Hemeroteca

El míting de la Canadenca

El 19 de març del 1919, la plaça de toros de les Arenas va acollir un míting multitudinari que va posar punt final a una vaga que va paralitzar Barcelona durant quaranta-quatre dies

ASSISTÈNCIA
ASSISTÈNCIA
“En total, el míting de les Arenas va aplegar entre 15.000 i 20.000 persones, una xifra molt considerable
ELS ACORDS
ELS ACORDS
“El mateix dia del míting, alguns diaris publicaven íntegrament els acords entre el comitè de vaga i les autoritats”

L’antiga plaça de les Are­nas s’ha con­ver­tit, des de fa alguns anys, en un immens cen­tre comer­cial cobert, un símbol de la febre con­su­mista. I resulta com­pli­cat, més enllà de la façana exte­rior i del nom, recor­dar la seva antiga funció com a esce­nari de cur­ses de braus. Dei­xant de banda aquest paper i els con­certs i espec­ta­cles que va arri­bar a aco­llir, la plaça de les Are­nas es va con­ver­tir, fa cents anys, en l’esce­nari d’un míting històric, tant per la gen­tada que va arri­bar a aple­gar com pel fet que va posar punt final a una de les mobi­lit­za­ci­ons obre­res més con­tun­dents i deci­si­ves que ha cone­gut el nos­tre país: la vaga de la Cana­denca.

Tot va començar el 4 de febrer del 1919. L’empresa Rie­gos y Fuer­zas del Ebro (popu­lar­ment cone­guda com la Cana­denca) havia aco­mi­a­dat vuit tre­ba­lla­dors de les ofi­ci­nes de la plaça Cata­lu­nya. Els ofi­ci­nis­tes havien rebut­jat accep­tar el pas de tre­ba­lla­dors even­tu­als a fixos, perquè això com­por­tava una dis­mi­nució del seu salari, i l’empresa va adop­tar una decisió tan con­tun­dent com insen­sata. Ben aviat, la pro­testa es va esten­dre com una reguera de pólvora. D’acord amb el plan­te­ja­ment estratègic sin­di­cal apro­vat l’any ante­rior al Congrés de Sants, tots els tre­ba­lla­dors del ram labo­ral de l’empresa es van veure empe­sos a anar a la vaga. Poques hores després de l’aco­mi­a­da­ment, doncs, els 140 emple­ats d’ofi­ci­nes van aban­do­nar la feina, però els res­pon­sa­bles de l’empresa, sense gai­res manies, els van aco­mi­a­dar en bloc. Entre els dies 8 i 9, els tre­ba­lla­dors van rebre el suport de la CNT i, en pocs dies, gai­rebé tots els depar­ta­ments esta­ven atu­rats i més de 2.000 tre­ba­lla­dors havien per­dut la feina.

Davant el fracàs de les nego­ci­a­ci­ons amb la direcció de l’empresa, el comitè de vaga va deci­dir tallar el sub­mi­nis­tra­ment elèctric, amb la qual cosa la pro­testa va entrar en una nova dimensió. En pocs dies, la ciu­tat de Bar­ce­lona es va que­dar sense llum. Els tram­vies van dei­xar de fun­ci­o­nar i els vehi­cles que no havien tin­gut temps d’arri­bar a les cot­xe­res es van que­dar atu­rats. Els magat­zems, les ofi­ci­nes, els tallers i l’enllu­me­nat públic va dei­xar de fun­ci­o­nar i Bar­ce­lona es va con­ver­tir, durant dies, en una ciu­tat fan­tas­magòrica. La res­posta de les auto­ri­tats va ser ferotge. Es va decla­rar l’estat de guerra i més de 3.000 obrers van ser detin­guts.

La vaga, emi­nent­ment pacífica, no es va començar a resol­dre fins que les auto­ri­tats no s’hi van impli­car de valent. Després de diver­ses reu­ni­ons, els dies 16 i 17 de març es van acor­dar unes bases, entre les quals hi havia un aug­ment gene­ral dels sala­ris, la jor­nada de les vuit hores, l’abo­na­ment de la mei­tat d’una men­su­a­li­tat i l’alli­be­ra­ment dels pre­sos que es tro­ba­ven sota juris­dicció mili­tar. Calia, però, la rati­fi­cació dels tre­ba­lla­dors, i aquell mateix dia es va cele­brar un míting al Tea­tre Bos­que de Gràcia. La prova defi­ni­tiva, però, es va pro­duir el 19 de març, amb una assem­blea a la plaça de les Are­nas. El míting havia estat con­vo­cat per a les nou del ves­pre, però va començar mitja hora més tard. L’aspecte de la plaça era impo­nent. Segons algu­nes cròniques, “tres quar­tes parts de les gra­des, les llot­ges i la gra­de­ria d’ambdós pisos eren ple­nes, com també l’arena”. En total, s’hi van aple­gar entre 15.000 i 20.000 per­so­nes. Els ànims esta­ven exci­tats. Després de qua­ranta-qua­tre dies de vaga, la pressió havia estat enorme i s’havia posat a prova, també, la uni­tat i la resistència del movi­ment obrer. A més, encara res­ta­ven alguns pre­sos al cas­tell de Montjuïc, per la qual cosa la bona volun­tat de les auto­ri­tats no s’aca­bava de con­cre­tar. La tri­buna dels ora­dors es va situar en un replà de la gra­de­ria, damunt la porta per on sor­tien habi­tu­al­ment els toros. Hi havia el comitè de vaga i els pre­sos que havien estat alli­be­rats aque­lla mateixa tarda.

Pri­mer de tot va inter­ve­nir el pre­si­dent del comitè de vaga, que va expli­car les nego­ci­a­ci­ons amb les auto­ri­tats i va donar compte de l’alli­be­ra­ment dels pre­sos que no havien estat pro­ces­sats. Simó Piera va posar en valor la tasca dels nego­ci­a­dors i va remar­car: “Les orga­nit­za­ci­ons obre­res han pogut pac­tar amb el poder i impo­sar el seu cri­teri, demos­trant que quan van a una lluita hi ha tot el poble que els dona suport”. Quan va inter­ve­nir un dels pre­sos alli­be­rats, Fran­cisco Miranda, es va gene­rar una con­fusió nota­ble, sobre­tot quan van con­vi­dar els obrers “a tre­ba­llar demà”. Segons algu­nes cròniques, el públic, en massa, va con­tes­tar que no i es va ini­ciar un frec a frec entre l’ora­dor i alguns dels assis­tents. Miranda va dema­nar a la gent que tingués en compte que feien “que­dar mala­ment el comitè, que s’ha com­promès a ges­ti­o­nar la lli­ber­tat dels pre­sos pro­ces­sats per a molt aviat”. Mal­grat això, alguns dels assis­tents es nega­ven a tor­nar a la feina fins que no hagués estat alli­be­rat el dar­rer dels pre­sos i van cri­dar: “Volem que sigui demà!” L’ora­dor va inten­tar convèncer el públic, però aquest va cla­mar: “No, no. Pri­mer la lli­ber­tat dels pre­sos. No ens fiem de parau­les.”

La inter­venció que va decan­tar la balança va ser la del pre­si­dent de la Con­fe­de­ració Regi­o­nal del Tre­ball, Sal­va­dor Seguí. El Noi del Sucre havia sor­tit de la presó unes hores abans, amb la qual cosa s’havia con­ver­tit en un dels màrtirs de la vaga. Els obrers van inter­rom­pre el seu dis­curs en diver­ses oca­si­ons i van pro­fe­rir crits de “no!” i excla­ma­ci­ons com ara: “Abans de tor­nar a la feina volem la lli­ber­tat dels pre­sos de Montjuïc!” En alguns moments, la con­fusió va ser total i es va fer difícil recon­duir la situ­ació. Seguí, però, va saber reac­ci­o­nar amb rapi­desa i va adver­tir: “És que pre­te­neu anar aquesta nit a Montjuïc a alli­be­rar els pre­sos?” Seguí també va dedi­car algu­nes ame­na­ces a les auto­ri­tats, com ara: “Si dilluns no hi ha els pre­sos en lli­ber­tat, tor­na­rem a la lluita i el movi­ment s’estendrà a tot Cata­lu­nya.” Però també va dema­nar rea­lisme als obrers i els va avi­sar: “Si desau­to­rit­zeu el comitè, poseu en perill la lli­ber­tat dels pre­sos i doneu una satis­facció a la bur­ge­sia.”

Entre els que l’escol­ta­ven hi havia un jove ano­me­nat Josep Tar­ra­de­llas, que hi par­ti­ci­pava com a mem­bre del CADCI. El futur pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat va recor­dar anys després l’impacte que van pro­vo­car les parau­les del Noi de Sucre: “La gent es va que­dar glaçada de moment, però el seu rea­lisme i la seva capa­ci­tat de con­vicció, el seu sin­di­ca­lisme valent i madur, van entu­si­as­mar tot­hom.” Un altre dels assis­tents, Pere Foix, va remar­car: “Només l’auto­ri­tat moral i el poder de per­su­asió de Sal­va­dor Seguí [...] van incli­nar l’assem­blea a l’accep­tació de les bases de l’acord.” Quan va aca­bar la inter­venció, es va pas­sar a la votació. El cap del comitè de vaga, Simó Piera, va pre­gun­tar als tre­ba­lla­dors: “Esteu con­for­mes a anar demà a tre­ba­llar?” La res­posta dels assis­tents, a cap­pe­lla, va ser majo­ritària­ment afir­ma­tiva i, d’aquesta manera, va sege­llar la fi d’una vaga que havia para­lit­zat la capi­tal del país durant qua­ranta-qua­tre dies i que, de cara al futur, repre­sen­ta­ria un avenç nota­ble en les con­di­ci­ons labo­rals, amb la jor­nada de les vuit hores com una de les prin­ci­pals fites.

PERE BOSCH I CUENCA

pbosch@​lrp.​cat

El pensament polític de Salvador Seguí Editorial: Virus editorial Pàgines: 272 Preu: 19,23 euros

El noi que es cruspia el sucre

Es deia Salvador Seguí, però era conegut com el Noi del Sucre, un sobrenom que provenia del costum de menjar-se els terrossos de sucre que li servien amb el cafè. La seva activitat sindical el va portar diverses vegades a la Model, la primera de les quals l’agost del 1907, poc després d’haver impulsat el sindicat Solidaritat Obrera. De fet, va viure bona part de la vaga de la Canadenca des de la presó, però la seva intervenció al míting de les Arenes va resultar decisiva.

Recuperar Salvador Seguí

L’historiador Xavier Díez ens convida a aproximar-nos a la vida i el pensament d’un dels personatges més emblemàtics del sindicalisme anarquista. El llibre recull alguns debats que encara són vigents en el nostre temps, com ara l’ús de la violència, la qüestió nacional i l’afinitat de classes, entre d’altres. I també ens acosta al paper que va jugar Salvador Seguí al míting de les Arenes, amb algunes claus de la seva intervenció.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.