Hemeroteca

El cop de puny del govern republicà

L’arti­cle del minis­tre de Marina va aparèixer en un moment espe­ci­al­ment ino­portú, però és evi­dent que aquesta cir­cumstància no era gens aleatòria. Onze dies abans s’havia ini­ciat l’ope­ració de desem­bar­ca­ment a Mallorca, en la qual par­ti­ci­pa­ven més de 4.000 mili­ci­ans cata­lans, enqua­drats en dis­set colum­nes. El domini de les illes Bale­ars, mal­grat el que expres­sava el minis­tre soci­a­lista, tenia una importància estratègica evi­dent, tant en allò que feia referència al trànsit marítim com per l’amenaça que repre­sen­tava un aero­port situat a pocs quilòmetres del lito­ral català. En una reunió del Comitè de Milícies Anti­fei­xis­tes que es va cele­brar el dia 31 d’agost, s’adver­tia que no acon­se­guir el con­trol total de les illes Bale­ars supo­sava que­dar expo­sat als atacs aeris dels fei­xis­tes. Altra­ment, la con­questa de l’illa sem­blava un objec­tiu per­fec­ta­ment fac­ti­ble, sobre­tot ate­nent al seu aïlla­ment de la resta de for­ces rebels i a la pos­si­bi­li­tat de comp­tar amb el suport d’alguns reduc­tes d’esquer­res, dis­po­sats a afe­gir-se als mili­ci­ans.

En un pri­mer moment, l’ocu­pació de les illes de For­men­tera i Eivissa va pro­vo­car una evi­dent eufòria entre els mili­ci­ans. El front de Mallorca es va con­ver­tir, en un prin­cipi, en un espai d’equi­li­bri de for­ces; però això es va aca­bar ben aviat. L’endemà mateix de la publi­cació de l’arti­cle del minis­tre, van entrar en joc els avi­ons ita­li­ans, i el coman­dant en cap de l’ope­ració, el capità Alberto Bayo, es va apres­sar a recla­mar més efec­tius i armes antiaèries per fer front a aque­lla situ­ació. Però és evi­dent que les inten­ci­ons del govern de Madrid ana­ven en una direcció opo­sada. El dia 31, en una reunió del Comitè de Milícies Anti­fei­xis­tes, hom remar­cava la presència de sis nous apa­rells de caça ita­li­ans i es feia incís en la neces­si­tat de reforçar els efec­tius ate­nent a la importància estratègica de l’illa.

El govern repu­blicà, però, no només va boi­co­te­jar l’ope­ració de Mallorca per la via de l’asfíxia, sinó que va forçar a fer marxa enrere, en la línia d’allò que havia expo­sat Inda­le­cio Pri­eto. El dia 3 de setem­bre, a dos quarts de qua­tre de la tarda, el capità, Alberto Bayo, va rebre l’ordre de pre­sen­tar-se al cre­uer Liber­tad, el vai­xell insígnia de la tropa repu­bli­cana. Allà va tenir l’opor­tu­ni­tat de lle­gir una comu­ni­cació del Comitè de Guerra de l’Armada en què, després d’acla­rir que no con­si­derés que es tro­bava “desatès pel govern” i de valo­rar que era “més necessària la defensa i l’ocu­pació de dife­rents punts de la península”, se’l con­vi­dava a “fer una reti­rada a temps”, con­cre­ta­ment “a mar­xar aque­lla mateixa nit”. En altres parau­les, se li tras­lla­dava en llen­guatge ofi­cial allò que havia acon­se­llat el Minis­tre de Marina a través de la premsa escrita. Per si el capità tenia la temp­tació de no accep­tar aquells sug­ge­ri­ments, se l’adver­tia: “Vostè i totes les for­ces es veu­ran abo­cats a una mort segura i a un fracàs de les for­ces lle­ials, for­ces que en les actu­als cir­cumstàncies, s’han de fer ser­vir, a cri­teri nos­tre, allà on fan més falta, i no con­si­de­rem l’ocu­pació de l’illa com l’objecte més impor­tant en aquest moments”. A Alberto Bayo se l’adver­tia que li reti­ra­rien el suport de l’esqua­dra naval i, per tant, se l’amenaçava d’aban­do­nar-lo a la seva sort. Tal com explica l’his­to­ri­a­dor Gon­zalo Ber­ger en un lli­bre titu­lat Les milícies anti­fei­xis­tes de Cata­lu­nya, “la comu­ni­cació a Bayo era una con­seqüència directa de l’arti­cle de Pri­eto i una mos­tra d’allò que, d’ales­ho­res ençà, serien les rela­ci­ons entre el govern de la Gene­ra­li­tat i el govern de la República”. De fet, Gon­zalo Ber­ger ha pogut docu­men­tar un munt d’exem­ples que posen de mani­fest el boi­cot sis­temàtic que va exer­cir el govern de la República, ja fos a través de l’arma­ment o de l’accés al crèdit.

LA RETI­RADA

Aque­lla mateixa nit els efec­tius des­ple­gats es van embar­car i van dei­xar aban­do­nada una quan­ti­tat con­si­de­ra­ble de mate­rial bèl·lic que va caure en mans dels fei­xis­tes. L’endemà, bona part dels mem­bres del Comitè de Milícies Anti­fei­xis­tes van expres­sar la seva per­ple­xi­tat per l’ope­ració. Al final, però, es va acor­dar que els 4.000 sol­dats retor­nats de Mallorca serien redis­tribuïts a parts iguals als fronts de Madrid i d’Aragó. Simultània­ment, Bayo adreçava un radi­o­grama al pre­si­dent de la República en què li comu­ni­cava: “Havia acce­dit a reem­bar­car la meva columna a Bar­ce­lona sense posar-me a medi­tar si és una bona o una mala mesura.”

L’aban­do­na­ment de l’ope­ració de Mallorca no només sig­ni­fi­cava un boi­cot en tota regla del poder sor­git el 18 de juliol, sinó també un error estratègic majúscul que resulta difícil­ment expli­ca­ble si no és en el con­text del duel entre el govern repu­blicà i el Comitè de Milícies Anti­fei­xis­tes de Cata­lu­nya. Com és prou sabut, els fei­xis­tes ita­li­ans va con­ver­tir Mallorca en la seva prin­ci­pal base d’ope­ra­ci­ons i, a par­tir del 1937, van bom­bar­de­jar des d’aquí la costa cata­lana i valen­ci­ana. Segons els càlculs dels his­to­ri­a­dors Josep Maria Solé Sabaté i Joan Villa­roya, el nom­bre de vícti­mes de les bom­bes fei­xis­tes al Prin­ci­pat va ser d’entre 5.000 i 5.200. Al País Valencià, la mas­sa­cre també va ser esfereïdora. Només en una jor­nada, el 25 de maig del 1938, l’avi­ació ita­li­ana va bom­bar­de­jar el mer­cat cen­tral d’Ala­cant i va pro­vo­car la mort de 311 per­so­nes. En poc temps, doncs, els repu­bli­cans van poder com­pro­var l’enorme pers­picàcia del minis­tre de Marina.

“El comandament únic”

El 27 d’agost del 1936, poques setmanes després de l’esclat de la Guerra Civil i en plena operació de les milícies antifeixistes catalanes per conquerir les illes Balears, el ministre de Marina, Indalecio Prieto, va escriure un article que va aparèixer a bona part de la premsa espanyola. Després de lloar les excel·lències d’un “comandament únic”, el dirigent socialista remarcava que “quan hi ha extenses zones rebels a la Península, resulta una mica extemporània l’acció contra Mallorca”; i afegia que, “a efectes de l’esclafament del feixisme, la conquesta de qualsevol província espanyola val molt més que la de Mallorca”. A parer del ministre, doncs, no calia perdre el temps a Mallorca per la senzilla raó que: “No vindran els facciosos mallorquins nedant amb el fusell a l’esquena a envair-nos per Llevant.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.