Hemeroteca

Una manifestació multitudinària

El 9 de desembre de 1918 es va celebrar a Madrid una manifestació que alguns mitjans van qualificar com ”la més concorreguda que s’havia celebrat fins aleshores”

El diari ABC va qua­li­fi­car-la com “la mani­fes­tació més con­cor­re­guda de les que s’han cele­brat a Madrid”. I altres mit­jans van uti­lit­zar expres­si­ons sem­blants i van publi­car imat­ges en les que es tras­lla­dava per­fec­ta­ment la mag­ni­tud de la con­cen­tració. Segons algu­nes cròniques “des de la porta del Botànic fins a l’estació del Mig­dia, el públic ocu­pava el cen­tre de la via, els jar­dins i els late­rals”. Els tram­vies no dona­ven a l’abast i es van veure obli­gats a inter­rom­pre en ser­vei vàries vega­des.

L’endemà, el ball de xifres era nota­ble, amb algu­nes publi­ca­ci­ons que par­la­ven de 40.000 i altres que s’enfi­la­ven fins el 120.000; una quan­ti­tat prou impor­tant si tenim en compte que, en aquells moments, Madrid tenia al vol­tant dels 800.000 habi­tants. A les foto­gra­fies adjun­tes només s’hi veien homes, però des del diari ABC es des­ta­cava que ”hi havia mol­tes dones que por­ta­ven lla­cets amb els colors de la ban­dera naci­o­nal”. També hi havia dele­ga­ci­ons vin­gu­des expres­sa­ment de Cas­te­lla i Lleó, que van ser aplau­di­des pels assis­tents; i fins i tot van afe­gir-se els alum­nes de la facul­tat de medi­cina, que començaven el curs aquell mateix dia. La con­cen­tració va anar acom­pa­nyada d’un tan­ca­ment gene­ra­lit­zat del comerç, que es va man­te­nir des de les 10 fins a les 12 del matí. Només van res­tar ober­tes les farmàcies, els estancs i les lote­ries. Tot un detall.

Durant tot el tra­jecte es van cri­dar ”vis­ques a Espa­nya, a la uni­tat naci­o­nal, a Madrid i a Cas­te­lla”. Però, quan els mani­fes­tants van arri­bar a l’alçada de l’obe­lisc del Dos de Maig ”aque­lles patriòtiques expres­si­ons van arri­bar a un grau intens d’exal­tació”, en parau­les d’un cro­nista. Algun diari, com ara El Impar­cial, es mos­trava com­ple­ta­ment exta­siat per aque­lla demos­tració de patri­o­tisme i fins i tot n’extreia algu­nes con­clu­si­ons sobre el tarannà dels madri­lenys: ”Es qua­li­fica a Madrid d’insen­si­ble i sem­pre es posa de mani­fest el con­trari: una exqui­sida noció del deure i de la ciu­ta­da­nia. Per això selec­ci­ona les seves mani­fes­ta­ci­ons. Però si detecta perills per a l’interès naci­o­nal, es pro­nun­cia seriós, enèrgic i deci­dit”.

El mòbil

Quins eren aquests ”perills” que havien detec­tat? A aques­tes alçades ja s’hau­ran pogut ima­gi­nar que el motiu de la mani­fes­tació, que havia estat con­vo­cada pel Cer­cle de la Unión Mer­can­til, era el de pro­tes­tar ”con­tra les peti­ci­ons de Cata­lu­nya”; o, en parau­les de El Impar­cial, ”con­tra el sepa­ra­tisme dels cata­lans de la Lliga”. De fet, més enllà dels sub­ter­fu­gis dels uns o les inter­pre­ta­ci­ons dels altres, el pro­blema era que alguns dies abans una dele­gació cata­lana havia lliu­rat al pre­si­dent del con­sell de minis­tres, Manuel Gar­cia Pri­eto, un docu­ment de bases per a l’auto­no­mia. No es trac­tava, tal com va adver­tir el pre­si­dent de la Man­co­mu­ni­tat en el moment de fer-ne entrega, d’una ”ner­vi­o­si­tat col·lec­tiva momentània”, sinó d’un acord gai­rebé unànime, en el que havien par­ti­ci­pat el 98% dels ajun­ta­ments i la immensa majo­ria de les for­ces polítiques.

La ines­ta­bi­li­tat política espa­nyola era tan nota­ble que el pre­si­dent del Con­sell de Minis­tre que havia rebut la dele­gació cata­lana ja havia dimi­tit deu dies després, quan s’hi va pre­sen­tar la capçalera de la mani­fes­tació madri­le­nya. En aquells moments, el cap de l’exe­cu­tiu era el comte de Roma­no­nes que, de fet, es man­tin­dria en el càrrec poc més de qua­tre mesos. En el mani­fest que va lliu­rar-li el Cer­cle de la Unión Mer­can­til s’acla­ria, per esvair qual­se­vol dubte, que ”les clas­ses mer­can­tils desit­gen la pros­pe­ri­tat de la regió cata­lana i de totes les demés regi­ons”. I, en allò que fa referència a la part pro­po­si­tiva, es recla­ma­ven dos punts. D’una banda, que ”en el cas que es con­cedís a la regió cata­lana l’auto­no­mia que ha sol·lici­tat (...) aquesta haurà d’anar acom­pa­nyada de la lli­ber­tat econòmica per a totes i cadas­cuna de les regi­ons d’Espa­nya”. En el segon punt es dema­nava que es ”reno­ves­sin fins al límit els actu­als aran­zels, per­me­tent així el més ampli desen­vo­lu­pa­ment del comerç naci­o­nal i la vida més sen­zi­lla a les clas­ses tre­ba­lla­do­res, a les quals s’ha acla­pa­rat durant els dar­rers anys amb la política aran­zelària”. En l’escrit, a més a més, s’inter­pre­tava que aquesta política havia anat ori­en­tada a ”desen­vo­lu­par indústries arti­fi­ci­als, cons­tituïdes només a l’empara de l’aran­zel”. En altres parau­les, es res­po­nia a la demanda d’auto­no­mia amb una amenaça de boi­cot.

Un diàleg enve­ri­nat

En rebre’ls, el comte de Roma­no­nes i el pre­si­dent de la Unió Mer­can­til,Anto­nio Sacris­tan, van pro­ta­go­nit­zar un diàleg enve­ri­nat. El pri­mer va pre­gar-li que des­cansés ”perquè el pas­seig havia estat molt bo”, el segon va recri­mi­nar-li que havia rebut ”mil tre­pit­ja­des per arri­bar fins allí perquè no hi havia ni un guàrdia” i el pri­mer, final­ment, va repli­car-li que ”no hi havia for­ces perquè comp­tava amb la sen­sa­tesa i la cor­dura dels mani­fes­tants”. El pols entre els dos inter­lo­cu­tors no va aca­bar aquí. Després d’inter­can­viar-se els res­pec­tius dis­cur­sos i de reu­nir-se en pri­vat, els mani­fes­tants van recla­mar al comte de Roma­no­nes que dirigís la paraula als assis­tents i, davant els dub­tes d’aquest, van recri­mi­nar-li: ”No tiene usted pecho para ello?”, a la qual cosa va res­pon­dre el pre­si­dent del con­sell de minis­tres: ”Yo tengo pecho para todo”. Al final, enmig d’un ”impo­nent silenci” es va adreçar a la gent i es va mos­trar extre­ma­da­ment pro­to­col·lari: ”només us vull dir que tin­gueu con­fiança en la volun­tat sobi­rana de la repre­sen­tació naci­o­nal”. L’endemà mateix, el pro­jecte es va sot­me­tre a la con­si­de­ració del Congrés. Va ser en aque­lla sessió quan el líder con­ser­va­dor, Anto­nio Maura, va aca­bar el seu dis­curs amb un símil recur­rent: ”Ningú tindrà mai cap opció, perquè no es tria la mare, ni els ger­mans, ni la casa paterna, ni la pàtria en la que es neix”; unes parau­les que van pro­vo­car entre els dipu­tats la mateixa reacció que entre els mani­fes­tants del dia ante­rior. Tal com va con­cloure aquell dia un exmi­nis­tre con­ser­va­dor, “és Espa­nya sen­cera la que ha par­lat aquesta tarda a través de Maura”. I d’això només en fa cent anys.

”Visca Catalunya lliure!”

La manifestació va transcórrer sense incidents remarcables, llevat d’una topada amb una persona que, segons sembla, va intentar robar una bandera espanyola i, després de trepitjar-la, es va posar a cridar ”Visca Catalunya lliure”. El pobre senyor va rebre patacades de tots costats. Al final, el senyor va poder refugiar-se en una taverna, però alguns dels manifestants van dirigir les seves ires a l’establiment i van destrossar els vidres i portes ”a pals i pedrades”. L’endemà, alguns diaris es mostraven intrigats per la identitat del ”provocador” i van descobrir, amb astorament, que es tractava d’un ”madrileny net”. Segons va declarar, el pobre senyor només s’havia ofert per canviar el pal de la bandera ”nacional”.

També es va produir un conflicte amb una altra manifestació. Mentre alguns dependents mercantils protestaven contra d’Estatut, altres es manifestaven per reclamar la jornada de vuit hores, el descans dominical i la regulació del treball infantil i de les dones. En aquest cas, però, la guàrdia va mostrar menys empatia i els va dissoldre a cops de porra, amb la qual cosa es van produir algunes corredisses.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor