Hemeroteca

Hemeroteca

Una entrevista amb el diable

El 24 de novembre del 1923, ‘La Veu de Catalunya’ va publicar una entrevista del seu corresponsal a Alemanya, Eugeni Xammar, al futur ‘Führer’, Adolf Hitler

El peri­o­dista Eugeni Xam­mar va entre­vis­tar Hit­ler en un moment espe­ci­al­ment relle­vant, pocs dies abans del fallit putsh de Munic, que el por­ta­ria a con­ver­tir-se “en dic­ta­dor d’Ale­ma­nya per una nit”. Mal­grat tot, l’entre­vista no va aparèixer publi­cada fins a dues set­ma­nes després d’aque­lla acció, una cir­cumstància, molt pro­ba­ble­ment, forçada per l’alte­ració de l’actu­a­li­tat política. El retrat que ens ofe­reix Eugeni Xam­mar del futur dic­ta­dor és des­car­nat, car­re­gat d’iro­nia. El repor­tatge es titula Adolf Hit­ler o la xim­ple­ria des­en­ca­de­nada, i només començar, defi­neix el líder naci­o­nal­so­ci­a­lista com: “El xim­ple més subs­tanciós que des que som al món hem tin­gut l’opor­tu­ni­tat de conèixer.” En aquells moments, el peri­o­dista català tenia 35 anys, però havia vist món i acu­mu­lava un nivell de conei­xen­ces prou con­si­de­ra­ble. No es trac­tava, doncs, del pri­mer per­so­natge amb qui s’havia cre­uat. Mal­grat aquesta defi­nició, Xam­mar no dub­tava a vati­ci­nar que Hit­ler estava des­ti­nat “a fer una car­rera bri­llantíssima”. Malau­ra­da­ment, va tenir raó i la seva popu­la­ri­tat fins i tot va créixer durant el judici que va haver d’afron­tar alguns mesos després i també després de la curta estada a la presó, que no va pas­sar dels nou mesos.

En l’entre­vista, el cor­res­pon­sal de La Veu de Cata­lu­nya traçava una breu des­cripció d’un per­so­natge que, de fet, ja havia des­per­tat el seu interès en arti­cles ante­ri­ors. Fins a aque­lla entre­vista, Xam­mar només l’havia vist a través d’una foto­gra­fia que s’havia difós per tot Ale­ma­nya, però era com si el conegués “de tota la vida”. A través d’aque­lla imatge el des­cri­via com una per­sona amb “un posat de satis­facció, ben carac­terístic de les per­so­na­li­tats dic­ta­to­ri­als”. El peri­o­dista expres­sava els seus dub­tes sobre el finançament del par­tit naci­o­nal­so­ci­a­lista, però es mos­trava con­vençut que “pro­met als obrers la lluna per tal d’aman­sir-los” i que els mili­tars el dei­xa­ven fer “per tal que els tre­gui les cas­ta­nyes del foc”. Quan el va conèixer per­so­nal­ment, Eugeni Xam­mar va afe­gir molt pocs detalls a aquest pri­mer per­fil i es va fixar, des del pri­mer moment, en els ele­ments de la ico­no­gra­fia nazi, com ara la creu germànica bro­dada a la bocamàniga i la “salu­tació mili­tar fent topar l’un con­tra l’altre els tacons de les saba­tes”, una ges­ti­cu­lació que es fan tots els mili­tants naci­o­nal­so­ci­a­lis­tes. L’entre­vista es va dur a terme al des­patx del Völkische Beo­bach­ter, el por­ta­veu dels naci­o­nal soci­a­lis­tes.

l’ODI ALS JUEUS

Només començar, Hit­ler va iro­nit­zar sobre la naci­o­na­li­tat dels entre­vis­ta­dors, i a par­tir d’aquí va vomi­tar el seu odi con­tra tot allò que no era ale­many. A banda de Xam­mar, també hi havia Josep Pla, ales­ho­res cor­res­pon­sal de La Publi­ci­tat. El líder, ja sigui per con­vicció o per cor­te­sia forçada, va afir­mar que “els espa­nyols a Bavi­era tenen totes les por­tes ober­tes”. I, sor­pre­nent­ment, va afe­gir: “Són els únics estran­gers que ho poden dir.” D’entre tots els que eren poc ben­vin­guts des­ta­cava el poble jueu, una de les obses­si­ons malal­tis­ses dels naci­o­nal­so­ci­a­lis­tes. Hit­ler va tri­gar pocs segons a dei­xar anar la seva bilis con­tra el poble jueu: “La qüestió jueva és un càncer que rosega l’orga­nisme naci­o­nal germànic. Un càncer polític i social. Sor­to­sa­ment, els càncers polítics i soci­als no són una malal­tia incu­ra­ble. Hi ha l’extir­pació. Si volem que Ale­ma­nya vis­qui hem d’eli­mi­nar dels jueus [...]”. L’entre­vis­ta­dor, lògica­ment, es va mos­trar sorprès per aques­tes decla­ra­ci­ons con­tun­dents i no va dub­tar pre­gun­tar al líder naci­o­nal­so­ci­a­lista com pen­sava dur a la pràctica l’“eli­mi­nació dels jueus”. Hit­ler va expres­sar el seu desig de matar-los “tots en una nit”, si bé imme­di­a­ta­ment va afe­gir: “Seria la gran solució, evi­dent­ment, i si això pogués pas­sar la sal­vació d’Ale­ma­nya esta­ria asse­gu­rada. Però no és pos­si­ble. Ho he estu­diat per tots can­tons i no és pos­si­ble. El món se’ns tira­ria al damunt, en comp­tes de donar-nos les gràcies, que és el que hau­ria de fer.” Si hem de fer cas a les parau­les que va reco­llir Xam­mar, en aquells moments, la “solució” que els naci­o­nal­so­ci­a­lis­tes es plan­te­ja­ven per a la qüestió jueva era l’expulsió. Hit­ler, cons­ci­ent de qui tenia al davant, va apel·lar a la història espa­nyola i es va refe­rir a la mesura orde­nada pels Reis Catòlics el 1492. El peri­o­dista català es va mos­trar sorprès per aquesta referència, cons­ci­ent que s’havia trac­tat d’una mesura con­tra­pro­du­ent i va inter­rom­pre la dis­qui­sició, un fet que va moles­tar Hit­ler.

El cor­res­pon­sal de La Veu de Cata­lu­nya va cloure el repor­tatge amb algu­nes valo­ra­ci­ons per­so­nals, que ana­lit­za­des des de la pers­pec­tiva del pas dels anys, resul­ten hila­rants: “Les seves idees sobre el pro­blema jueu són clares i diver­tidíssi­mes.” Sigui com sigui, les decla­ra­ci­ons de Hit­ler resul­ta­ven esfereïdores, sobre­tot, perquè sabem que pocs anys després de pro­nun­ciar-les es van tra­duir en l’exter­mini sis­temàtic del poble jueu. I, malau­ra­da­ment, el món no se’ls va tirar al damunt.

Una primícia sota sospita

En un article escrit fa gairebé vint anys, el periodista Lluís Permanyer va posar en dubte que l’entrevista a Hitler s’hagués arribat a produir. I ho argumentava així: “Em va sorprendre que cap dels dos [ni Xammar ni Pla] no tornés a parlar del tema. I em resulta molt estrany que Xammar no ho comentés a les pàgines que va escriure a les seves memòries de l’experiència a Alemanya. Tampoc en trobem ni una sola línia a les obres completes de Pla. Em nego a creure que ambdós haguessin oblidat que havien estat cinc minuts a soles i cara a cara amb el boig de la mirada magnètica.” En tot cas, el text de l’entrevista resulta plenament versemblant i en cap cas reforça la hipòtesi d’una invenció periodística.

L’home més intel·ligent

“L’home més intel·ligent que conec”, així es com el va definir l’escriptor Josep Pla, que va reconèixer que li havia ensenyat “més que tots els libres junts”. Eugeni Xammar (Barcelona, 1888 - l’Ametlla del Vallès, 1973) és un dels periodistes en majúscules de la nostra història. Va arribar a Berlín l’hivern del 1922 i es va convertir en un testimoni d’excepció d’una Alemanya trasbalsada per la derrota en la Gran Guerra i la inestabilitat social.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.