Hemeroteca

100 anys sobre rodes

La primera edició del Saló de l’Automòbil es va obrir al públic el 1919, en un context polític i social ple d’incerteses en què es feia difícil impulsar qualsevol iniciativa

El 2 de maig del 1919, fa poc més de cent anys, va començar a rodar el Saló de l’Automòbil. La pri­mera edició es va dur a terme en un esce­nari tras­bal­sat. La Gran Guerra havia dei­xat un ras­tre de devas­tació i mort i havia sac­se­jat de dalt a baix el mapa euro­peu. L’esce­nari polític del país també era extre­ma­da­ment com­plex. El debat auto­no­mista havia dei­xat un ras­tre de frus­tració en els sec­tors cata­la­nis­tes, i als car­rers de Bar­ce­lona sovin­te­ja­ven els enfron­ta­ments amb els espa­nyo­lis­tes, que comp­ta­ven amb la con­nivència de la poli­cia. Ben aviat, però, les rei­vin­di­ca­ci­ons auto­no­mis­tes es van veure eclip­sa­des per la vaga de la Cana­denca, que va para­lit­zar la capi­tal del país durant qua­ranta-qua­tre dies. A Bar­ce­lona, la crisi política també es dei­xava sen­tir amb inten­si­tat, i l’alcalde d’ales­ho­res, el radi­cal Manuel Mora­les, va anun­ciar la seva dimissió l’endemà de la inau­gu­ració del saló, can­sat, segons va decla­rar, perquè havia estat “setze mesos llui­tant con­tra vagues, epidèmies [...] i ara, a més a més, li por­ta­ven la guerra a l’Ajun­ta­ment”, en referència a l’actu­ació de l’exèrcit durant la vaga. A Madrid, la situ­ació era igual­ment caòtica, i el clima polític es tro­bava atra­pat en una ines­ta­bi­li­tat per­ma­nent. El dia de la inau­gu­ració del saló, per donar-ne exem­ple, el cap de l’exe­cu­tiu, Anto­nio Maura, havia pre­sen­tat la dimissió de tot el seu gabi­net i, mal­grat la con­fiança del rei, havien estat con­vo­ca­des noves elec­ci­ons. El con­text polític i social, doncs, no afa­vo­ria gens la cele­bració d’un esde­ve­ni­ment com aquell.

L’orga­nit­zació del saló no va resul­tar gens sen­zi­lla. A diferència dels salons que s’havien orga­nit­zat en altres països, el d’aquí va haver de fiar-ho gai­rebé tot a l’empenta de la soci­e­tat civil. Un dels obs­ta­cles que es va haver de superar va ser la falta d’ins­tal·laci­ons amb capa­ci­tat per aco­llir un esde­ve­ni­ment d’aque­lla mag­ni­tud. Final­ment, es va esco­llir el Palau de Belles Arts, al parc de la Ciu­ta­de­lla. Al pati cen­tral es van exhi­bir els automòbils, men­tre que als pas­sa­dis­sos late­rals del pis supe­rior s’hi van situar els estands dels acces­so­ris, des dels pneumàtics fins als radi­a­dors i com­bus­ti­bles. A més dels vehi­cles, també es van exhi­bir alguns aero­plans, entre els quals des­ta­cava un de l’esqua­dra ita­li­ana que havia volat pel cel de Viena i que encara man­te­nia els sig­nes de la metra­lla austríaca. El saló va aco­llir 58 expo­si­tors, entre els quals hi havia una nodrida repre­sen­tació de la inci­pi­ent indústria cata­lana. De fet, en un dels repor­tat­ges pre­vis que es van publi­car es des­ta­cava: “La indústria naci­o­nal té la seu quasi exclu­siva a la nos­tra ciu­tat.” A banda de les mar­ques cata­la­nes, hi havia una repre­sen­tació de les fran­ce­ses, ita­li­a­nes, angle­ses i nord-ame­ri­ca­nes, que ales­ho­res con­cen­tra­ven bona part de la pro­ducció mun­dial.

Una inau­gu­ració amb sego­nes espa­ses

La inau­gu­ració ofi­cial es va dur a terme el 2 de maig. I no va comp­tar amb una presència ins­ti­tu­ci­o­nal exces­si­va­ment lluïda. No hi va assis­tir l’alcalde de la ciu­tat, ni el pre­si­dent de la Dipu­tació, ni el de la Man­co­mu­ni­tat, ni el gover­na­dor civil, que van enviar-hi altres repre­sen­tants. Tam­poc s’hi va tras­lla­dar el monarca, Alfons XIII, que ho va dele­gar en el capità gene­ral de Cata­lu­nya. De fet, la presència de mili­tars no es limi­tava a Milans del Bosch. També van par­ti­ci­par-hi el cap de l’estat major, el gene­ral Taurné, i el gover­na­dor mili­tar, Seve­ri­ano Martínez Anido. No hi havia pri­me­res espa­ses polítiques, però sí una nodrida repre­sen­tació de l’exèrcit. La inau­gu­ració va con­sis­tir en un acte dis­cret, sense gai­res estridències. El capità gene­ral de Cata­lu­nya va arri­bar al recinte a les cinc en punt de la tarda, men­tre sona­ven els acords de la Marxa reial, i va aban­do­nar el saló dues hores després, amb el mateix fil musi­cal. La resta de l’acte va ser ame­nit­zat per una banda musi­cal.

En els dis­cur­sos es va fer molt pre­sent el con­text d’aquells dies. El pre­si­dent del comitè orga­nit­za­dor, Eusebi Ber­trand, va remar­car: “Mol­tes victòries d’aquesta guerra [...] han estat degu­des en molt bona part al con­curs dels avi­ons i els cami­ons. Ara mateix, amb la vaga gene­ral, es volia asset­jar la ciu­tat per la fam i han estat els cami­ons automòbils els que amb els seus ser­veis han con­tra­res­tat aquesta pre­tensió. Aquests resul­tats ens donen la prova de la importància que té avui la indústria dels motors i els seus deri­vats.” Men­tre que el capità gene­ral de Cata­lu­nya, Milans del Bosch, va voler des­ta­car que “l’ober­tura de l’expo­sició sig­ni­fi­cava el final de l’anor­ma­li­tat que ha tra­ves­sat Bar­ce­lona”, a banda d’elo­giar els ser­veis pres­tats per l’exèrcit, la marina i el some­tent per man­te­nir la tran­quil·litat.

La con­vo­catòria, que es va per­llon­gar fins al 12 de maig, va tenir un èxit nota­ble de públic, i aquest fac­tor es va con­ver­tir en un esperó per garan­tir-ne la con­tinuïtat. Mal­grat tot, l’edició següent no es va cele­brar fins tres anys després, un cop es va enlles­tir la cons­trucció del Palau d’Art Modern, que va aco­llir la II Expo­sició Inter­na­ci­o­nal d’Automòbils. Des d’ales­ho­res i, a excepció d’un llarg parèntesi pro­vo­cat per la llarga post­guerra, el saló s’ha con­ver­tit en una fita ine­lu­di­ble de la ciu­tat.

cartells amb estil

Els cartells que han promocionat el Saló de l’Automòbil al llarg de la seva història són autèntiques obres d’art. Se’n troben de tots els estils, amb la qual cosa podem fer un repàs dels canvis en el disseny. També en varia el contingut, amb uns primers dissenys en què es prioritzava la persona i d’altres, més recents, en què es destaca la innovació.

el cotxe estrella

El Chevrolet tipus limusina es va convertir en un dels vehicles més admirats. Segons algunes cròniques de l’època: “La instal·lació és la més completa i més interessant de les que formen l’exposició. No és d’estranyar els elogis que rep per part dels visitants.”

un aeroplà de la gran guerra

Els visitants del primer saló també van tenir l’oportunitat de contemplar alguns aeroplans. El més espectacular era un que havia format part de la sereníssima, la famosa esquadrilla italiana que havia sobrevolat Viena en plena guerra. L’aparell encara conservava alguns bonys provocats per la metralla.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor