Hemeroteca

“«Vive la Catalogne française»”

El juliol del 1899, la premsa francesa es va fer ressò de les xiulades a la ‘Marxa reial’ que s’havien produït al Teatre Tívoli durant una vetllada d’homenatge a l’esquadra d’aquell país

El 24 de juliol del 1899, el diari Le Jour­nal des Débats va publi­car un arti­cle en què s’ana­lit­za­ven els alda­rulls que s’havien produït dies abans al Tea­tre Tívoli, quan una part de l’audi­tori havia xiu­lat la Marxa reial. Des de feia alguns dies, l’esqua­dra fran­cesa, amb l’almi­rall Four­nier al cap­da­vant, es tro­bava anco­rada al port de Bar­ce­lona i la ciu­tat li va dedi­car tota mena d’home­nat­ges. No es trac­tava d’una visita qual­se­vol. La flota que va visi­tar la ciu­tat estava for­mada per vint-i-tres vai­xells i un total de 7.874 sol­dats. L’alte­ració en la vida quo­ti­di­ana de la ciu­tat va ser, doncs, con­si­de­ra­ble.

Ara bé, a banda de la mag­ni­tud dels visi­tants, l’estada es produïa en un moment espe­ci­al­ment con­vuls. Un any abans Espa­nya havia per­dut les dar­re­res colònies d’ultra­mar, i França es comp­tava entre els pocs països que havien mos­trat una certa com­pli­ci­tat amb la metròpoli deca­dent. La visita, però, es va pro­duir en un ambi­ent enra­rit al nos­tre país. Poques set­ma­nes abans s’havia produït el tan­ca­ment de cai­xes en pro­testa per la reforma fis­cal del minis­tre Villa­verde, un esde­ve­ni­ment que va posar punt final al curt fes­teig de la soci­e­tat cata­lana amb el govern Sil­vela. La repressió des­fer­mada pel govern encara va cal­de­jar més l’ambi­ent, i la visita de l’esqua­dra fran­cesa no va poder elu­dir la polèmica.

El moment de major tensió es va pro­duir el dia 21. Aquell dia, el Tea­tre Tívoli havia d’aco­llir una vet­llada d’home­natge als il·lus­tres hos­tes. L’acte va començar sense sobre­salts. Quan l’almi­rall Four­nier va entrar a la sala, la gent es va treure el bar­ret, es va posar dem­peus i va començar a cri­dar vis­ques a França i a la república. El públic, a més, va fer repe­tir fins a cinc vega­des La mar­se­llesa en un bis inter­mi­na­ble car­re­gat de sego­nes inten­ci­ons. El pro­blema és que de l’exal­tació des­me­su­rada cap als símbols fran­ce­sos es va pas­sar a un escarni mani­fest als espa­nyols. En un moment deter­mi­nat, l’almi­rall francès va expres­sar el desig d’escol­tar la Marxa reial, l’himne oficiós d’Espa­nya. I, quan van sonar els pri­mers acords, la gent va començar a xiu­lar. L’endemà, algu­nes publi­ca­ci­ons s’esforçaven per mini­mit­zar la inten­si­tat de la xiu­lada; men­tre d’altres l’ele­va­ven a la cate­go­ria de “crit unànime”. Fos com fos, el públic no es va atu­rar aquí i, ben aviat, van començar a sen­tir-se crits de “Visca Cata­lu­nya repu­bli­cana”, “Visca Cata­lu­nya inde­pen­dent” i “Visca Cata­lu­nya fran­cesa”. Segons alguna crònica, l’escàndol va arri­bar a tal nivell que un tre­ba­lla­dor de la sala va haver de sor­tir a l’esce­nari per dema­nar a la gent que deixés de cri­dar i de xiu­lar.

Pocs dies després, la premsa fran­cesa es va fer ressò d’aquell inci­dent. Le Figaro i bona part de rota­tius van expres­sar la seva estra­nyesa, però l’anàlisi més interes­sant va aparèixer a Le Jour­nal des Débats, que va inter­pre­tar aquell epi­sodi com una mos­tra de les sim­pa­ties recípro­ques entre els pobles català i francès: “Cata­lu­nya veu en França la rea­li­tat dels seus som­nis de progrés; Cata­lu­nya s’aixeca per la labo­ri­o­si­tat dels seus fills en una Espa­nya empo­brida i caduca; sent admi­ració i sim­pa­tia pel país pro­gres­sista que ha estat bres­sol i pedes­tal de la lli­ber­tat moderna.” És evi­dent que, com a mínim el 1899, França era un mirall molt més atrac­tiu que no pas Espa­nya.

La premsa espa­nyola

L’estra­nyesa que va demos­trar la premsa fran­cesa es va con­ver­tir en indig­nació en el cas de l’espa­nyola. N’hi havia de tots colors, des dels que s’esforçaven a posar en valor que “el poble català estima Espa­nya”, fins als que recla­ma­ven que es repri­mis­sin “mani­fes­ta­ci­ons que no es poden tole­rar”. Una de les inter­pre­ta­ci­ons més lúcides va aparèixer al diari La Época dos dies després de l’inci­dent. El cro­nista adver­tia que “esta­blir una equació entre el sepa­ra­tisme i el regi­o­na­lisme és perillós i insen­sat”: “No obli­dem l’exem­ple recent de Cuba. Els exal­tats que assi­mi­la­ven els auto­no­mis­tes amb els sepa­ra­tis­tes van aju­dar, sense pen­sar-ho, aquests dar­rers.” El diari es mos­trava poc com­pla­ent amb els “dia­lec­tes regi­o­nals i les legis­la­ci­ons forals espe­ci­als”; però afe­gia que “com que aque­lles diferències exis­tei­xen, cal pren­dre les coses com són, com les ha fet la història i no voler pre­ci­pi­tar temerària­ment allò que ha de ser obra del temps”. En altres parau­les, que la uni­for­mit­zació s’aca­ba­ria acon­se­guint de manera “natu­ral”.

Els himnes de l’alcalde Robert

La xiulada a la Marxa reial que es va produir el Teatre Tívoli també va provocar un agre debat al Congrés. El diputat Romero Robledo va acusar l’alcalde de Barcelona, Bartomeu Robert, de “no saber evitar els fets del Tívoli” i de “prohibir que es cantés l’himne Glòria a Espanya en una vetllada al Palau de les Belles Arts en què havia d’intervenir el Cor Clavé. El ministre de Governació, Eduardo Dato, li va replicar que l’alcalde havia recomanat que no es cantés aquell himne perquè tenia alguns fragments en què es lloaven les gestes de la guerra del Francès; en altres paraules, que era políticament incorrecte cantar-la davant l’exèrcit que havia estat enemic entre el 1808 i el 1814. El diputat va insistir en el tema i va recordar que l’alcalde havia ordenat cantar Els segadors, que “és considerat l’himne de guerra dels catalanistes”, en paraules seves. En aquest cas, el ministre, que no sabia d’on baixaven, va contestar: “Ignoro el significat que en aquella capital pugui tenir l’himne d’Els segadors, però no crec que sigui el que diu el senyor diputat”. El diputat va demostrar que estava més ben informat que no pas el ministre.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.