Hemeroteca

Hemeroteca

L’amnistia desitjada

El 20 de febrer del 1936, el govern presidit per Manuel Azaña va aprovar una amnistia per alliberar 30.000 represaliats pels fets d’octubre del 1934, entre els quals hi havia tot el govern de la Generalitat

EL SUPORT DE LES DRETES
EL SUPORT DE LES DRETES
El decret que concedia l’amnistia es va aprovar amb una diputació permanent controlada pels partits conservadors
EL SUPORT DE LA CEDA
EL SUPORT DE LA CEDA
El partit liderat per Gil Robles, que havia participat activament en la repressió dels fets d’octubre, va acabar donant suport a l’amnistia

Des del mateix dia que es va conèixer la victòria del Front d’Esquer­res, la gent va començar a recla­mar amb insistència l’amnis­tia. Arreu del país, la cele­bració pel tri­omf elec­to­ral es bar­re­java amb l’exigència d’alli­be­rar els 30.000 pre­sos polítics. En poques hores, la pressió de la ciu­ta­da­nia es va tras­lla­dar dels col·legis elec­to­rals als cen­tres peni­ten­ci­a­ris. A les por­tes de les pre­sons s’amun­te­ga­ven els fami­li­ars i els amics dels pre­sos polítics, que no es mos­tra­ven dis­po­sats a accep­tar ni un minut més de cap­ti­veri, i en alguns cen­tres es van pro­duir amo­ti­na­ments sag­nants. El duel per recla­mar l’amnis­tia també es va viure amb inten­si­tat als car­rers. El 20 de febrer, per donar-ne exem­ple, Bar­ce­lona va viure una mani­fes­tació mul­ti­tu­dinària per exi­gir l’amnis­tia que va pro­vo­car diver­sos ferits, un dels quals va morir l’endemà.

Tan­ma­teix, mal­grat la pressió de la gent i el desig de donar com­pli­ment a un com­promís elec­to­ral, la solució no era gens sen­zi­lla. La cons­ti­tució de les noves corts, que havien de donar el vis­ti­plau a la mesura, encara es podia per­llon­gar algu­nes set­ma­nes i la pressió popu­lar no aflui­xava. Era impres­cin­di­ble, doncs, recórrer a la dipu­tació per­ma­nent, l’orga­nisme que manté el pols del Congrés entre la con­vo­catòria elec­to­ral i la for­mació de la nova cam­bra. El pro­blema es tro­bava en el fet que aquest orga­nisme estava con­tro­lat per les dre­tes, que havien gua­nyat les elec­ci­ons del novem­bre del 1933. Des del mateix moment d’assu­mir el càrrec de pre­si­dent del Con­sell de Minis­tres, Azaña va inten­si­fi­car els con­tac­tes. Pri­me­ra­ment, per tro­bar el meca­nisme ade­quat i, tot seguit, per asso­lir un acord polític ben ampli.

La dipu­tació per­ma­nent es va con­vo­car d’urgència aque­lla mateixa tarda. La con­vo­catòria va aple­gar vuit dipu­tats. Molts no van tenir temps d’arri­bar-hi, però alguns van avançar la seva adhesió a tots aquells acords que s’adop­tes­sin. La prin­ci­pal sor­presa es va pro­duir just a l’entrada de la Dipu­tació, quan el repre­sen­tant de la CEDA, el par­tit que havia par­ti­ci­pat en la repressió poste­rior als fets d’octu­bre, va decla­rar als peri­o­dis­tes que el seu par­tit estava dis­po­sat a votar a favor de l’amnis­tia. El seu por­ta­veu, Manuel Jiménez Fernández, ho va jus­ti­fi­car dient que l’amnis­tia era “necessària per paci­fi­car els espe­rits i una con­seqüència de la volun­tat elec­to­ral del país”. Jiménez era un per­so­natge sin­gu­lar, cone­gut com “el bol­xe­vic blanc” pel seu tarannà huma­ni­tari i el cos­tum d’invo­car les encícli­ques papals per defen­sar els seus posi­ci­o­na­ments. Mal­grat tot, no es trac­tava d’una sor­tida per­so­nal, sinó que tenia el suport de bona part del seu par­tit. Les decla­ra­ci­ons del repre­sen­tant de la CEDA van pro­vo­car una sor­presa gene­ra­lit­zada entre els peri­o­dis­tes que s’amun­te­ga­ven a l’exte­rior del Congrés. I, de fet, encara ens sor­pre­nen avui, cap­tius com som de la nar­ració impo­sada pels ven­ce­dors de la guerra, en què les set­ma­nes prèvies a l’aixe­ca­ment mili­tar ens apa­rei­xen des­cri­tes amb un ambi­ent asfi­xi­ant, inequívoca­ment abo­cat a un enfron­ta­ment armat.

El docu­ment que va donar a conèixer el minis­tre de Justícia era extre­ma­da­ment sen­zill. De fet, reproduïa fil per randa els argu­ments expres­sats pels repre­sen­tants polítics davant dels peri­o­dis­tes; una bona prova que no només exis­tia un acord previ sobre el que calia fer, sinó també sobre el que calia dir. En el preàmbul, es recor­dava la “inequívoca sig­ni­fi­cació del resul­tat de les elec­ci­ons [...] en allò que fa referència a la con­cessió d’una amnis­tia per delic­tes polítics i soci­als” i, tot seguit, es remar­cava que es trac­tava d’una mesura “de paci­fi­cació con­ve­ni­ent per al bé públic i la tran­quil·litat de la vida naci­o­nal en què estan interes­sats tots els sec­tors polítics”. El decret tenia un únic punt, en què s’ins­tava el govern a “con­ce­dir amnis­tia als penats i encau­sats per delic­tes polítics i soci­als”. La reunió de la dipu­tació va transcórrer amb cor­di­a­li­tat. La majo­ria de cròniques par­len d’un sim­ple “canvi d’impres­si­ons”. Els únics temes de debat es van cen­trar al vol­tant de la volun­tat de res­trin­gir l’amnis­tia als pre­sos ante­ri­ors al 16 de febrer, un aspecte que va posar damunt la taula la CEDA. La reunió va fina­lit­zar a dos quarts de nou del ves­pre. Quinze minuts després, Diego Martínez Bar­rio, que havia estat desig­nat per pre­si­dir les noves corts, va arri­bar a la seu de la pre­sidència per tal d’infor­mar Manuel Azaña dels resul­tats de la reunió. El pre­si­dent va sig­nar el decret d’amnis­tia i, poques hores després, just a la mati­nada, es van començar a obrir les pre­sons.

De presoner a alliberador

La trajectòria de Manuel Azaña resumeix perfectament els girs que va donar la política espanyola entre el 6 d’octubre del 1934 i el 16 de febrer del 1936. Pocs dies després de la revolta, l’expresident del Consell de Ministres va ser detingut i empresonat perquè en aquells moments es trobava circumstancialment a Barcelona. El polític madrileny va rebre un linxament brutal que, paradoxalment, va donar un nou impuls a la seva carrera. El 16 de febrer es va convertir en un dels grans triomfadors de les eleccions del Front Popular i com a president del Consell de Ministres va signar el decret per alliberar els 30.000 presos polítics.

eleccions i amnistia

El mateix dia que es va donar a conèixer la sentència, el periodista i polític Brauli Solsona va publicar un article al setmanari La Rambla titulat: Primer que tot... amnistia. Solsona, que havia estat secretari de Companys en la seva etapa com a governador civil de Barcelona, reclamava a les esquerres que es comencessin a posicionar davant les contingències del futur. Tot seguit, però, puntualitzava: “Sense deixar de pensar en l’esdevenidor, tinguem en compte sobretot el present. I el present és que hi ha centenars, milers de camarades nostres als presidis, a les presons, a l’exili. I que ho estan perquè –equivocadament o encertada– es llançaren a la violència per defensar les essències del règim republicà.” Des de l’endemà mateix de conèixer-se el temut veredicte, doncs, la petició d’una amnistia va esdevenir un dels eixos centrals en el debat polític; i, de fet, es va convertir en un dels principals elements de la campanya electoral del 16 de febrer del 1936.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor