Hemeroteca

L’estelada del ministre

El 6 de febrer del 1919, el ministre de la Governació, Amalio Gimeno, es va presentar al Congrés amb una estelada, una bandera que va definir com el símbol “de l’hostilitat i de l’odi”

BATIBULL
BATIBULL
L’escàndol es va perllongar durant mitja hora i el president de la cambra es va veure incapaç d’aturar-lo
ESPURNA
ESPURNA
“Quan el diputat catalanista va comparar la Marianne francesa amb una cupletista, es va desfermar la polèmica”

El 4 de febrer del 1919, en ple debat auto­no­mista, el dipu­tat Pere Rahola va defen­sar una inter­pel·lació al Congrés sobre la sus­pensió de les garan­ties cons­ti­tu­ci­o­nals i els inci­dents que s’havien produït als car­rers de Bar­ce­lona. El fracàs de la cam­pa­nya auto­no­mista havia donat peu a “tres mesos de rebel·lió naci­o­na­lista”, entre el novem­bre del 1918 i el febrer del 1919, quan va escla­tar la vaga de la Cana­denca. Durant aquells mesos, el cen­tre de Bar­ce­lona es va con­ver­tir en l’esce­nari de mani­fes­ta­ci­ons cata­la­nis­tes més o menys espontànies que eren dura­ment repri­mi­des per la poli­cia. A la bru­ta­li­tat poli­cial s’hi afe­gia l’actu­ació de la Lliga Patriòtica Espa­nyola, en què van con­fluir, segons l’his­to­ri­a­dor Xavier Casals: “Ele­ments ultra­es­pa­nyo­lis­tes que, amb la com­pli­ci­tat de poli­cies i mili­tars, s’enfron­ta­ven als sepa­ra­tis­tes a la Ram­bla amb bas­tons i pis­to­les. Va cris­tal·lit­zar així un nucli ultra­no­drit amb ofi­ci­als de paisà, fun­ci­o­na­ris de baix rang, poli­cies fora de ser­vei i afec­ci­o­nats Real Club Depor­tivo Español.” En la seva inter­venció, que es va haver de pos­po­sar diver­ses vega­des per la indis­po­sició del minis­tre de la Gover­nació, el dipu­tat va expres­sar la seva queixa per la repressió poli­cial i la impu­ni­tat amb què actu­ava la Lliga Patriòtica.

El dipu­tat cata­la­nista va tras­lla­dar aquesta pro­blemàtica a un Congrés sac­se­jat pel debat auto­no­mista i la ines­ta­bi­li­tat política. De fet, el des­ti­na­tari de la inter­pel·lació, Ama­lio Gimeno, havia estat nome­nat dos mesos abans i va ser des­tituït dos mesos després. Pere Rahola va començar la seva inter­venció afir­mant que “els governs havien de res­pec­tar, per molt que els dolgués, l’expressió de la volun­tat d’un poble”, una decla­ració ple­na­ment vigent. I va afe­gir: “Els agents del poder cen­tral estan duent a terme a Bar­ce­lona una con­ducta sem­blant a la que segueix a l’Àfrica la poli­cia indígena.” A mesura que avançava el seu dis­curs, alguns dipu­tats van començar a expres­sar mos­tres de des­a­pro­vació, però aques­tes van deri­var en un escàndol monu­men­tal quan va recor­dar que la Lliga Patriòtica Espa­nyola “havia reco­llit tota la patri­o­tera cami­nant, i a imatge i sem­blança del que havia succeït amb la Revo­lució Fran­cesa, que va per­so­ni­fi­car en una donota la deessa de la raó, així els patri­o­tes de Bar­ce­lona van per­so­ni­fi­car la pàtria en una cuple­tista de quarta cate­go­ria, la Mary Focela”. La can­tant, que actu­ava al Tea­tre Apolo, havia aixe­cat una enorme pol­se­guera amb una cone­guda cobla que aca­bava amb un “visca Espa­nya!” i que des­fer­mava les bai­xes pas­si­ons de cata­la­nis­tes i espa­nyo­lis­tes.

Les parau­les de Rahola van pro­vo­car “una pro­testa des de tots els racons de la Cam­bra, com no recor­da­ven els més antics par­la­men­ta­ris”, tal com expli­cava l’endemà un cro­nista par­la­men­tari. Des dels bancs dels libe­rals i els con­ser­va­dors es van pro­fe­rir insults de tota mena. Un dels més exal­tats va ser Luis Armiñán, un polític d’ori­gen cubà que es va man­te­nir com a dipu­tat en onze con­te­ses elec­to­rals i en cinc dis­tric­tes dife­rents, un rècord difícil de superar. Armiñán, que ocu­pava un escó pro­per al de Rahola, va enlai­rar el seu bastó i es va abra­o­nar cap al dipu­tat català en acti­tud amenaçadora. Alguns dipu­tats van inten­tar con­te­nir-lo, però Rahola, com si es tractés d’un duel de cava­llers, també va aixe­car el seu bastó i es va enca­rar al dipu­tat de Gaucín. Altres dipu­tats es van voler afe­gir a la gresca i van enlai­rar els seus bas­tons en acti­tud amenaçadora. La pica­ba­ra­lla, doncs, va deri­var en un ball de bas­tons, en un sen­tit lite­ral. Els crits no s’atu­ra­ven i des de tots els racons de l’hemi­ci­cle es van escol­tar insults i víctors. Un altre dipu­tat, Ricardo Gas­set, va inten­tar diri­gir-se als escons ocu­pats pels cata­la­nis­tes, però va ser atu­rat a mig camí. Pere Rahola va inten­tar repren­dre el seu dis­curs, però no ho va acon­se­guir. En aquell moment, el líder dels cata­la­nis­tes, Fran­cesc Cambó, es va aixe­car de l’escó per tal d’aju­dar-lo, però “la cam­bra sen­cera se li va llançar al damunt”. L’escàndol es va per­llon­gar mitja hora, i el pre­si­dent de la cam­bra es va veure incapaç d’atu­rar-lo, mal­grat des­tros­sar fins a qua­tre cam­pa­ne­tes. Quan Rahola li va recla­mar que es llegís la seva inter­venció per tal d’inten­tar tan­car el debat, el pre­si­dent s’hi va negar i li va recla­mar que “pro­nunciés parau­les de des­greuge al sant con­cepte del patri­o­tisme”, una forma ben par­ti­cu­lar d’exer­cir de mode­ra­dor.

Una treva de 48 hores

La inter­pel·lació no es va repren­dre fins dos dies després, amb els ànims més apai­va­gats. El minis­tre de la Gover­nació, que havia estat con­va­les­cent alguns dies, va donar mos­tres “visi­bles de can­sa­ment”, però aquest fet no li va impe­dir defen­sar amb vehemència que “l’ente­ni­ment i la paciència dels mili­tars havia exce­dit tota pon­de­ració” i que s’havia clau­su­rat el Cen­tre Auto­no­mista de Depen­dents del Comerç perquè s’hi havien loca­lit­zat armes. Tan­ma­teix, un dels moments cul­mi­nants del seu dis­curs, a parer de la premsa con­ser­va­dora, va arri­bar quan va fer referència a un detall que Pere Rahola “havia omès en la seva inter­venció”. I quin era aquest detall? Doncs que “en algu­nes ban­de­re­tes exhi­bi­des pels mani­fes­tants hi havia l’estre­lla solitària, símbol del sepa­ra­tisme”. L’este­lada era un símbol rela­ti­va­ment nou, per la qual cosa es trac­tava, molt pro­ba­ble­ment, de la pri­mera vegada que apa­rei­xia en un debat a la cam­bra espa­nyola. El minis­tre, però, no en va tenir prou amb refe­rir-se a l’este­lada, sinó que la va voler exhi­bir públi­ca­ment. Gimeno va cloure el dis­curs amb una crida a la concòrdia. Quan va aban­do­nar l’hemi­ci­cle, un “nombrós grup de dipu­tats de tots els mati­sos li va fer arri­bar mos­tres de sim­pa­tia”, i com si es tractés d’un torero, el van acom­pa­nyar fins al seu des­patx enmig de cons­tants aplau­di­ments i mos­tres d’apro­vació. L’endemà, alguns peri­o­dis­tes, que també es van afe­gir a la gresca, van afir­mar que el dis­curs d’Ama­lio Gimeno havia estat “un dels seus més bri­llants tri­omfs par­la­men­ta­ris”. Fos com fos, el minis­tre es va con­ver­tir en la pri­mera per­sona que va exhi­bir una este­lada al Congrés; una per­for­mance que, si ens ate­nem a les actes del Congrés, no va pro­vo­car cap reacció de la pre­sidència.

“Un astre infernal”

A finals del 1918, la policia es dedicava a arrencar els llaços amb la senyera que alguns catalanistes lluïen a la solapa. El ministre de la Governació s’hi va referir en la seva intervenció al Congrés i va voler aclarir que no es tractava de senyeres, sinó d’estelades. Per tal d’esvair qualsevol dubte, Gimeno va mostrar una peça requisada i va afirmar que es tractava de “banderes que porten un astre, arrancat de no sé quin planisferi celestial, que més que celestial hauria d’anomenar-se infernal, perquè és el planisferi de l’hostilitat i de l’odi”. L’endemà, el diari El Imparcial va reproduir, a primera pàgina, la “bandera del separatisme català” amb l’objectiu, segons es llegia a l’avanttítol, “d’esvair qualsevol dubte”. El peu de foto incloïa una descripció heràldica i afirmava que “les quatre bandes vermelles signifiquen les barres catalanes i l’estrella solitària, adoptada també pels cubans quan guerrejaven per la independència, és l’emblema del separatisme”.

Abonat a la cadira

Hi ha molt pocs polítics que hagin transitat per tants ministeris com Amalio Gimeno (Cartagena, 1852), el titular de Governació que va portar l’estelada al Congrés. El polític murcià va ser responsable d’Instrucció Pública en tres ocasions, de Marina en dues, d’Estat en una, de Foment en una altra i, finalment, de Governació. Això sí, no va aconseguir mantenir-se en un càrrec més de dotze mesos seguits.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.