Hemeroteca

Hemeroteca

Una conferència polèmica

El 4 d’octubre del 1919, un dels principals dirigents del sindicalisme català, Salvador Seguí, va pronunciar una controvertida conferència sobre la qüestió catalana a la Casa del Pueblo de Madrid

Salvador Seguí va afirmar textualment: “La qüestió catalana no existeix, l’únic problema que existeix és el que plantegem nosaltres [els obrers] i aquest és universal”
Les afirmacions de Seguí van generar un intens debat en la premsa de l’època

El 3 d’octu­bre del 1919, el diri­gent de la Con­fe­de­ració Regi­o­nal del Tre­ball, Sal­va­dor Seguí, va aga­far l’exprés en direcció a Madrid. L’acom­pa­nya­ven els repre­sen­tants del ram de la cons­trucció i de la metal·lúrgia, Fran­cesc Martínez i Simó Piera, i en el moment d’arri­bar a la capi­tal de l’Estat, també es va afe­gir a la comi­tiva el direc­tor de Soli­da­ri­dad Obrera, Ángel Pestaña. En aquells moments, la Con­fe­de­ració havia acon­se­guit una força extra­or­dinària, amb “137.000 asso­ci­ats dis­po­sats a tot”, en parau­les del mateix Seguí. I durant qua­ranta-qua­tre dies havien acon­se­guit para­lit­zar Bar­ce­lona i bona part del país amb l’ano­me­nada vaga de la Cana­denca. Des de la capi­tal de l’Estat hi havia interès a conèixer de pri­mera mà l’experiència cata­lana, i els diri­gents sin­di­cals també desit­ja­ven ampliar el seu àmbit d’influència.

Poc abans de pujar al tren, el Noi del Sucre va aten­dre els peri­o­dis­tes i va dedi­car algu­nes llo­an­ces al gover­na­dor civil de Bar­ce­lona, Julio Amado, per la seva gestió de la vaga, i també al govern con­ser­va­dor, que estava cana­lit­zant algu­nes rei­vin­di­ca­ci­ons històriques dels obrers, prin­ci­pal­ment la jor­nada de les vuit hores. De fet, aque­lla mateixa tarda, el diri­gent sin­di­cal s’havia entre­vis­tat amb el gover­na­dor per tal de valo­rar l’apli­cació de la nova mesura als cen­tres de tre­ball i la tasca de la comissió mixta de tre­ba­lla­dors i empre­sa­ris. La bona sin­to­nia entre els diri­gents sin­di­cals i les auto­ri­tats era tal que fins i tot va cir­cu­lar el rumor que les des­pe­ses d’aquell viatge a Madrid havien anat a càrrec del govern, una infor­mació que els matei­xos interes­sats van voler des­men­tir des de l’estació de fer­ro­car­ril.

En tot cas, la polèmica no es va des­fer­mar per les decla­ra­ci­ons de Sal­va­dor Seguí a l’andana de Bar­ce­lona, sinó per la con­ferència que va ofe­rir el 4 d’octu­bre a la Casa del Pue­blo de Madrid, un acte orga­nit­zat per Escu­ela Nueva en què també va inter­ve­nir Ángel Pestaña. El direc­tor de Soli­da­ri­dad Obrera ja havia par­ti­ci­pat en una xer­rada el dia ante­rior, en aquest cas al Tea­tro de la Comèdia. Tan­ma­teix, la polèmica es va des­fer­mar amb la de l’endemà, en què va com­par­tir taula amb Seguí. En ambdós casos, l’expec­tació va ser enorme, amb els audi­to­ris plens de gom a gom d’obrers i peri­o­dis­tes. Hi havia interès per conèixer què havia succeït a Cata­lu­nya durant la vaga de la Cana­denca i, al mateix temps, saber quin era el posi­ci­o­na­ment dels diri­gents sin­di­cals res­pecte a les rei­vin­di­ca­ci­ons auto­no­mis­tes, que havien con­di­ci­o­nat l’agenda política espa­nyola els dar­rers mesos.

La xer­rada es titu­lava Els obrers espa­nyols i els pro­ble­mes inter­na­ci­o­nals i, per tant, es feia difícil pen­sar que se cen­tra­ria en la qüestió naci­o­nal, però, només començar, el Noi del Sucre va etzi­bar: “Es parla massa sovint dels pro­ble­mes de Cata­lu­nya”, però: “La qüestió cata­lana no exis­teix i l’únic pro­blema que exis­teix és el que plan­te­gem nosal­tres, i aquest és uni­ver­sal.” A parer seu, doncs, quan la bur­ge­sia cata­lana havia anat a Madrid a “expo­sar els pro­ble­mes de Cata­lu­nya, havien des­viat la veri­tat”. Més enllà d’aquesta iden­ti­fi­cació entre els interes­sos d’un sec­tor de la bur­ge­sia cata­lana i la rei­vin­di­cació de l’auto­no­mia, la reflexió de Seguí resul­tava, com a mínim, sor­pre­nent, entre altres raons perquè la demanda, que havia rebut un sonor cop de porta per part del Congrés, dis­po­sava del suport de bona part de les ins­ti­tu­ci­ons, les enti­tats i els par­tits polítics cata­lans. La seva capa­ci­tat mobi­lit­za­dora havia estat sig­ni­fi­ca­tiva i, valo­ra­ci­ons al marge, es feia difícil afir­mar que “la qüestió cata­lana no exis­teix”.

