Hemeroteca

Història

La batalla pel relat

Els llibres dedicats als fets del 6 d’octubre del 1934 es van convertir en els més sol·licitats durant la diada de Sant Jordi de l’any següent, amb un debat encès per imposar el relat

L’1 d’abril del 1935, en una res­se­nya dedi­cada al lli­bre de Lluís Aymamí El 6 d’octu­bre tal com jo l’he vist, el peri­o­dista Domènec Guansé vati­cina: “Es tracta del pri­mer que obre el foc sobre el tema i segu­ra­ment no serà l’últim.” Des de l’endemà mateix, la revolta genera una enorme quan­ti­tat de repor­tat­ges, opus­cles i lli­bres. El mateix Aymamí, que ha estat alguns dies detin­gut al Pati dels Taron­gers i més enda­vant al vai­xell Uru­guay, deixa constància de la inqui­e­tud i l’interès de la gent per conèixer què va pas­sar aquell dia: “L’endemà, el pri­mer amic ens ata­balà a pre­gun­tes. El segon feu el mateix. Els altres els imi­ta­ren. Els uns havien sor­tit amb l’arma al coll i havien hagut d’aban­do­nar-la sense llui­tar. Els altres ens deien que havien pas­sat «una nit ter­ri­ble escol­tant la ràdio». Això dar­rer ens ho digue­ren alguns homes amb càrrec repre­sen­ta­tiu que devien a aquells com­panys anònims que havíem dei­xat al vai­xell o que ana­ven cap a pre­sidi.”

A par­tir de l’endemà mateix, els par­tits polítics i les capçale­res de premsa expres­sen el seu parer sobre aquell epi­sodi. Pri­me­ra­ment, amb el con­di­ci­o­nant de la cen­sura impo­sada per l’estat de guerra; i, més enda­vant, de forma molt més oberta. En pocs mesos, el tema es con­ver­tirà en un autèntic best-seller, fins al punt que el peri­o­dista Antoni Rovira i Vir­gili podrà asse­gu­rar, a mit­jans del 1935: “Mai havíem vist ací, en tant poc temps, una tal abundància de lli­bres polítics”, bona part dels quals cen­trats en el 6 d’octu­bre. L’èxit de bona part dels lli­bres és imme­diat. El d’Aymamí mateix, esgota dues edi­ci­ons en el pri­mer mes i el de Pere Foix, apa­re­gut poques set­ma­nes després, arriba a la quarta en dos mesos. Segons una crònica apa­re­guda l’endemà a la premsa “en matèria de lli­bres polítics, la data del 6 d’octu­bre ha for­nit xifres fabu­lo­ses de ven­des a autors i edi­tors [...]”. En aquell moment, només hi ha dos lli­bres al mer­cat, però el seu èxit ha estat espec­ta­cu­lar: “A les 8 del ves­pre d’ahir, l’edi­tor d’Atena decla­rava no comp­tar amb més de noranta exem­plars de la ter­cera edició del lli­bre d’Aymamí i Bau­dina [...] i quant al de Pere Foix, cons­tatàvem que al quiosc de la Ram­bla, enfront el car­rer Canuda, calgué posar, sota la pan­carta, el rètol d’esgo­tat”. El lli­bre només feia onze dies que es tro­bava a les lli­bre­ries.

El desig d’expli­car-se

En molts lli­bres, redac­tats per tes­ti­mo­nis pre­sen­ci­als o peri­o­dis­tes, s’imposa l’afany “d’expli­car al poble què havia pas­sat aque­lla nit”, en parau­les del mateix Aymamí. En bona part es ras­tre­gen els ante­ce­dents, es traça el per­fil dels pro­ta­go­nis­tes, s’explica amb detall la dinàmica dels esde­ve­ni­ments i, també, s’incor­po­ren un munt d’imat­ges i docu­ments, des de la famosa pro­clama de Com­panys fins al debat sobre la llei de con­trac­tes de con­reu, el prin­ci­pal punt de fricció entre els governs català i espa­nyol. Tan­ma­teix, a banda d’aquesta vocació periodística, es des­ferma una bata­lla impla­ca­ble per impo­sar el relat, per jus­ti­fi­car política­ment uns esde­ve­ni­ments que repre­sen­ten un punt i a part en la història del país. Una bata­lla que es con­ver­teix en un foc cre­uat de retrets entre el repu­bli­ca­nisme fede­ral que repre­senta Lluís Com­panys i el sepa­ra­tisme que per­so­ni­fica Josep Dencàs. El relat dels pri­mers serà clara­ment majo­ri­tari i, de fet, el con­se­ller de Gover­nació se sent empès a publi­car la seva pròpia versió com una estratègia defen­siva davant l’allau d’atacs. No fal­ten, però, les anàlisis pro­vi­nents de la dreta cata­la­nista i espa­nyo­lista; i fins i tot des d’una pers­pec­tiva obrera. En el seu con­junt, tra­cen un foc cre­uat de retrets i acu­sa­ci­ons, una bata­lla sense treva que es viu inten­sa­ment a mit­jans del 1935, quan els lli­bres sobre la temàtica inun­den les lli­bre­ries del país.

El pri­mer lli­bre, el que escriu Lluís Aymamí, redac­tor en cap de La Huma­ni­tat i mili­tant d’ERC, apa­reix el març del 1935. Més enllà del seu per­fil polític, l’autor no és un ana­lista qual­se­vol. Aymamí ha estat l’únic peri­o­dista que s’ha man­tin­gut al Palau de la Gene­ra­li­tat durant la revolta i pot expli­car, per tant, El sis d’octu­bre tal com jo l’he vist. El lli­bre no és només un repor­tatge vibrant sobre aquell dia, sinó que també assu­meix el repte de jut­jar els prin­ci­pals pro­ta­go­nis­tes de la revolta. En aquest sen­tit, l’autor és apo­logètic amb Lluís Com­panys, a qui pre­senta com el polític que uneix les for­ces cata­la­nes d’esquer­res, i espe­ci­al­ment dur amb Josep Dencàs i amb el sec­tor inde­pen­den­tista, que “en un moment donat con­tro­la­ven no sola­ment Esquerra, sinó la gover­nació de Cata­lu­nya”.

Aymamí també deixa un espai per a la reflexió. Una de les lliçons que extreu és que l’inde­pen­den­tisme s’ha reforçat des del 6 d’octu­bre, però que difícil­ment es tor­narà a embran­car en una aven­tura com aque­lla: “S’ha demos­trat ple­na­ment que una revo­lució de caràcter naci­o­na­lista, més exac­ta­ment, una revo­lució de tipus polític, és una revo­lució per­duda. Estem ple­na­ment con­vençuts que el nom­bre de sepa­ra­tis­tes ha aug­men­tat con­si­de­ra­ble­ment a par­tir del 6 d’octu­bre. Estem, però, igual­ment con­vençuts que una nova revo­lució que tingués per única fina­li­tat la pro­cla­mació d’un estat més o menys inde­pen­dent a Cata­lu­nya tin­dria menys accep­tació que mai.” El mis­satge final, però, és opti­mista. El dia 6 d’octu­bre no va aca­bar res, sinó que “va començar una revo­lució”.

Quan els dia­ris es fan ressò del lli­bre d’Aymamí, s’anun­cia l’apa­rició del d’un altre com­pany de redacció de La Huma­ni­tat i també mili­tant d’ERC, Pere Foix, que es troba a les lli­bre­ries a par­tir del 12 d’abril. En aquest cas, l’argu­ment és molt sem­blant, si bé amb una crítica encara més vis­ce­ral a la figura de l’excon­se­ller de Gover­nació, a qui acusa lite­ral­ment de “traïció”. Pere Foix també diri­geix els seus atacs a l’Aliança Obrera, de qui sosté que “tenia l’obli­gació d’apo­de­rar-se del movi­ment de Bar­ce­lona i de diri­gir-lo”.

Poc després del judici a Com­panys, con­cre­ta­ment el 12 de juliol, apa­reix a les lli­bre­ries un altre volum, en aquest cas sig­nat per Jaume Mira­vit­lles, pre­si­dent de l’Asso­ci­ació de Fun­ci­o­na­ris de la Gene­ra­li­tat i vin­cu­lat a ERC, tot i els seus ante­ce­dents al Bloc Obrer i Cam­pe­rol. En el lli­bre Crítica del 6 d’octu­bre s’incor­pora un pròleg de Com­panys, en què el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, des de la presó, expressa el con­ven­ci­ment que “el movi­ment català surt [del 6 d’octu­bre] intacte amb més for­ti­tud i vibració”; un argu­ment que, de fet, es recu­pera amb força a par­tir del 16 de febrer del 1936, quan la victòria elec­to­ral del Front d’Esquer­res s’inter­pre­tarà com una vali­dació de la revolta. Mira­vit­lles també s’afe­geix a les crítiques a Dencàs i Badia, a qui pre­senta com “dos homes sense pre­pa­ració teòrica, ni con­tin­guts i man­cats d’un veri­ta­ble sen­tit polític”; si bé con­clou que el seu “pecat no fou de traïció, fou de man­ca­ment”. O, dit en altres parau­les, d’incom­petència. També els acusa, des d’un punt de vista ideològic, de voler “fugir dels mot­lles vells del repu­bli­ca­nisme”, la qual cosa, jun­ta­ment amb la seva “manca de pre­pa­ració ideològica [...] podia arros­se­gar-se cap a un fei­xisme”.

Els lli­bres ante­ri­ors i, en con­junt, la cam­pa­nya que es pro­mou en con­tra seu, també pro­vo­quen l’apa­rició d’un lli­bre en què Josep Dencàs explica El 6 d’octu­bre des del Palau de Gover­nació. Mal­grat les atza­ga­ia­des que rep de tots cos­tats, el con­se­ller no ataca direc­ta­ment ningú, sinó que cen­tra bona part dels esforços a posar de mani­fest els pre­pa­ra­tius de la revolta des del seu depar­ta­ment i a inten­tar demos­trar que la res­pon­sa­bi­li­tat del fracàs és de tot el govern i no exclu­si­va­ment seva. De fet, més de la mei­tat del lli­bre està dedi­cat a repro­duir docu­ments. Una de les prin­ci­pals reve­la­ci­ons de l’excon­se­ller rau en el fet que ha estat nome­nat con­se­ller “amb l’encàrrec de pre­pa­rar la resistència armada de Cata­lu­nya, un acord que fou pres unànime­ment pel Govern de la Gene­ra­li­tat”. Amb la idea de repar­tir res­pon­sa­bi­li­tats, Dencàs no es limita al govern, sinó que sosté que “el movi­ment fou pla­ne­jat per dife­rents par­tits, encara que alguns avui no vul­guin recor­dar-ho”.

Més enllà del debat en el si d’ERC, també hi ha qui repar­teix les crítiques entre tots els mem­bres del govern, sense dis­tin­gir entre fede­ra­lis­tes o sepa­ra­tis­tes. Aquest és el cas, per exem­ple, d’Àngel Esti­vill, amb el lli­bre L’ensul­si­ada dels jaco­bins. Esti­vill, pro­per al Bloc Obrer i Cam­pe­rol, par­teix de “l’evidència [...] que cap dels que actu­a­ven de diri­gents, ni Dencàs, ni Com­panys, no volien, en rea­li­tat, por­tar a terme un acte de revolta”. En con­tra­po­sició a això, el lli­bre emfa­sitza el pro­ta­go­nisme de l’Aliança Obrera. A par­tir d’aquesta lec­tura, clara­ment des­ti­nada a les clas­ses obre­res, Esti­vill també extreu algu­nes lliçons i con­clou que “la revo­lució democràtica és una res­pon­sa­bi­li­tat dels tre­ba­lla­dors [...]. Les for­ces popu­lars, la petita bur­ge­sia, ja no poden arri­bar-hi pel seu compte”. El lli­bre d’Esti­vill no només acon­se­gueix fer-se forat als apa­ra­dors de les lli­bre­ries, sinó també a la sala del tri­bu­nal que jutja el govern. I això no només per les referències d’alguns advo­cats de les defen­ses, sinó també perquè el mateix tri­bu­nal el recla­marà com a prova de càrrec.

La Lliga Cata­lana també ofe­reix la seva versió, en aquest cas a través dels peri­o­dis­tes Modest Sabaté i Costa i Deu, autors de La nit del 6 d’octu­bre a Bar­ce­lona i La veri­tat del 6 d’octu­bre. El pri­mer lli­bre apa­reix a mit­jans del 1935, men­tre que el segon pocs dies abans del 16 de febrer de l’any següent, en un con­text de cam­pa­nya elec­to­ral. En el pròleg se sosté que la revolta “no fou cata­la­nista, sinó pura­ment social en el pit­jor sen­tit del mot”; i afe­geix que si no hagués estat vençuda s’hau­ria con­ver­tit en: “Una de les dates més sag­nants de la història civil de la nos­tra terra.” Els autors sos­te­nen que ni Com­panys ni Dencàs, els dos extrems de la revolta, volien la revo­lució: “[...] la revo­lució [...] va ser exclu­si­va­ment un movi­ment de l’Aliança Obrera, amb la par­ti­cu­la­ri­tat extra­or­dinària de por­tar-ne la direcció els homes que figu­ra­ven al Govern, els quals eren els pri­mers a sen­tir un espant davant les con­seqüències que pogues­sin por­tar els fets.”

el 6 d’octubre tal com jo l’he vist Autor: Lluís Aymamí i Baudina Editorial: Atena Pàgines: 260
la veritat del 6 d’octubre Autor: J. Costa / M. Sabaté Editorial: Impremta Clarasó Pàgines: 172
el 6 d’octubre des del palau de governació Autor: Josep Dencàs Editorial: Edicions Mediterrània Pàgines: 183
el 6 d’octubre. L’ensulsiada dels jacobins Autor: Àngel Estivill Editorial: Edicions L’Hora
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor