Hemeroteca

Un aval a la guerra química al Rif

DÁMASO BERENGUER
ALT COMISSARI DEL MARROC ESPANYOL
12 D’AGOST DEL 1921
Sempre he estat refractari a l’ús dels gasos asfixiants contra aquests indígenes, però, després del que han fet i de la seva traïdora i fal·laç conducta, he de fer-los servir amb veritable fruïció

L’estiu del 1921, la soci­e­tat espa­nyola estava tras­bal­sada per les notícies que arri­ba­ven del nord d’Àfrica. En la bata­lla d’Annual, les tro­pes espa­nyo­les havien patit una con­si­de­ra­ble des­feta, amb més de 12.000 sol­dats morts. Algu­nes veus van recla­mar una inves­ti­gació, però d’altres van cla­mar per una ven­jança imme­di­ata. I, ben aviat, es va plan­te­jar la pos­si­bi­li­tat de fer ser­vir arma­ment químic, que ja havia estat uti­lit­zat per algu­nes potències euro­pees durant la Gran Guerra. En un tele­grama adreçat, pocs dies després de la des­feta, per l’alt comis­sari del Mar­roc, Dámaso Beren­guer, al minis­tre de la Guerra, el pri­mer con­fes­sava que sem­pre havia estat “refrac­tari a l’ús dels gasos asfi­xi­ants con­tra aquests indígenes”: “Però, després del que han fet, i de la seva traïdora i fal·laç con­ducta, he de fer-los ser­vir amb veri­ta­ble fruïció”. En el seu lli­bre Mise­ria del mili­ta­rismo (2003), Hernández Hol­gado explica en paper que va jugar l’antic cap de ser­vei ale­many de guerra química, Von Stolt­zen­berg, a través de qui i a esquena del Comitè Inter­na­ci­o­nal de Ver­sa­lles, que havia de fis­ca­lit­zat el des­ar­ma­ment ale­many, es va dur a terme la com­pra d’agents tòxics que havien sobrat de la Gran Guerra. Això fins que es va aca­bar de cons­truir la fàbrica d’armes químiques de La Marañosa, un cen­tre que va pren­dre el nom d’Alfons XIII en reco­nei­xe­ment a qui havia estat el seu prin­ci­pal ins­ti­ga­dor.

Un relat esfereïdor

Alguns ho pro­cla­ma­ven en pri­vat, però d’altres no tenien massa manies a expres­sar-ho públi­ca­ment. El 16 d’agost del 1923, per donar-ne exem­ple, el diari La Cor­res­pon­den­cia de España, un dels de més tra­dició a la capi­tal de l’Estat, va publi­car un arti­cle titu­lat Car­tes d’un sol­dat. En el docu­ment, que va aparèixer a la por­tada, es recor­dava la uti­lit­zació d’armes químiques a Líbia per part dels ita­li­ans i es remar­cava que havia estat pos­si­ble “recu­pe­rar aquesta zona [...] amb molt poca des­pesa i quasi sense sang”; una con­si­de­ració plena de cinisme. En el cas del Rif, el redac­tor expli­cava que el sis­tema con­sis­tia en “la uti­lit­zació de bom­bes de gasos llançades per avi­ons” i espe­ci­fi­cava: “Els seus efec­tes són tan enèrgics que 40 bom­bes dei­xa­rien net un espai de 2 a 3 quilòmetres qua­drats”. El diari con­cloïa: “Quasi amb segu­re­tat, farien que Alhu­ce­mas vingués a nosal­tres i s’acabés un pro­blema que pot col·locar-nos en pit­jor situ­ació.” Per tal d’apai­va­gar les pos­si­bles veus en con­tra de la mesura, el diari aler­tava con­tra aquells “minis­tres i altres espa­nyols” que qua­li­fi­ca­ven el pro­ce­di­ment “de poc huma­ni­tari” i recor­dava: “Els nos­tres veïns, els fran­ce­sos [...] es van cobrar amb els caps dels seus agres­sors l’assas­si­nat de la pri­mera missió fran­cesa que va entrar al Tuast”, com si les misèries dels altres fos­sin una excusa sufi­ci­ent per jus­ti­fi­car les pròpies.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.