Seguí, igual­ment com havia fet Pestaña el dia ante­rior, va iden­ti­fi­car la Lliga amb la bur­ge­sia cata­lana i va afir­mar, res­pecte al par­tit: “Ha vol­gut demos­trar que exis­tia un pro­blema regi­o­na­lista i això és men­tida. El que exis­teix és un pro­blema de des­cen­tra­lit­zació, no d’inde­pendència.” I, en referència al sepa­ra­tisme, va asse­gu­rar: “El pro­blema de la inde­pendència no el sent l’obrer català, ni la vol en aque­lles con­di­ci­ons. La pri­mera a no accep­tar la inde­pendència seria la bur­ge­sia cata­lana que està dins de la Lliga”. De fet, en aquells moments la rei­vin­di­cació inde­pen­den­tista era clara­ment mino­ritària, i les orga­nit­za­ci­ons que apos­ta­ven per aquesta via, molt embrionàries, però la iden­ti­fi­cació que es feia des de Madrid entre cata­la­nisme i sepa­ra­tisme con­di­ci­o­nava clara­ment el debat al vol­tant de la qüestió cata­lana. Seguí va dedi­car la resta de la xer­rada a expli­car els objec­tius i els mit­jans de la Con­fe­de­ració. I, en aquest sen­tit, va subrat­llar: “Nosal­tres anem al comu­nisme i a la soci­a­lit­zació de la terra, de les fàbri­ques i les indústries”, a banda d’afe­gir que tenien pre­vist arri­bar-hi: “A través dels mit­jans que les cir­cumstàncies ens acon­se­llin.” L’endemà, Sal­va­dor Seguí i Ángel Pestaña van par­ti­ci­par en un altre míting, en aquest cas al Saló Olímpia, tot i que no van inci­dir direc­ta­ment en la qüestió cata­lana.

La inter­venció de Sal­va­dor Seguí va gene­rar un intens debat. L’endemà, algu­nes publi­ca­ci­ons con­ser­va­do­res van aplau­dir les seves parau­les. Des del diari La Época, per exem­ple, s’agraïa “la clare­dat amb què han par­lat res­pecte al pro­blema de l’auto­no­mia de Cata­lu­nya” i es recor­dava: “Ens havia dit Fran­cesc Cambó que el pro­blema de l’auto­no­mia era l’únic de Cata­lu­nya”, però “els atacs dels sin­di­ca­lis­tes als homes de la Lliga Regi­o­na­lista demos­tren que també el poder regi­o­nal esta­ria en pit­jors con­di­ci­ons que el cen­tral per bus­car la solució dels pro­ble­mes soci­als que es refe­rei­xen a Cata­lu­nya”. De fet, l’afir­mació de Seguí coin­ci­dia fil per randa amb la tesi defen­sada sis­temàtica­ment des de bona part dels polítics i peri­o­dis­tes espa­nyols, que con­si­de­ra­ven la rei­vin­di­cació auto­no­mista un invent de la Lliga i una dema­nada sense suport popu­lar.

La con­ferència tam­poc va agra­dar, lògica­ment, en les files de la Lliga Regi­o­na­lista. Des de La Veu de Cata­lu­nya, el seu por­ta­veu oficiós, es pun­tu­a­lit­zava que “una cosa és conèixer per sen­tir a dir el sin­di­ca­lisme i una altra, patir-lo”: “Aquí està la diferència entre Madrid i Bar­ce­lona.” No hi ha constància que el diri­gent sin­di­ca­lista rec­ti­fiqués o matisés les seves parau­les, tal com li recla­mava algun opi­na­dor. De fet, pocs dies després de retor­nar a Bar­ce­lona, Seguí tenia pre­vist pro­nun­ciar una nova con­ferència, en aquest cas al Cen­tre Auto­no­mista de Depen­dents del Comerç i de la Indústria. La xer­rada s’anun­ci­ava amb un títol pro­me­te­dor, Con­si­de­ra­ci­ons d’un sin­di­ca­lista sobre el pro­blema català, però es va sus­pen­dre “en pre­visió de la con­currència estra­nya al cen­tre que exi­gia assis­tir-hi”.

un orador brillant

Només començar la conferència que va pronunciar a la Casa del Pueblo de Madrid, Salvador Seguí va demanar comprensió a l’auditori perquè, en paraules seves: “No soc un professional de la tribuna i tinc dificultats per parlar en castellà perquè soc català.” Malgrat tot, Seguí va destacar sempre per ser un “brillant orador i un hàbil polemista”, en paraules de Josep Viadiu.

UN “ERROR FORMIDABLE”

Alguns van qualificar les paraules de Seguí com “un error formidable”. Des de La Campana de Gràcia es van interpretar com un intent “d’afalagar la gent i assegurar l’èxit de la conferència” i hi van voler veure una reacció de venjança envers la Lliga, el partit que liderava el catalanisme; sobretot, per l’actitud que havia tingut en la vaga de la Canadenca. Malgrat tot, aquest motiu no justificava la negació del conflicte: “El fet de tenir ressentiments més o menys fundats amb la Lliga no és raó per combatre el catalanisme, que és anterior i superior a qualsevol partit.” I es preguntava: “Que la qüestió catalana no existeix? També hi ha qui diu que la qüestió social no existeix. I els fets se’n riuen, de les paraules”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor