Hemeroteca

l’altre judici (1). Hemeroteca

Una “rebel·lió militar”

A través d’una sèrie de set capítols, resseguim el procés judicial que es va seguir contra el govern encapçalat per Lluís Companys després del fracàs de la revolta del 6 d’octubre del 1934

UNA REBEL·LIÓ MILITAR
El govern va optar per aplicar el Codi de Justícia Militar, en concret el capítol 237, que tipificava el delicte de rebel·lió militar
EN CLAU ESPANYOLA
La querella no apuntava cap a un mòbil “separatista”, sinó cap a la voluntat d’incidir en la configuració del govern de l’Estat

El 13 d’octu­bre del 1934, pocs dies després de la revolta encapçalada per Lluís Com­panys, l’exe­cu­tiu d’Ale­jan­dro Ler­roux va pre­sen­tar una que­re­lla con­tra el govern de la Gene­ra­li­tat. Es trac­tava d’un moment clau. Aquell mateix dia, la premsa infor­mava de la cai­guda d’Ovi­edo i de la recu­pe­ració de la nor­ma­li­tat a Madrid. Al nos­tre país, per la seva banda, s’havia donat a conèixer la sentència que con­dem­nava a mort el cap dels Mos­sos d’Esqua­dra, Enric Pérez Farràs, i el comis­sari gene­ral d’ordre públic, Fre­de­ric Esco­fet; una sentència que va pro­vo­car una petició d’indult unànime per part de la soci­e­tat cata­lana i una crisi ins­ti­tu­ci­o­nal bru­tal en el govern espa­nyol, atra­pat per la volun­tat con­ci­li­a­dora del pre­si­dent de la República i el desig de ven­jança del cap de la CEDA, José María Gil Robles.

En el docu­ment, a banda de des­criure breu­ment la dinàmica dels esde­ve­ni­ments, es remar­cava que tenien el caràcter d’un “delicte de rebel·lió”, defi­nit en el número 4 de l’arti­cle 238 del Codi Penal. Tenint en compte que les for­ces de l’exèrcit havien estat “hos­ti­lit­za­des”, el delicte es va con­ver­tir en una “rebel·lió mili­tar”, com­presa en l’arti­cle 237 del Codi de Justícia Mili­tar. El govern va deci­dir apli­car-los el Codi de Justícia Mili­tar i, més con­cre­ta­ment, el capítol 237, que tipi­fi­cava el delicte de rebel·lió mili­tar a aque­lles per­so­nes que “s’alcin en armes con­tra la Cons­ti­tució de l’Estat, con­tra el rei, els cos­sos col·legis­la­dors o el govern legítim”. Mal­grat el canvi produït el 14 d’abril, el text encara feia referència a la ins­ti­tució monàrquica. Els par­ti­ci­pants en la revolta no encai­xa­ven en les tres pri­me­res cir­cumstàncies pre­vis­tes, que incloïen els revol­tats manats o auxi­li­ats per for­ces de l’exèrcit o els que for­mes­sin part d’una par­tida orga­nit­zada mili­tar­ment. El fis­cal, doncs, va optar per recórrer al quart supòsit, en què s’incloïa aquells que “hos­ti­lit­zin les for­ces de l’exèrcit abans o després d’haver-se decla­rat l’estat de guerra”.

L’escrit de con­clu­si­ons no es va donar a conèixer fins al 4 d’abril. El docu­ment va aparèixer publi­cat en un diari con­ser­va­dor aque­lla mateixa nit, però bona part dels mit­jans ja havien tan­cat les seves edi­ci­ons i es van veure obli­gats a fer-se’n ressò l’endemà, no pas sense que algun d’ells expressés el seu dis­gust per la fil­tració. El docu­ment ens per­met conèixer la versió ofi­cial de la revolta o, com a mínim, el relat que es va cons­truir per tal de jus­ti­fi­car la petició del fis­cal. En el text es començava inter­pre­tant que el pre­si­dent i els con­se­llers “van que­dar moles­tos perquè en for­mar part del nou govern de la República van entrar ele­ments per­ta­nyents al par­tit naci­o­nal ano­me­nat CEDA con­tra els desit­jos i indi­ca­ci­ons que els pro­ces­sats havien fet arri­bar a qui tenia ple­ni­tud de facul­tats cons­ti­tu­ci­o­nals per donar sor­tida a la crisi”. Hom reco­nei­xia ober­ta­ment, doncs, que el mòbil prin­ci­pal de la revolta no havia estat “sepa­ra­tista”, tal com pro­cla­mava bona part de la premsa con­ser­va­dora, sinó que més aviat apun­tava cap a una direcció contrària: allò que va moure el govern de la Gene­ra­li­tat va ser la volun­tat d’inci­dir en la con­fi­gu­ració del govern de l’Estat tot impe­dint l’entrada de la CEDA. El prin­ci­pal motiu, doncs, havia estat aquest “dis­gust” que, al mateix temps, havia estat “esti­mu­lat” per les “notícies que alguns caps de grups polítics naci­o­nals havien [...] tren­cat tota relació amb les ins­ti­tu­ci­ons del règim i que en algu­nes províncies de la República s’havia decla­rat la vaga gene­ral”. En el cas de Cata­lu­nya, el fis­cal inter­pre­tava que la vaga gene­ral havia estat decla­rada per “obrers per­ta­nyents als par­tits polítics repre­sen­tats en el govern regi­o­nal” i havia estat “esti­mu­lada, recol­zada i estesa per ele­ments del some­tent, esca­mots i Estat Català”. La res­pon­sa­bi­li­tat de la Gene­ra­li­tat con­sis­tia en el fet que “no es van pren­dre les mesu­res con­ve­ni­ents per impe­dir-la o resol­dre-la”.

A més, no n’hi havia prou amb la pas­si­vi­tat, sinó que s’inci­dia direc­ta­ment en la deso­bediència. En aquest sen­tit, el fis­cal recor­dava que el minis­tre de la Gover­nació havia reque­rit el con­se­ller Dencàs “que apliqués a Cata­lu­nya les mesu­res que el govern de la República adop­tava per a tot Espa­nya”, però que el con­se­ller li havia con­tes­tat que “res­po­nia de tot a Cata­lu­nya”. En con­tra­po­sició a aquesta acti­tud i per tal d’apro­fun­dir en la idea de l’alçament, el fis­cal reproduïa ínte­gra­ment la pro­clama que havia fet Com­panys des del balcó del Palau de la Gene­ra­li­tat en presència “de tots els con­se­llers fir­mants” i davant un “públic nombrós”, entre el qual hi havia per­so­nes “arma­des amb rifles”. L’escrit també feia referència a l’al·locució del con­se­ller de Cul­tura, Ven­tura Gas­sol, en què enco­rat­java la gent que s’havia aple­gat a la plaça de la República a “defen­sar amb parau­les i fets les lli­ber­tats con­tra qual­se­vol agressió, costi el que costi i vin­gui d’on vin­gui”. El docu­ment també recor­dava el reque­ri­ment de Com­panys al capità gene­ral de Cata­lu­nya, per tal que “amb totes les seves for­ces es posés a les seves ordres per haver pro­cla­mat l’Estat català de la República Fede­ral Espa­nyola” i dema­nava una pena de trenta anys (cadena perpètua) per a tots els encau­sats.

Evitar la pena de mort

Una de les parts més destacables de la querella del govern espanyol era la que feia referència al paper que Lluís Companys va jugar en la revolta. En la part final es remarcava que el president havia dut a terme “activitats directives o de cap” a través de la lectura de la proclama i del requeriment al capità general “per tal que es posés a les seves ordres amb les forces que manava”, però també posava de manifest que hi va haver “altres persones diferents de les incloses a la causa que van executar actes característics de direcció i comandament”. No es tractava d’un matís menor. El Codi de Justícia Militar establia, en l’apartat primer de l’article 288, que “el cap de la rebel·lió” seria castigat amb la pena de mort. Es tractava, doncs, d’una opció perfectament possible i que, de fet, s’havia aplicat pocs mesos enrere, en el cas del general José Sanjurjo. Malgrat les pressions d’alguns mitjans i partits, el govern de Lerroux va optar per no assenyalar el president com a cap de la revolta, ja que si ho hagués fet n’hauria hagut de sol·licitar la pena de mort. En aquesta ocasió, doncs, Lluís Companys va evitar la pena de mort.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.