Hemeroteca

L’altre judici (VI). Hemeroteca

La temuda sentència

El 5 de juny del 1935, després d’una setmana de deliberacions, el Tribunal de Garanties Constitucionals va donar a conèixer la sentència sobre la revolta del 6 d’octubre del 1934

ELEMENT CLAU
El tribunal es va esforçar de valent per demostrar que l’acció del govern de la Generalitat va ser un alçament en armes

Trenta anys de presó per a cadas­cun dels acu­sats, la mateixa pena que dema­nava el fis­cal. Aquesta és la con­demna que es va impo­sar al govern de la Gene­ra­li­tat per la seva par­ti­ci­pació en la revolta del 6 d’octu­bre del 1934. La notícia va arri­bar a la presó aquell mateix dia a les 2 i 5 minuts de la tarda. En aquell moment, els dar­rers visi­tants es dis­po­sa­ven a aban­do­nar el cen­tre, però el peri­o­dista Fran­cisco Gómez Hidalgo, l’autor de la bio­gra­fia de Lluís Com­panys, va acon­se­guir l’auto­rit­zació del direc­tor per tor­nar al locu­tori. Quan van aparèixer el pre­si­dent i els con­se­llers, els va anun­ciar la mala nova: “Ja esteu con­dem­nats. Trenta anys per a cada un.” Segons la crònica que va aparèixer l’endemà al diari La Liber­tad, els polítics cata­lans van rebre la notícia “amb la fer­mesa d’ànim que han demos­trat durant els vuit mesos que por­ten a la presó”.

La sentència era rela­ti­va­ment breu; sobre­tot si la com­pa­rem amb la docu­men­tació gene­rada en la fase d’ins­trucció. En la votació van par­ti­ci­par vint-i-un mem­bres del tri­bu­nal, dels quals tres van ser recu­sats pels advo­cats defen­sors, deu van votar a favor i vuit es van mos­trar en des­a­cord, una dis­crepància que es va cana­lit­zar a través de tres vots par­ti­cu­lars. Segons l’opinió majo­ritària del tri­bu­nal, el delicte res­po­nia per­fec­ta­ment a allò que des­cri­via l’arti­cle 237.4 del Codi de Justícia Mili­tar, segons el qual havien de ser acu­sats de rebel·lió mili­tar “els que s’alcin en armes con­tra la Cons­ti­tució de l’Estat, con­tra el rei, els cos­sos col·legis­la­dors o el govern legítim”. Mal­grat la pro­cla­mació de la República, val la pena remar­car que, en aquell moment, se seguia apli­cant un codi apro­vat en plena monar­quia i que, para­do­xal­ment, tipi­fi­cava com a delicte l’alçament d’armes con­tra el règim ante­rior. Per tal de fer encai­xar l’acte de la Gene­ra­li­tat en aquest marc legal, el Tri­bu­nal esta­blia una equi­pa­ració entre un atac al con­junt de la Cons­ti­tució i un atac a la forma de l’Estat. La sentència con­si­de­rava que els acu­sats havien inten­tat “impo­sar per la violència el règim fede­ral que la sobi­ra­nia cons­ti­tu­ent va rebut­jar”, sense fer cap referència a un mòbil sepa­ra­tista.

Un dels aspec­tes fona­men­tals de la sentència se cen­trava en la neces­si­tat de demos­trar que des del govern de la Gene­ra­li­tat es van “hos­ti­lit­zar les for­ces de l’exèrcit abans o després d’haver-se decla­rat l’estat de guerra”, d’acord amb allò que esta­blia el supòsit quart del delicte de rebel·lió mili­tar. O, dit en altres parau­les, que l’acció del govern de la Gene­ra­li­tat va ser un alçament en armes; una con­dició impres­cin­di­ble per sos­te­nir l’existència d’un delicte de rebel·lió mili­tar. En aquest sen­tit, l’escrit des­cri­via amb un cert detall els epi­so­dis de violència que es van pro­duir el 6 d’octu­bre i con­cloïa que “els pro­ces­sats es van alçar en armes con­tra la Cons­ti­tució, pro­cla­mant l’Estat Català de la República Fede­ral Espa­nyola i donant ordres de defen­sar-lo per la força, la qual cosa no només sig­ni­fi­cava reem­plaçar un govern per un altre –ni que­da­ven limi­tats els efec­tes d’aquell acte a arra­bas­sar, en tot o en part, les facul­tats de les corts o del cap de l’estat–, sinó també sub­ver­tir el règim cons­ti­tu­ci­o­nal en allò que feia referència a l’orga­nit­zació naci­o­nal i trans­for­mar les regi­ons autònomes en estats mem­bres i la república inte­gral en fede­ra­tiva […]”. El jurat reco­nei­xia que ni Lluís Com­panys ni la resta de con­se­llers havien aga­fat les armes, però con­si­de­rava que el delicte de rebel·lió mili­tar “s’estava con­su­mant des del mateix moment que s’ini­cia fins que acaba la per­sistència de l’estat anti­jurídic; i, per tant, qual­se­vol per­sona que portés a terme un acte d’aquesta natu­ra­lesa durant el període de con­su­mació era res­pon­sa­ble d’aquest tipus de delicte com a autor de l’exe­cució”. I afe­gia: “La natu­ra­lesa i l’ampli­tud de l’ordre de defensa donada al cap de les for­ces arma­des de la Gene­ra­li­tat incloïa [...] la pos­si­bi­li­tat de dur a terme un atac a les for­ces de l’exèrcit, tal com en rea­li­tat va suc­ceir.” Després d’aquests equi­li­bris argu­men­tals, el tri­bu­nal con­dem­nava els diri­gents cata­lans a una pena de trenta anys de presó.

Tres vots particulars i tres criteris

La sentència va generar un ampli debat entre els membres del tribunal, amb tres vots particulars. El més rellevant de tots és el que van subscriure cinc vocals, que defensaven que calia absoldre tots els acusats i que la seva actuació només podia ser jutjada “per l’opinió pública en el camp de la política i per la història”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor