Hemeroteca

La rereguarda en perill

Entre el juliol i l’octubre del 1936, el sindicalista Joan Peiró va publicar una sèrie d’articles en què denunciava l’actuació irresponsable de “grups incontrolats” a la rereguarda republicana

El 24 de setem­bre del 1936, el vice­pre­si­dent del comitè anti­fei­xista de Mataró, Joan Peiró, va publi­car un arti­cle al diari Lli­ber­tat de Mataró. Es titu­lava “Perill a la rere­guarda” i el seu autor denun­ci­ava: “A la rere­guarda s’hi està for­jant una tem­pesta dilu­vi­ana i si els que deuen i poden no posen fi a la causa deter­mi­nant d’aquesta acu­mu­lació de greu­ges, de rancúnies, d’odis jus­ti­fi­cats, caldrà que pen­sin ells a pre­pa­rar el para­llamps.” L’autor feia una defensa afer­ris­sada de la revo­lució, però, al mateix temps, no dei­xava de denun­ciar aquells que esta­ven dis­po­sats a “pas­sar per damunt de totes les con­si­de­ra­ci­ons morals i huma­nes [...] i a ves­sar la sang per ves­sar-la, com si el seu únic fi fos la des­honra de la revo­lució i dels revo­lu­ci­o­na­ris, que avui sols poden tri­om­far damunt les ter­res hispàniques i a l’ànima del poble, pale­sant amb els propòsits i pels fets la supe­ri­o­ri­tat uni­ver­sal de la causa de la lli­ber­tat i de la justícia que tots diem defen­sar”.

L’arti­cle no només té interès en si mateix, sinó també perquè va donar nom a un lli­bre en què es reco­llien setze arti­cles publi­cats entre el juliol i l’octu­bre del 1936 a Lli­ber­tat i a Com­bat i altres d’inèdits, alguns dels quals cen­trats en les trans­for­ma­ci­ons econòmiques impul­sa­des des del 18 de juliol, però també en la violència revo­lu­cionària. En la intro­ducció, Peiró con­fes­sava que s’havia tro­bat amb amics que li havien dit que “tenia el deure de blas­mar d’aques­tes mor­bo­si­tats, perquè aques­tes mor­bo­si­tats, segons ells, pro­ce­dien exclu­si­va­ment dels ren­gles de la CNT i de la FAI i, és clar, també segons ells, era un home de la CNT qui havia d’ata­car el mal”. Mal­grat l’apel·lació a la seva militància, la veri­tat és que feia temps que Peiró se sen­tia des­plaçat dins del movi­ment lli­ber­tari. Alguns anys enrere, havia estat un dels ins­pi­ra­dors ideològics del movi­ment ano­me­nat tren­tista, que havia aban­do­nat la CNT en dis­con­for­mi­tat amb el con­trol que hi exer­cia el sec­tor més radi­ca­lit­zat de la FAI; i si bé hi havia tor­nat a través dels sin­di­cats d’opo­sició, la seva no era una posició que es pogués qua­li­fi­car d’ofi­cial. Mal­grat tot, va acon­se­guir con­ver­tir el set­ma­nari Com­bat en una pla­ta­forma influ­ent, des de la qual va expres­sar sense embuts el seu pen­sa­ment en temes tan trans­cen­den­tals com les col·lec­ti­vit­za­ci­ons, el paper de la CNT al govern o la violència a la rere­guarda. Pocs dies després del fracàs de l’aixe­ca­ment mili­tar, Com­bat es va con­ver­tir en el diari Lli­ber­tat, ini­ci­al­ment com a por­ta­veu del comitè local de salut pública i, pocs dies després, del comitè local anti­fei­xista.

Perill a la rera­guarda s’ha con­ver­tit, amb el pas dels anys, en un lli­bre mític. Tal com afirma l’his­to­ri­a­dor Pere Gabriel en una ree­dició recent, “la fama, la polèmica, pro­vingué direc­ta­ment, ja el mateix 1936, de la gosa­dia de l’autor quan va denun­ciar en lle­tra impresa –i no només a la premsa diària, sinó en un lli­bre, amb volun­tat menys efímera– les mali­fe­tes, les actu­a­ci­ons dels «valents de can­to­nada», prac­ti­ca­des aquell estiu que per a molts sem­blava revo­lu­ci­o­nari. Més enda­vant, va arri­bar la miti­fi­cació, quan aque­lles pàgines es van con­ver­tir en una ban­dera que pro­vava fins a quin punt les veus morals, crítiques, valen­tes, eren en gran mesura patri­moni dels vençuts”.

un debat obert

A més de l’arti­cle que dona nom al lli­bre, el volum en recull molts d’altres en què es posa de mani­fest la mateixa posició. Per donar-ne exem­ple podem citar “La causa de la revo­lució i la fran­quesa”, en què denun­ci­ava els crims i els actes vandàlics que s’esta­ven pro­duint a Cata­lu­nya després del 18 de juliol. Peiró no con­si­de­rava ver­da­ders revo­lu­ci­o­na­ris els que es dedi­ca­ven a assas­si­nar cler­gues, bur­ge­sos i altres ciu­ta­dans con­tra­ris a la revo­lució i es mos­trava con­tun­dent: “Impu­ni­tat? Res d’impu­ni­tat. Els ene­mics del poble, a la forca o que siguin afu­se­llats.” A la rere­guarda repu­bli­cana, la repressió va pro­vo­car vuit mil cinc-cents morts durant tota la guerra i, d’aquests, només uns qua­tre-cents van ser exe­cu­ci­ons després d’un procés. Peiró acom­pa­nya les refle­xi­ons d’exem­ples pro­pers, de casos en què es posen de mani­fest els abu­sos come­sos en nom de la revo­lució. Pàgina a pàgina, se’ns revela un autor com­promès amb la revo­lució, crític amb aquesta quan és neces­sari, però, per damunt de tot, dis­po­sat a denun­ciar els que la des­vir­tuen.

“Mai no he fet un pas enrere”

A finals del 1941, Joan Peiró va ser sotmès a un consell de guerra. En un dels informes policials que es van demanar, es posava en valor que “tots els individus interrogats han coincidit que és veritat que va fer campanyes en els seus escrits contra els assassinats i excessos que es van cometre” i, per donar-ne prova, citaven “els articles que es van publicar al diari Llibertat i al llibre Perill a la rereguarda”. També es va comprometre personalment per salvar algunes persones de la violència revolucionària. De fet, durant el consell de guerra va aconseguir vint-i-vuit testimonis de descàrrec contra les acusacions que se li imputaven, entre els quals hi havia des de capellans maristes fins a membres de la Falange. En una de les darreres cartes que va escriure, Peiró es definia com “un home que s’ha passat tota la vida carregant el sambenito de tebi revolucionari”, però també afegia: “Jamai no he fet un pas enrere [...] i això no s’aconseguirà de mi, encara que estigués davant el piquet d’execució.” Joan Peiró va morir afusellat pocs mesos després, sense que les seves paraules ni els seus actes servissin per convèncer els botxins.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.