Hemeroteca

La primera genialitat de Salvador Dalí

A principis del 1919, fa justament cent anys, Salvador Dalí, amb només 16 anys, va participar en la seva primera exposició col·lectiva, que va fer al saló d’exposicions de la Societat de Concerts, l’actual Sala del Vent del Teatre-Museu Dalí Figueres

A prin­ci­pis del 1919, la premsa de Figue­res donava compte d’una expo­sició al saló d’expo­si­ci­ons de la Soci­e­tat de Con­certs de la ciu­tat. Es trac­tava d’una mos­tra col·lec­tiva; i les pri­me­res res­se­nyes que van aparèixer feien referència a Josep Bona­terra, Josep Mon­tu­riol, dos pin­tors con­sa­grats; i a un jove des­co­ne­gut. Es deia Sal­va­dor Dalí, era el fill del notari i en aquells moments tenia només 14 anys. Estu­di­ava a l’Ins­ti­tut de Figue­res i ja s’havia reve­lat com un jove amb empenta: con­jun­ta­ment amb altres alum­nes havia impul­sat una revista ano­me­nada Stu­dium, en la que publi­ca­ria alguns escrits sobre pin­tors con­sa­grats com ara Velázquez o Goya. Dalí no només havia posat de mani­fest una sen­si­bi­li­tat precoç, sinó també algu­nes habi­li­tats per la pin­tura. Dos anys abans, el seu pare li havia orga­nit­zat una pri­mera expo­sició de car­bo­nets a la casa fami­liar. Però l’expo­sició col·lec­tiva de la Soci­e­tat de Con­certs, en un espai públic i al cos­tat d’artis­tes con­sa­grats, repre­sen­tava un salt enda­vant con­si­de­ra­ble.

La coin­cidència dels tres artis­tes, que hom eti­que­tava com a repre­sen­tants de “l’escola impres­si­o­nista”, havia estat, si ens cenyim a la crònica que es va publi­car dies després al set­ma­nari Empordà Fede­ral, fruit de l’atzar. Hom des­ta­cava, però, que “en tots tres domina l’expressió de la rea­li­tat ser­vida per una tècnica moderna i per­so­nal com­ple­ta­ment opo­sada a la faissó aca­de­mi­cista”. No es dona­ven detalls sobre els qua­dres expo­sats pel jove Sal­va­dor Dalí, però el cro­nista des­ta­cava la forma en la que l’artista sen­tia la llum i remar­cava que també “vibra davant l’elegància d’aquell pes­ca­dor, que s’atre­veix als setze anys (sic) amb les pin­ze­lla­des suco­ses i calen­tes del Beve­dor, que té un tal depu­rat sen­tit deco­ra­tiu com el que ens mos­tren els car­bons i espe­ci­al­ment el del Balu­art (...)”. No sabem quants curi­o­sos van arri­bar a visi­tar aque­lla expo­sició i quina valo­ració va fer-ne; però, amb el pas dels anys, aque­lla sala de la Soci­e­tat de Con­certs es va con­ver­tir en el Palau del Vent, amb un sos­tre espec­ta­cu­lar pin­tat per Sal­va­dor Dalí per home­nat­jar l’Empordà. I tot l’edi­fici, en el Tea­tre-Museu Dalí, un dels equi­pa­ments museístics més nota­bles del país, amb més d’un milió de visi­tants anu­als.

Pocs dies després de l’estrena d’aque­lla expo­sició i des de la Fulla Artística de l’Alt Empordà, el peri­o­dista i polític Josep Puig Puja­das publi­cava una res­se­nya sobre aque­lla expo­sició. En el text, que duia el títol de “L’impres­si­o­nisme” i que s’il·lus­trava amb dos qua­dres, un dels quals de Sal­va­dor Dalí, el peri­o­dista con­fes­sava la neces­si­tat de donar a conèixer que “aquells qua­dres, aquells colors i aque­lles pin­tu­res no són pas filles d’un pesom­bre febrós o de l’atre­vi­ment ico­no­lasta dels pocs anys, sinó que tot allò que el fereix, tot allò que per a ell és copsa sub­ver­siva, porta la sement d’una nova con­cepció de la vida artística”; una referència al con­junt de la expo­sició. Es tracta d’una extensa crònica, de les poques que poden tro­bar-se sobre aque­lla expo­sició; i només als dos paràgrafs finals apa­rei­xen alguns comen­ta­ris específics sobre Dalí, si bé amb unes parau­les tan elo­gi­o­ses com profètiques.

El cro­nista des­ta­cava que el jove Dalí pinta “amb una embran­zida i una vehemència tes­ti­mo­ni­a­do­res de l’extra­or­dinària força pictòrica d’un futur gran artista”. Josep Puja­des, que posa de mani­fest una extra­or­dinària sen­si­bi­li­tat per a la crítica artística, no se n’està de salu­dar “a un nou artista que pot esde­ve­nir un gran artista”; si bé tot seguit con­di­ci­o­nada aquest vati­cini “a la dis­ci­plina que deurà impo­sar-se el nos­tre jove amic, per a ende­gar aque­lles qua­li­tats que de tant potents esde­vin­drien peri­llo­ses si no les sot­metés a un règim ser­ver, que sense mal­me­nar-les ni embor­deir-les, les ele­varà a la per­fecció”. Sigui com sigui, es fa difícil tro­bar un text en el que hom sigui capaç d’apos­tar de forma tan deci­dida per un artista de només 14 anys però que, amb el pas dels anys, es con­ver­ti­ria en un dels pin­tors més reco­ne­guts del món.

L’antiga Sala de Con­certs va viure durant anys en l’ostra­cisme, aban­do­nat i obli­gat. Però, molts anys després, es con­ver­ti­ria en un indret de referència per a l’artista empor­danès. El 12 d’agost del 1961, la ciu­tat de Figue­res va retre-li el pri­mer home­natge públic. I aque­lla mateixa nit, Sal­va­dor Dalí i una munió de peri­o­dis­tes es va des­plaçar fins a les runes de l’antic tea­tre muni­ci­pal per dur a terme un anunci trans­cen­den­tal. Feia temps que l’artista donava vol­tes a la idea de dei­xar alguna obra a la ciu­tat; i, després de visi­tar l’espai, va optar per edi­fi­car-hi un Tea­tre-Museu. En les seves decla­ra­ci­ons davant els mit­jans de comu­ni­cació, l’artista va des­ta­car que el tea­tre era el lloc adi­ent “perquè sóc un pin­tor emi­nent­ment tea­tral”. Però, tot seguit, va recor­dar que “està situat davant l’església on vaig ser bate­jat” i final­ment va subrat­llar que aquell espai “estava pre­des­ti­nat, perquè aquí vaig expo­sar els meus pri­mers qua­dres”. Dalí, doncs, va tor­nar als seus orígens.

Mecenes i crític d’art

Josep Puig Pujades (1888-1949) és una figura cabdal en el republicanisme empordanès, un llaç d’unió entre el federalisme decimonònic i el republicanisme catalanista que esdevindrà hegemònic durant els anys trenta. Però, a més a més, era un destacat mecenes i un crític d’art reputat, capaç de descobrir joves talents. La crítica que va publicar a la Fulla Artítica de l’Alt Empordà el gener de 1919 és, molt probablement, de la primera o d’una de les primeres crítiques que va rebre l’obra de Salvador Dalí. A partir d’aleshores i fins el 1929 va publicar una desena d’articles sobre el pintor empordanès, tant a la premsa local com nacional.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor