Hemeroteca

Hemeroteca

Les columnes de la discòrdia

El 16 de desembre del 1928, es van enderrocar les quatre columnes de Josep Puig i Cadafalch. Segons alguna publicació, perquè “tapaven la perspectiva que ha d’oferir la gran cascada”

El projecte de l’Exposició de Barcelona va restar aturat durant alguns anys i, quan es va reprendre, es va replantejar de dalt a baix
L’endemà de l’enderrocament de les columnes de Puig i Cadafalch, alguns diaris informaven de la notícia de manera molt telegràfica i, en la major part dels casos, sense donar compte dels motius de la decisió

El recinte de Montjuïc es va con­ver­tir en un esce­nari habi­tual en les visi­tes de Miguel Primo de Rivera a Bar­ce­lona. De fet, el seu pri­mer acte com a dic­ta­dor, la mateixa tarda del cop d’estat, va ser la inau­gu­ració d’una expo­sició dedi­cada al moble que es va cele­brar en aquell indret. Dos dies després, Primo de Rivera va rebre la visita del pre­si­dent de la Man­co­mu­ni­tat, Josep Puig i Cada­falch. Si ens ate­nem a les cròniques que van aparèixer a la premsa, la tro­bada va ser “cor­dial” i, poques hores després, la Man­co­mu­ni­tat va difon­dre una nota de premsa en què pro­cla­mava la seva adhesió al dic­ta­dor. Es trac­tava d’una immensa ingenuïtat. Aquell mateix dia, el règim ja havia començat a ense­nyar les urpes i havia apro­vat un decret con­tra el sepa­ra­tisme que cas­ti­gava amb mul­tes de 500 a 5.000 pes­se­tes “l’osten­tació de ban­de­res que no siguin la naci­o­nal”; una sanció que podia recaure en “el por­ta­dor de la ban­dera o en el pro­pi­e­tari de la finca”.

El dic­ta­dor, en aquest cas acom­pa­nyat del seu ava­la­dor, el rei Alfons XIII, va tor­nar a visi­tar el recinte de Montjuïc el 2 de desem­bre, en aquesta ocasió per pre­si­dir una des­fi­lada de més de 30.000 mem­bres del some­tent. La tri­buna estava situ­ada a l’escala prin­ci­pal i, a sota, “al cos­tat de les colum­nes monu­men­tals d’entrada a l’expo­sició, es va aixe­car un altar, des del qual es va ofi­ciar una missa de cam­pa­nya”. La visita va per­me­tre cons­ta­tar el dis­tan­ci­a­ment que s’havia produït entre la Lliga Regi­o­na­lista i la dic­ta­dura. L’endemà, en una con­versa que van man­te­nir el pre­si­dent de la Man­co­mu­ni­tat i el dic­ta­dor a l’hotel Ritz, el pri­mer va adme­tre que “el gene­ral li va par­lar d’una manera con­tra­dictòria” i es va sin­ce­rar dient: “Aquesta con­versa i les decla­ra­ci­ons del gene­ral Primo de Rivera m’han produït una impressió d’una mica de desen­gany, d’una mica de desil·lusió.” Vint dies després, Puig i Cada­falch aban­do­nava el país, i algu­nes set­ma­nes més tard, el direc­tori el subs­tituïa al cap­da­vant de la Man­co­mu­ni­tat per Alfons Sala, que va assu­mir l’encàrrec de des­ba­lles­tar la ins­ti­tució.

El pro­jecte de l’expo­sició va res­tar atu­rat durant alguns anys. I, quan es va repren­dre, es va replan­te­jar de dalt a baix. A mesura que s’acos­tava la data de la inau­gu­ració, Primo de Rivera va inten­si­fi­car el ritme de visi­tes, cons­ci­ent que es trac­tava d’un apa­ra­dor en què es jugava la imatge d’Espa­nya. En la dar­rera, pocs dies abans de la inau­gu­ració, el dic­ta­dor i el seu seguici es van diri­gir direc­ta­ment a l’entrada de l’expo­sició “on es duen a terme les obres per a la ins­tal·lació d’una font llu­mi­nosa monu­men­tal”. Les colum­nes s’havien ender­ro­cat alguns dies abans, con­cre­ta­ment el 16 de desem­bre del 1928. L’endemà, alguns dia­ris, com ara La Veu de Cata­lu­nya, infor­ma­ven de la notícia de manera telegràfica, sense donar compte dels motius de la decisió. Altres, com La Publi­ci­tat, remar­ca­ven que “amb la reforma que sofrí el pro­jecte, les qua­tre colum­nes tapa­ven la pers­pec­tiva que ha d’ofe­rir la gran cas­cada de la plaça d’Espa­nya” i, tot seguit, afe­gien que “també hom havia com­pro­vat que les colum­nes posa­des a pri­mer terme feien d’escala de pro­porció que enxi­quia el palau situat al seu dar­rere”. La jus­ti­fi­cació que va cir­cu­lar públi­ca­ment era, doncs, de caire estric­ta­ment estètic, sense entrar en con­si­de­ra­ci­ons sobre una moti­vació política, altra­ment poc pro­ba­ble de publi­car-se en un esce­nari domi­nat per la cen­sura. De fet, en alguns car­tells que es van edi­tar per tal de pro­moure l’Expo­sició Inter­na­ci­o­nal de Bar­ce­lona apa­rei­xien en un lloc des­ta­cat les qua­tre colum­nes, que seguien sent un ele­ment icònic del recinte. Sem­bla evi­dent, doncs, que la decisió de des­truir-les, fos pel motiu que fos, es va pren­dre en un dar­rer moment.

El 19 de maig del 1929, el rei Alfons XIII, acom­pa­nyat del dic­ta­dor, va venir a inau­gu­rar l’Expo­sició Uni­ver­sal. En aquell moment, les colum­nes ja eren un record del pas­sat; un record que s’esvai­ria amb el pas dels anys, si bé durant algun temps la plaça va seguir man­te­nint el nom de les colum­nes. En aquells moments, ja s’havia començat a difon­dre la idea que “sig­ni­fi­ca­ven les qua­tre bar­res de la ban­dera”, tal com expli­cava el mateix Puig i Cada­falch en una carta diri­gida a Miquel Mas­sot. Sigui com sigui, no va ser fins al 27 de febrer del 2011, després d’un llarg procés de rei­vin­di­cació ciu­ta­dana, que aque­lles colum­nes que havien estat aixe­ca­des el 1920 van tor­nar a emer­gir molt a prop del lloc on havien estat ender­ro­ca­des gai­rebé cent anys enrere.

Element icònic

El règim de Primo de Rivera va canviar de dalt a baix la filosofia de la mostra, que s’havia enllaçat amb la de Sevilla i s’havia convertit en l’Exposició General Espanyola. La gran plaça que donava accés a l’exposició va passar a dir-se “d’Espanya”, els pavellons van ser batejats amb noms de reis espanyols i el palau del Saber Antic es va convertir en el palau Nacional. Malgrat tot, fins al darrer moment, les columnes es van mantenir com un element icònic del recinte, tal com es pot comprovar en aquests cartells de promoció, en què apareixen de forma recurrent.

La fòbia del dictador

Primo de Rivera va posar de manifest, des de l’endemà mateix del cop d’estat, la seva fòbia anticatalana. Cinc dies després, va aprovar un reial decret contra el “separatisme” que prohibia la senyera, feia obligatori l’ús del castellà en actes i en documents oficials i deixava en mans de la jurisdicció militar els delictes contra “la unitat de la pàtria”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor