogràfic, en aquest cas el duel pel lideratge del PP. De tota manera, el diari ho intentava compensar a l’interior, amb una foto a doble pàgina de la recepció. Bona part dels titulars, però, es van centrar molt més en la possible visita de Donald Trump a Espanya que no pas en els resultats de la trobada.
Durant la reunió, el monarca espanyol va declarar que Espanya i els EUA estaven units per “un tema comú bàsic que és l’estima per la democràcia”. Felip VI va demostrar una enorme perspicàcia. Precisament, aquell mateix dia, bona part dels mitjans nord-americans dedicaven pàgines senceres a l’anunci del president de Trump d’abandonar el Consell de Drets Humans de les Nacions Unides i a la decisió de separar adults i nens sense papers.
Per cert, la nostra col·laboradora Patrycia Centeno podria dedicar un llibre sencer a les imatges que van circular d’aquella recepció. Per donar-ne exemple, ens podem fixar en la que publicava El Periódico a la portada. Els dos mandataris conversaven al fons mentre les seves respectives mullers miraven els fotògrafs, ja fos amb un somriure forçat (Letícia) o bé un posat absent (Melania). La premsa del cor parlava d’un “duel d’estils” entre l’una i l’altra, però si ens fixem en la imatge, i en el centre de flors que hi havia a la tauleta del mig, el missatge que es transmetia era literalment horrorós. Per cert, a la part superior de la portada d’El Periódico, hi havia un duel de veritat, el que protagonitzaran Cospedal i Saénz de Santamaría, dues “eternes rivals”.