Hemeroteca

Hemeroteca

La primera novel·lista

Enguany es commemora el centenari de la mort de Dolors Monserdà, una escriptora que va trencar motlles i va reflexionar sobre el paper de la dona en la societat de la seva època

L’escriptora havia mort el 31 de març del 1919, en un moment especialment convuls, amb la capital del país totalment paralitzada per la vaga de la Canadenca
Primerament, Dolors Monserdà va canalitzar la seva denúncia a través de poesies; més endavant, però, també es va valer de la novel·la social i l’assaig

A prin­ci­pis del 1919, algu­nes publi­ca­ci­ons es van fer ressò del traspàs de Dolors Mon­serdà. L’escrip­tora havia mort el 31 de març, però el país vivia un moment con­vuls, amb la capi­tal total­ment para­lit­zada per la vaga de la Cana­denca. Els vaguis­tes van impo­sar la “cen­sura roja”, i bona part dels mit­jans van publi­car infor­ma­ci­ons a des­hora i telegràfiques sobre aque­lla notícia. De fet, el comiat públic no es va poder cele­brar fins al 13 de maig, gai­rebé un mes i mig després de la defunció. Pocs dies abans, en la necrològica que va aparèixer a La Veu de Cata­lu­nya, s’infor­mava que “la seva defunció va ocórrer a Sarrià i durant els dies de la vaga gene­ral i les seves amis­tats no havien pogut retre-li el tri­but de la bona amis­tat i admi­ració que es merei­xia”. La cerimònia es va cele­brar a la Casa Pro­vin­cial de la Cari­tat, i hi va ser pre­sent la plana major de les lle­tres cata­la­nes i també “una repre­sen­tació de les modes­tes obre­res de l’agu­lla, per la modesta situ­ació de les quals tant es des­vet­llava la difunta”. El dol va ser pre­si­dit pel seu germà, el pin­tor Enric Mon­serdà, i també pel pre­si­dent de la Man­co­mu­ni­tat, Josep Puig i Cada­falch, casat amb una de les seves filles.

No va ser fins alguns dies després que les revis­tes i els dia­ris li van dedi­car monogràfics. En un d’aquests monogràfics, publi­cat a la revista D’ací d’allà, l’escrip­tora Maria Domènech la defi­nia com “el tipus més carac­terístic de la nos­tra dona cata­lana, plena de seny i d’equi­li­bri, amo­rosa i enèrgica [...]: “L’amor al pròxim, demos­trat ple­na­ment en la seva obra per­so­nal i en els tre­balls de pro­pa­ganda escrita, així com la defensa de la dona en diver­ses de les seves més jus­tes rei­vin­di­ca­ci­ons, foren norma de la seva vida.”

A banda d’això, Dolors Mon­serdà va tren­car mot­lles i es va con­ver­tir en la pri­mera dona que va assu­mir el repte de publi­car una novel·la. Tan­ma­teix, el seu estil, con­di­ci­o­nat per la lite­ra­tura de cos­tum i amb una nota­ble inca­pa­ci­tat per traçar el per­fil psi­cològic del per­so­natge, l’allu­nyava de la moder­ni­tat i la situ­ava al mateix nivell que escrip­tors com Car­les Bosch de la Trin­xe­ria. En una altra res­se­nya, publi­cada a la revista Cata­lana, l’his­to­ri­a­dor Ernest Moliné es mos­trava molt menys com­pla­ent que Domènech a l’hora de valo­rar la seva obra i remar­cava que “fou tal vegada l’afany del premi i la recerca de la noto­ri­e­tat el que pogué moure a ella com a tants altres escrip­tors d’ales­ho­res”, si bé des­ta­cava que “el sen­ti­ment to femení que tant dis­tin­gia aquesta escrip­tora tingué notes de viva ori­gi­na­li­tat quan, apar­tant-se de l’ambi­ent una mica viciat dels certàmens poètics [...] s’endreçava a exal­tar la tra­dició i els afec­tes fami­li­ars o a des­criure les misèries”, entre les quals des­ta­cava el vici del mal par­lar i la deplo­ra­ble con­dició de les obre­res de l’agu­lla. Pri­me­ra­ment, Dolors Mon­serdà va cana­lit­zar aquesta denúncia a través de poe­sies, però més enda­vant es va val­dre de la novel·la social: “Per­se­guint un fi extra­li­te­rari, no es com­plau en les belle­ses de l’estil, sinó que cerca àvida­ment la con­tundència. Ella sap que no ha de plaure als lite­rats que no es mouen dels ver­gers par­nas­si­ans, sinó que escriu al poble i per al poble, per a la nos­tra hon­rada menes­tra­lia, i encara més, per a la dona menes­trala que intenta i acon­se­gueix des­criure en les seves novel·les La Mont­ser­rat i La Família Asparó, La Fabri­canta, La Quitèria i en mol­tes peti­tes nar­ra­ci­ons.”

A banda del ressò en la premsa espe­ci­a­lit­zada, durant els mesos següents es van orga­nit­zar alguns actes d’home­natge a l’escrip­tora, en bona part impul­sats per algu­nes enti­tats en què s’havia impli­cat a fons. Des de la junta de Cul­tura Musi­cal Popu­lar, es va inten­tar que l’Ajun­ta­ment de la ciu­tat impulsés una beca a fi que “anu­al­ment, na noia obrera, pel millo­ra­ment de les quals tant tre­ballà dita dama, pugui tras­lla­dar-se a un país estran­ger a estu­diar els pro­ble­mes rela­ci­o­nats amb l’edu­cació i el tre­ball de la seva classe”. Dos mesos després de la seva mort, l’Ins­ti­tut de la Dona que Viu del seu Tre­ball i la Mutu­a­li­tat de Santa Madrona li van dedi­car una vet­llada d’home­natge, en la qual es va glos­sar el per­fil lite­rari i femi­nista de Dolors Mon­serdà. A l’home­natge també s’hi va afe­gir el Patro­nat de l’Agu­lla, fun­dat per l’escrip­tora amb la vocació de millo­rar les con­di­ci­ons de les dones cosi­do­res.

Contrària­ment a allò que acos­tu­mava a suc­ceir, l’acte no només es va con­ver­tir en un recor­da­tori de la difunta, sinó que es va cloure amb unes con­clu­si­ons que, en alguns casos, es man­te­nen ple­na­ment vigents. Per exem­ple, hi havia el desig que la dona tingués “igual retri­bució que l’home, sem­pre que el tre­ball sigui igual”, un mínim de salari pro­por­ci­o­nal al cost de la vida, la cre­ació d’ins­pec­to­res específiques del tre­ball femení o una regla­men­tació de la feina a domi­cili. També es pro­po­sa­ven algu­nes mesu­res per a l’àmbit fami­liar, com ara la que recla­mava “la inte­gri­tat de la família i la defensa con­tra totes les for­mes de dis­so­lució i cor­rupció de la mateixa” o la que pro­po­sava la “inves­ti­gació de la pater­ni­tat i l’esta­bli­ment de penes con­tra els homes que aban­do­nen els fills i la mare”. Tot un seguit de rei­vin­di­ca­ci­ons que for­ma­ven part de l’ide­ari de Dolors Mon­serdà.

El feminisme burgès

Dolors Monserdà va dedicar algunes novel·les a retratar les condicions de la dona treballadora. I també alguns llibres a reflexionar sobre el feminisme. La seva visió ha generat controvèrsia, en bona part perquè se l’analitza amb els ulls del present i no amb els condicionants del seu temps i la condició social a

què pertanyia. La seva anàlisi està condicionada, lògicament, per la seva extracció burgesa, i cal entendre-la des d’aquesta perspectiva, valorant unes crítiques als abusos de la societat industrial que, en qualsevol cas, no sovintejaven entre les dones de la seva condició. La seva visió social parteix de les directrius marcades pel papa Lleó XIII a través de l’encíclica Rerum Novarum, i assumeix un compromís d’atenuació dels conflictes, tant a través de la implicació personal en obres de beneficència com de les conferències, els assaigs i, fins i tot, les novel·les.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.