Hemeroteca

Hemeroteca

Les columnes de la discòrdia

Les quatre columnes dissenyades per l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch es van convertir en un element de controvèrsia des del primer moment. A través de dos articles resseguim el procés de construcció i enderrocament

En una carta, Puig i Cadafalch deia: “Les quatre columnes [...] han estat brutalment destruïdes d’un dia per l’altre amb el pretext que representaven
les quatre barres de la bandera catalana”
En el projecte inicial, “la cascada anava flanquejada amb nombroses columnes jòniques de 20 m d’altura coronades per victòries alades”, segons l’enginyer Xavier Nubiola, que l’ha resseguit amb detall

L’11 de novem­bre del 1905, el diari La Veu de Cata­lu­nya va publi­car un arti­cle en què es feia referència a “la gran obra de l’Ajun­ta­ment que avui s’esco­llirà”. Aquell mateix dia hi havia con­vo­ca­des elec­ci­ons muni­ci­pals, i l’arqui­tecte i mem­bre de la Lliga Regi­o­na­lista, Josep Puig i Cada­falch, pro­po­sava la cele­bració d’una expo­sició uni­ver­sal a Bar­ce­lona com la del 1888, que per­metés “por­tar Cata­lu­nya al mer­cat del món i son pen­sa­ment, a la cor­rent de les idees moder­nes”. I, al mateix temps, que con­tribuís a “fer la gran Bar­ce­lona, la París del Mig­dia [...] tra­ient-li per sem­pre més aquest aire d’Amèrica cursi de la quadrícula que s’estén a l’infi­nit com una erupció geomètrica”. En el mateix arti­cle, l’arqui­tecte mata­roní con­cre­tava alguns detalls urbanístics d’aque­lla idea. Pro­po­sava, per exem­ple, que el nucli de l’expo­sició se situés a la plaça de les Glòries pro­jec­tada per Ilde­fons Cerdà, i que, a par­tir d’aquesta plaça emergís una gran avin­guda que conduís fins a la Sagrada Família.

L’emplaçament, com és prou sabut, es va situar alguns quilòmetres més enllà, a la mun­ta­nya de Montjuïc, però aque­lla pri­mera idea es va aca­bar con­ver­tint en l’embrió d’un pro­jecte àmpli­a­ment deba­tut i que no es va con­cre­tar fins al 1929. La pro­posta va rebre, des de bon començament, el suport de les prin­ci­pals soci­e­tats econòmiques de la ciu­tat. I es va començar a fer rea­li­tat quan l’Ajun­ta­ment va pro­po­sar recon­ver­tir una modesta expo­sició de les apli­ca­ci­ons de l’elec­tri­ci­tat en una Expo­sició Inter­na­ci­o­nal d’Indústries Elèctri­ques. El pro­jecte, però, no va començar a posar-se en marxa fins al 1914, quan una comissió, encapçalada pel dipu­tat Fran­cesc Cambó, va acon­se­guir la impli­cació del govern espa­nyol, que va decla­rar d’uti­li­tat pública una part de la mun­ta­nya de Montjuïc i va con­ce­dir una sub­venció de 10 mili­ons de pes­se­tes, la mateixa quan­ti­tat que apor­tava l’Ajun­ta­ment. En un pri­mer moment, el pro­jecte va aga­far embran­zida. Aquell mateix any es van començar les obres i es va obrir l’avin­guda cen­tral, des de la plaça d’Espa­nya fins a Mira­mar. I l’any següent, el mateix Puig i Cada­falch va pre­sen­tar un pri­mer avant­pro­jecte, en què inten­tava “sin­te­tit­zar els estils pla­te­resc, renai­xen­tista i bar­roc de la Península des d’una mirada bar­ce­lo­nina”, segons la his­to­ri­a­dora Lucila Mallart, que ha ana­lit­zat a fons el pro­jecte. A par­tir d’una porta semi­cir­cu­lar amb colum­nata a l’estil d’un hemi­ci­cle grec, dife­rents ter­ras­ses per­me­tien superar el des­ni­vell del ter­reny a través d’esca­li­na­tes fins a arri­bar a un edi­fici amb una immensa cúpula.

La pro­posta de Puig i Cada­falch, que va ser­vir de base per a la urba­nit­zació de la mun­ta­nya i la con­cepció gene­ral de l’espai, també pre­veia incor­po­rar jocs d’aigua amb cas­ca­des i fonts. En aquells moments, era habi­tual que les expo­si­ci­ons incor­po­res­sin cas­tells d’aigua que, il·lumi­nats amb la llum elèctrica, fas­ci­na­ven els nos­tres avant­pas­sats. Va ser pre­ci­sa­ment aquell ele­ment el que es va aca­bar con­ver­tint en l’embrió de les qua­tre colum­nes. Es trac­tava d’un recurs estètic, que també es va uti­lit­zar en l’Expo­sició Uni­ver­sal de Torí del 1911, en la qual es va bas­tir un pont sobre el riu Po fran­que­jat per file­res de colum­nes.

Només qua­tre colum­nes

En tot cas, tal com defensa l’engi­nyer Xavier Nubi­ola en un docu­men­tat estudi, en el pro­jecte ini­cial, “la cas­cada anava flan­que­jada amb nom­bro­ses colum­nes jòniques de 20 m d’altura coro­na­des per victòries ala­des, però només es van cons­truir les qua­tre colum­nes de la pri­mera alçada”. En alguns docu­ments poste­ri­ors, l’arqui­tecte mata­roní va des­criure amb detall aquell ele­ment arqui­tectònic i es va refe­rir a “les qua­tre grans colum­nes que havien de sos­te­nir victòries ala­des”, però sense fer una referència explícita al seu sim­bo­lisme. Una altra cosa ben dife­rent, però, és que l’acabés tenint o que el dic­ta­dor Primo de Rivera li acabés donant, obse­dit com estava a des­co­brir i supri­mir qual­se­vol deix de cata­la­ni­tat. De fet, en una carta tra­mesa des del seu exili a París, quan ja havien estat ender­ro­ca­des, Puig i Cada­falch recor­dava que arran del cop d’estat del 13 de setem­bre del 1923 “tot el que és català ha estat metòdica­ment pro­hi­bit: la llen­gua, la lite­ra­tura, el tea­tre, la música cata­lana [...]”, i es refe­ria explícita­ment al fet, que “les qua­tre colum­nes que assu­mien el paper de pri­mer terme de la pers­pec­tiva han estat bru­tal­ment des­truïdes d’un dia per l’altre amb el pre­text que repre­sen­ta­ven les qua­tre bar­res de la ban­dera cata­lana”. En tot cas, per a l’arqui­tecte que les va crear i per a la immensa majo­ria dels bar­ce­lo­nins va que­dar clar que, fos quina fos la seva sim­bo­lo­gia, el dic­ta­dor les havia fet ender­ro­car perquè hi va veure un símbol que detes­tava.

el referent clàssic

El noucentisme, tal com el va descriure Eugeni d’Ors, propugnava el retorn al model clàssic, d’inspiració grecollatina, davant la rauxa del romanticisme i, al mateix temps, prenia el mar Mediterrani com a marc cultural de referència. Les columnes jòniques són un dels emblemes de l’arquitectura grega, amb un capitell característic compost per dues volutes, coixinet i àbac ornamentat.

un recurs icònic

Les columnes es van convertir, des del primer moment, en una silueta inconfusible, sobretot tenint en compte que es van erigir en un espai poc urbanitzat on, durant alguns anys, només es podien percebre les escalinates de l’avinguda central. Al mateix temps, també van ser l’element més emblemàtic del recinte. No deixa de ser simptomàtic que apareguessin com un reclam en el cartell de la tercera Exposició de l’Automòbil, que es va celebrar a Montjuïc el 1924, i també que donessin nom a una plaça que es va convertir en un dels escenaris de les festes de Montjuïc.

arquitecte i impulsor

Josep Puig i Cadafalch (1867-1956) no només va llançar la proposta d’una exposició universal, sinó que també es va acabar convertint en un protagonista destacat de la iniciativa. El projecte urbanístic que es va dur a terme, tot i que de manera parcial, va ser el seu. Poc després del cop d’estat de Primo de Rivera, però, va abandonar el país, decebut pel tarannà del dictador.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.