Hemeroteca

Dues vagues de fam i dues vares de mesurar

El 1981, la premsa espanyola va dedicar un ampli seguiment a la vaga de fam del membre de l’IRA Bobby Sands, amb valoracions que contrasten amb la dels presos polítics catalans

En el moment de donar a conèixer la seva intenció d’ini­ciar una vaga de fam, Jordi Sànchez va asse­gu­rar que no es volia con­ver­tir en un màrtir; i, més con­cre­ta­ment, va afir­mar que “no volia ser el Bobby Sands català”. El record a la vaga que va sac­se­jar el món a prin­ci­pis del 1981 ja havia estat remar­cat per algun mitjà de comu­ni­cació. A més de la volun­tat de posar un límit a la pro­testa, les diferències entre el cas de l’exmem­bre de l’IRA pro­vi­si­o­nal i del pre­si­dent de l’ANC i la resta de pre­sos polítics cata­lans són més que nota­bles, fins al punt que es fa difícil tro­bar-hi coin­cidències més enllà de l’ins­tru­ment uti­lit­zat.

En el pri­mer cas, Bobby Sands i la resta de pre­sos eren mem­bres d’una orga­nit­zació armada que, en aquells moments, es tro­bava en plena acti­vi­tat. La seva denúncia, a més, no feia referència a una situ­ació de presó pre­ven­tiva, sinó a les con­di­ci­ons d’empre­so­na­ment. Sands havia estat con­dem­nat perquè en el cotxe on anava es va tro­bar un revòlver i el van sen­ten­ciar a catorze anys de reclusió a la presó de Maze. Després d’una vaga de 66 dies, Bobby Sands va morir a la presó. El cas va com­mo­ci­o­nar el món i va tenir una incidència remar­ca­ble en el procés de pau a l’Uls­ter. El cas de Jordi Sànchez i la resta de pre­sos polítics és ben cone­gut i, més enllà del que dic­ta­mini la justícia espa­nyola, la seva situ­ació repre­senta una autèntica ano­ma­lia pro­ces­sal, tal com han reco­ne­gut des­ta­cats juris­tes.

La vara del 2018

Mal­grat tot, la reacció de la premsa espa­nyola ha estat vis­ce­ral. Val a dir que l’atenció es va cen­trar en els qua­tre pri­mers dies. Després del dia 5, l’atenció es va dedi­car a can­tar les excel·lències de la Cons­ti­tució espa­nyola, sense cap espai per a la resta de temes, ni tam­poc per a una vaga de fam. Els rota­tius espa­nyols, però, van començar amb tota mena d’impro­pe­ris adreçats als pro­mo­tors de la pro­testa. El dia 2, per exem­ple, el diari El Mundo els acu­sava de “sabo­te­jar el judici” i, a les pàgines inte­ri­ors, el colum­nista Fran­cisco Pas­cual defi­nia la vaga com “un arte­facte de pro­pa­ganda i men­tida tosca en el fons, però refi­nat en les for­mes”. Déu n’hi do. Dos dies després, el mateix diari dedi­cava un edi­to­rial a les “inac­cep­ta­bles pres­si­ons dels col­pis­tes al TC” i par­lava d’una “nova ofen­siva con­tra l’estat de dret en un intent de rellançar la seva cam­pa­nya pro­pa­gandística inter­na­ci­o­nal”. La Razón i El País, per la seva banda, cen­tra­ven els seus esforços a remar­car que “la vaga de fam [...] no inter­pel·la en pri­mera instància els tri­bu­nals [...], sinó les for­ces polítiques que com­par­tei­xen amb ells el pro­grama de la secessió” i afir­mava que “cer­cava impo­sar uni­tat a l’inde­pen­den­tisme”.

La vara del 1981

La vis­ce­ra­li­tat amb els pre­sos polítics cata­lans con­trasta amb la que van mos­trar alguns d’aquests mit­jans el 1981, quan el pro­ta­go­nista de la vaga de fam era un mem­bre de l’IRA. En el cas del diari El País, que a prin­ci­pis dels anys vui­tanta man­te­nia una línia edi­to­rial radi­cal­ment dife­rent de l’actual, el segui­ment del cas de Bobby Sands va ser cons­tant. Les infor­ma­ci­ons se cen­tra­ven, en bona part, en les mos­tres de soli­da­ri­tat o les pro­tes­tes que arri­ba­ven d’arreu del món; un ves­sant que s’ignora com­ple­ta­ment en el cas català, mal­grat que les ini­ci­a­ti­ves tenen un com­po­nent cívic i pacífic.

L’endemà de la mort de Sands, per donar-ne exem­ple, el diari dedi­cava un edi­to­rial en què rebut­java sense mati­sos “la duresa del govern con­ser­va­dor de Mar­ga­ret Thatc­her i la seva decisió de por­tar l’ofen­siva sense ni tan sols cedir en les con­di­ci­ons d’empre­so­na­ment –objec­tiu pri­mor­dial de la vaga de fam–” i afe­gia que, “contrària­ment, han ele­vat el to de la lluita i la moral dels irlan­de­sos catòlics de l’Uls­ter”. La crítica no se cen­trava només en el govern con­ser­va­dor, sinó també en els seus pre­de­ces­sors: “És veri­tat que els intents de nego­ci­ació i apai­va­ga­ment dels governs labo­ris­tes tam­poc [...] havien arri­bat a ofe­rir res subs­tan­cial.” El diari no només mos­trava empa­tia amb la vaga de l’acti­vista de l’IRA, sinó que recla­mava solu­ci­ons polítiques per a l’Uls­ter: “Només una dolo­rosa reflexió de Lon­dres i dels pro­tes­tants de l’Uls­ter del que han de per­dre, sacri­fi­car, per millo­rar les con­di­ci­ons de vida de les mino­ries d’Irlanda del Nord podrien con­duir a un apai­va­ga­ment de la situ­ació.” Es fa difícil ima­gi­nar que aquest o qual­se­vol altre diari dels que s’edi­ten a Madrid sigui prou valent per dir allò que es reclama des de fa mesos: que el con­flicte no es resoldrà a través de la repressió poli­cial o judi­cial, sinó per la via política.

La denúncia del grup socialista

No només sobta el tractament del cas per part dels mitjans de comunicació espanyols, sinó també per part dels partits polítics. En un comunicat emès pel grup socialista l’endemà de la mort de Bobby Sands, el 6 de maig del 1981, es denunciava “la falta d’iniciativa i de tacte” que havia demostrat el govern de Margaret Thatcher a l’hora de gestionar la vaga de fam. De fet, el grup socialista ja havia pressionat durant tot el drama viscut per Bobby Sands. El 30 d’abril, quan la seva fi semblava imminent i el món sencer se sentia colpit, el grup socialista al Parlament Europeu demanava a la primera ministra britànica que enviés urgentment un emissari a la presó de Maze, “per tal de sortir de l’atzucac”. En la demanda s’invocaven els articles del Conveni Europeu de Drets Humans relatius al dret a la via, a la prohibició de tractes inhumans i a la llibertat d’expressió.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor