Hemeroteca

Hemeroteca

Una pau en fals

El 28 de juny del 1919, fa exactament cent anys, es va produir la signatura del Tractat de Versalles, un acord que pretenia posar punt final a la inestabilitat al continent europeu

UN PROCÉS COMPLEX
Les negociacions es van perllongar durant mesos i es van fonamentar en la humiliació dels països vençuts
UNA TRAÏCIÓ A LA PÀTRIA
Des de bon començament, els polítics alemanys que van signar el tractat van ser presentats com a traïdors a la pàtria

El 29 de juny del 1919, la premsa d’arreu del món donava compte de la sig­na­tura del Trac­tat de Ver­sa­lles, un acord històric que posava punt final a la Pri­mera Guerra Mun­dial. La sig­na­tura havia estat el resul­tat d’un llarg i com­pli­cat procés de nego­ci­ació. L’endemà mateix, el diari La Publi­ci­dad recor­dava en una extensa cro­no­lo­gia a pri­mera pàgina les prin­ci­pals fites que havien conduït a aque­lla jor­nada, des de la sig­na­tura de l’armis­tici fins a l’acord de l’assem­blea ale­ma­nya, que havia obert la porta a la sig­na­tura del trac­tat. El punt de par­tença havien estat els catorze punts del pre­si­dent dels Estats Units, Tho­mas Woo­drow Wil­son, que pre­te­nien fixar les bases per a una pau per­du­ra­ble. Entre aques­tes bases, hi havia l’abo­lició de la diplomàcia secreta, l’eli­mi­nació de bar­re­res en el comerç inter­na­ci­o­nal, la lli­ber­tat per nave­gar per tots els mars, la reducció dràstica de l’arma­ment i la cre­ació de la Soci­e­tat de Naci­ons com a ins­tru­ment de la diplomàcia inter­na­ci­o­nal; també s’esta­blien alguns cri­te­ris de devo­lució o inde­pendència de deter­mi­nats ter­ri­to­ris. Ara bé, una cosa era l’esta­bli­ment d’unes bases i una altra, ben dife­rent, la sig­na­tura d’una pau per­du­ra­ble entre ven­ce­dors i vençuts. A l’hora de la veri­tat, hom va topar amb el desig irre­pri­mi­ble de ven­jança de les potències gua­nya­do­res i l’escassa visió de futur.

Les nego­ci­a­ci­ons es van per­llon­gar durant mesos i el comú deno­mi­na­dor va ser el paper sub­si­di­ari que van tenir els països vençuts, que van ser obli­gats a assu­mir unes con­di­ci­ons humi­li­ants amb l’amenaça de repren­dre les hos­ti­li­tats en cas de no accep­tar-les. De fet, poques set­ma­nes abans de l’acord, els ale­manys es van negar a sig­nar el docu­ment. Final­ment, però, van haver de clau­di­car davant l’amenaça d’una represa de les hos­ti­li­tats. El govern, sen­si­ble­ment tocat per aquesta qüestió, va ser bate­jat com “el govern de la sig­na­tura” o, de manera més des­pec­tiva, com el de la “traïció”. Val a dir que l’acord tam­poc va satis­fer alguna de les potències ali­a­des, com ara els EUA, el Senat del qual el va rebut­jar. Una de les grans bene­ficiàries de l’acord, la Gran Bre­ta­nya, el va apro­var, però no pas sense que alguns polítics adver­tis­sin que el trac­tat encara incre­men­ta­ria més les ten­si­ons amb Ale­ma­nya.

Una de les clàusu­les que més va indig­nar els ale­manys va ser la 231, en la qual es remar­cava: “Els governs ali­ats i asso­ci­ats decla­ren, i Ale­ma­nya reco­neix, que Ale­ma­nya i els seus asso­ci­ats són res­pon­sa­bles, per haver-les pro­vo­cat, de totes les pèrdues i de tots els danys patits pels governs ali­ats i asso­ci­ats i les seves naci­ons com a con­seqüència de la guerra.” El reco­nei­xe­ment de qual­se­vol cul­pa­bi­li­tat es va tra­duir en unes con­di­ci­ons humi­li­ants, com ara la pèrdua del 13% del ter­ri­tori i d’una desena part de la població. A més, la regió de la Renània va ser ocu­pada i des­mi­li­ta­rit­zada i la nova Soci­e­tat de Naci­ons es va apro­piar de totes les colònies ale­ma­nyes. A banda de l’ampu­tació ter­ri­to­rial, el govern ale­many va haver d’assu­mir unes indem­nit­za­ci­ons milionàries, de 269.000 mili­ons de marcs d’or, uns 33.000 mili­ons d’euros.

Les con­di­ci­ons van tenir un efecte devas­ta­dor per a un país ter­ri­ble­ment esgo­tat per la guerra, amb una dava­llada bru­tal de la pro­ducció indus­trial i una hiperin­flació que va difi­cul­tar la recu­pe­ració del país. I, en l’àmbit polític, el dur dik­tat (una pau impo­sada) va ero­si­o­nar greu­ment la legi­ti­mi­tat de la nova República de Wei­mar i es van con­ver­tir en un punt de tro­bada del naci­o­na­lisme con­ser­va­dor. Setze anys després d’aque­lla pau tan­cada en fals, con­cre­ta­ment el 16 de març del 1935, Hit­ler anun­ci­ava l’incom­pli­ment del trac­tat i la cre­ació de la Wehr­macht, les for­ces arma­des ale­ma­nyes. Es trac­tava del prin­cipi de la fi.

Europa davant del mirall

La signatura del tractat es va dur a terme a la Galeria dels Miralls del palau de Versalles, una metàfora perfecta per a una Europa que durant quatre anys havia vist reflectides les seves pitjors misèries. El palau havia estat l’escenari on s’havia creat l’Imperi alemany i on el pare de Guillem II havia estat coronat emperador. Molt a prop de la sala hi havia l’anomenat “saló de la guerra”, amb dues pintures simbòliques en què es recordava la data en què la ciutat d’Estrasburg havia estat lliurada a França. En una d’aquestes pintures es reproduïa una Victòria amb un escut amb el nom d’Estrasburg, mentre que a l’altra es recordava la data en què “els alemanys havien estat expulsats més enllà del Rhin”.

La pau recelosa

El periodista Antoni Rovira i Virgili va ser un dels grans cronistes de la Primera Guerra Mundial. L’endemà de la signatura del Tractat de Versalles, els diaris La Publicidad i La Veu de Catalunya publicaven dos articles seus en què valorava aquell esdeveniment. En un d’aquests, vaticinava: “En aquesta hora solemne, el món no saluda la pau com un fet sòlid i durable. Resta l’atmosfera plena de dubtes i de recels.” Bona part dels dubtes se centraven en “la convicció que Alemanya no complirà el tractat”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor