Hemeroteca

Història

L’oasi desitjat

Poc després del retorn de Companys i la resta del govern empresonat, la premsa es va fer ressò d’un debat al voltant de la possibilitat que Catalunya esdevingués l’oasi de la República

El 4 de març del 1936, tres dies després del retorn tri­om­fal del govern de la Gene­ra­li­tat, el por­ta­veu oficiós de la Lliga, La Veu de Cata­lu­nya, publica un arti­cle titu­lat “L’oasi”. El signa Manuel Bru­net, un peri­o­dista repu­tat i un ana­lista de pri­mer ordre, capaç de gene­rar opinió i, tot sovint, de des­fer­mar el debat polític. No es tracta d’un edi­to­rial, però pot ben bé lle­gir-se en aquest sen­tit i inter­pre­tar-se com el pen­sa­ment de la Lliga, el prin­ci­pal par­tit de l’opo­sició a Cata­lu­nya, sis­temàtica­ment enfron­tat amb ERC. L’arti­cle apa­reix en un moment espe­cial, quan s’ha tan­cat el parèntesi obert el 7 d’octu­bre del 1934 i quan la República, i l’auto­go­vern, sem­bla que han recu­pe­rat l’opti­misme. De fet, l’endemà mateix, el Tri­bu­nal de Garan­ties resol sobre la incons­ti­tu­ci­o­na­li­tat de la llei que ha suspès l’Esta­tut, amb la qual cosa es res­ta­bleix la plena nor­ma­li­tat autonòmica.

Manuel Bru­net ha fet ús d’aquesta metàfora en el pas­sat, però, en aquest moment, la seva reflexió resulta espe­ci­al­ment relle­vant. L’arti­cle té un to con­ci­li­a­dor, molt allu­nyat de la virulència que acos­tuma a carac­te­rit­zar la seva ploma. De fet, no conté cap altre retret que el de recla­mar que aquells que no han fet pos­si­ble, a parer seu, que Cata­lu­nya hagi estat un oasi en el pas­sat, “medi­tin sobre llur res­pon­sa­bi­li­tat”. Però, per damunt de tot, l’arti­cle expressa un desig, la con­vicció que la recu­pe­ració de l’Esta­tut es pot con­ver­tir en una opor­tu­ni­tat per al país. Bru­net es mos­tra con­vençut que “pot­ser l’Esta­tut serà la sal­vació”. La fe en el país i en les pos­si­bi­li­tats de l’auto­no­mia el con­du­ei­xen a un estat d’ànim opti­mista, sobre­tot pel con­trast amb allò que s’esdevé en altres zones de l’Estat. L’esce­nari gene­rat a par­tir de l’1 de març, amb la res­ti­tució del govern i, pocs dies després, també de l’Esta­tut, ofe­rei­xen, a parer seu, una nova opor­tu­ni­tat, sem­pre que Esquerra sàpiga “tenir enèrgi­ca­ment a rat­lla qua­tre alcal­des de poble inde­sit­ja­bles que fomen­ten el ter­ro­risme” i, afe­geix: “Si nosal­tres no ens dei­xem enco­ma­nar pel pànic.” De fet, quan es refe­reix a “nosal­tres”, Manuel Bru­net parla de la Lliga Cata­lana, que ha tor­nat al Par­la­ment després de mesos d’exili volun­tari i que sem­bla dis­po­sada a tei­xir con­sen­sos en temes espe­ci­al­ment punyents, com ara la legis­lació social. En aquest nou esce­nari la gestió de l’auto­no­mia, diu: “Pot fer el mira­cle de sal­var-nos d’una catàstrofe.”

Un debat esti­mu­lant

Mal­grat alguns retrets sobre els ante­ce­dents de Bru­net, el debat que es va pro­duint al vol­tant d’aque­lla afor­tu­nada metàfora és extre­ma­da­ment cor­dial i es con­ver­teix en un bon fil con­duc­tor per res­se­guir l’evo­lució política i social del país durant els pro­pers mesos. El 15 de març, des de l’altre cos­tat de la trin­xera periodística i ideològica, Antoni Rovira i Vir­gili s’hi refe­reix en un escrit publi­cat a la pri­mera pàgina del diari La Huma­ni­tat, el por­ta­veu oficiós d’ERC. L’arti­cle apa­reix en un moment espe­ci­al­ment relle­vant. El dia ante­rior, el con­sell exe­cu­tiu de la Gene­ra­li­tat ha apro­vat, nova­ment, la llei de con­trac­tes de con­reu, amb la qual cosa es recu­pera la prin­ci­pal peça de la política social. En la seva crònica, Rovira i Vir­gili com­par­teix la fe en el país, i fins i tot va més enllà en el temps i posa en valor “el grau de ciu­ta­da­nia acon­se­guit a Cata­lu­nya per una llarga tra­dició que el cata­la­nisme ha reno­vat”. Aquest fac­tor, a parer seu, ha permès “evi­tar ací mol­tes de les cri­sis com­pul­si­ves que en altres llocs es pro­du­ei­xen”. Tot i això, matisa que “el nos­tre desig no és pas que Cata­lu­nya sigui [...] una cla­ri­ana tran­quil·la enmig d’un bosc en fla­mes. El nos­tre desig és que tot l’Estat espa­nyol i tots els estats tro­bin la solució legal i pacífica de llurs pro­ble­mes inte­ri­ors i exte­ri­ors”. L’anàlisi de Rovira i Vir­gili plan­teja un altre matís impor­tant. El peri­o­dista tar­ra­goní no vol que aquell oasi desit­jat esde­vin­gui un fre per impe­dir el progrés: “Que ningú no demani ni esperi que l’oasi català ser­veixi per con­ser­var pri­vi­le­gis de classe [...]”.

La metàfora torna a aparèixer en la por­tada de La Huma­ni­tat quinze dies després, en aquest cas en una columna en què es denun­cia “l’ambi­ent de der­ro­tisme i d’alarma” que ha acon­se­guit crear la premsa de dre­tes. La depressió a la borsa, la reti­rada de les dre­tes en la comissió d’actes del Congrés i l’anunci de boi­cot de la CEDA en les elec­ci­ons muni­ci­pals con­vo­ca­des a la resta de l’Estat, fan que, des d’aquí, hom es pugui recon­for­tar amb “aquest oasi civil que és Cata­lu­nya”. En con­trast amb això, hom denun­cia que “les matei­xes ins­ti­tu­ci­ons de l’Estat repu­blicà es mouen avui din­tre una atmos­fera enra­rida i cor­ro­siva” i, al mateix temps, es queixa de la pas­si­vi­tat del govern de la República.

Fins i tot el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat fa ús de la metàfora. En una recepció als peri­o­dis­tes amb motiu de la com­me­mo­ració de la pro­cla­mació de la República, Lluís Com­panys es queixa espe­ci­al­ment de la premsa con­ser­va­dora fran­cesa, que dibuixa un esce­nari dan­tesc a la capi­tal del país, i con­trasta aquesta visió amb la que poden com­pro­var els estran­gers que visi­ten el país. Com­panys fins i tot explica el cas d’un cor­res­pon­sal, sense iden­ti­fi­car-lo, que ha qua­li­fi­cat el país com “un petit i bell oasi”. Mal­grat el neguit per les infor­ma­ci­ons que apa­rei­xen en algu­nes capçale­res estran­ge­res, el pre­si­dent té motius per sen­tir-se opti­mista. Aquell mateix dia, la premsa anun­cia la petició d’ingrés a ERC del grup de L’Opinió, amb la qual cosa es reforça el procés de con­so­li­dació del par­tit com el refe­rent del repu­bli­ca­nisme fede­ral. I pel que fa a la ins­ti­tució, el con­se­ller de Finan­ces li ha comu­ni­tat l’èxit d’una emissió d’obli­ga­ci­ons de la Gene­ra­li­tat, una subs­cripció que dona prova de la con­fiança en la ins­ti­tució.

Tan­ma­teix, no tot són bones notícies. Dues set­ma­nes després, con­cre­ta­ment el 28 d’abril, es pro­du­eix l’assas­si­nat dels ger­mans Miquel i Josep Badia a mans d’uns pis­to­lers de la FAI, unes morts que tras­bal­sen l’opinió pública cata­lana. Pocs dies després d’aque­lla tragèdia, La Ram­bla es fa ressò de les decla­ra­ci­ons del fun­da­dor del set­ma­nari i dipu­tat d’ERC, Josep Sunyol, que vin­cula els assas­si­nats a les deficiències en el ser­vei de poli­cia. Han pas­sat dos mesos d’ençà de la victòria del Front Popu­lar, però les com­petències d’ordre públic seguei­xen en mans de l’Estat. La falta de con­trol de la segu­re­tat esdevé, en l’anàlisi de Sunyol, un ele­ment essen­cial per garan­tir la pre­ser­vació de l’oasi: “Quan a tot Espa­nya s’han produït, com a fruit de pro­vo­ca­ci­ons, des­a­gra­da­bles fets de desor­dre públic, Cata­lu­nya ha estat com un oasi de pau. Aquest oasi ha vin­gut a ser tren­cat per aquest crim odiós [...]”.

Manuel Bru­net reprèn la seva metàfora en un arti­cle publi­cat el 5 de juliol, pocs dies abans del cop d’estat. En aquell mateix número, l’edi­to­rial denun­cia “Els crims del ter­ro­risme”. El peri­o­dista fa esment a l’ús i abús d’alguns opi­na­dors esquer­rans de la seva metàfora i se sent obli­gat a fer alguns acla­ri­ments. El pri­mer de tots és que “la metàfora va ser inven­tada per esti­mu­lar els esquer­rans a gover­nar amb seny i justícia”, per tant, no pas per defi­nir una situ­ació, sinó per expres­sar un desig. Les esquer­res, en canvi, l’uti­lit­zen com una expressió feliç, mal­grat el desig que no esde­vin­gui un fre per a les refor­mes soci­als. No es tracta d’un matís menor, però val la pena posar en valor la coin­cidència d’aquell oasi desit­jat com a espai de tro­bada entre dre­tes i esquer­res.

el periodista de la lliga

De formació humanística, Manuel Brunet (Vic, 1889 - Figueres, 1956) es va formar com a periodista en algunes publicacions locals. El seu viratge ideològic, des de la ideologia revolucionària fins al catolicisme conservador, es va traduir també en el seu vessant periodístic. El 1933 va deixar La Publicitat i va passar a La Veu de Catalunya, del qual va ser director, ideòleg i articulista destacat.

La veu de les esquerres

Un any després de la proclamació de la República, atenent un prec de Francesc Macià adreçat als intel·lectuals, Antoni Rovira i Virgili (Tarragona, 1882 - Perpinyà, 1949) va ingressar a ERC. Durant els anys de la República, es va convertir en una ploma habitual de La Humanitat, portaveu oficiós del partit, diari des del qual va comentar l’actualitat política del país i la internacional.

el retorn triomfal

L’1 de març del 1936, pocs dies després de la victòria del Front Popular, Companys i la resta del govern van tornar triomfalment a Catalunya. Aquell dia, milers de persones van sortir al carrer i es va viure, en paraules d’Antoni Rovira i Virgili, un fet excepcional: “No s’ha vist gaires vegades, ni a Catalunya ni enlloc del món, que un govern caigut sota el pes de la força, sotmès a un procés i a un judici, condemnat a cadena perpètua i convertit en un grup de presidiaris, sigui després reivindicat per una votació plebiscitària, alliberat enmig de l’alegria i l’entusiasme generals i reintegrat a les seves funcions.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.