Hemeroteca

Hemeroteca

Sense ordre ni concert

L’1 de desembre del 1899, el ministre de Finances, Raimundo Fernández Villaverde, va rebutjar des del Congrés la primera proposta d’un concert econòmic per a Catalunya

d
Francisco Silvela
CAP DELS CONSERVADORS (228 escons)
“Hi ha alguna persona a qui jo hagi promès el concert? Hi ha algú que pensi que assentiré a una proposta semblant estant identificat com estic amb el ministre de Finances?”
Práxedes A. Sagasta
CAP DEL PARTIT LIBERAL (102 escons)
“Soc contrari a la idea del concert de Catalunya perquè seria un privilegi i perquè es mataria l’acció de l’Estat en una matèria tan important com la tributària”
Gumersindo de Azcárate
Partit Republicà Democràtic Federal (2 escons)
“El sistema que avui regeix per a les províncies basques i Navarra s’ha de mantenir allí, però no és possible estendre’l a la resta d’Espanya”

“Soc radi­cal­ment con­trari als con­certs econòmics; jo no n’auto­rit­zaré cap. Però el que es demana (el de Cata­lu­nya) encara és més greu que els altres i el rebutjo amb més causa i més con­ven­ci­ment. Es tracta d’una soci­e­tat que es vol impo­sar. Es tracta de dema­nar una auto­no­mia econòmica i fis­cal, funesta per a la nació.” Les decla­ra­ci­ons ante­ri­ors no estan extre­tes d’un debat recent. Contrària­ment, es van poder sen­tir al Congrés dels Dipu­tats l’1 de desem­bre del 1899, fa jus­ta­ment 120 anys. La per­sona les que va fer no era un polític il·lumi­nat o de segona fila, sinó el màxim res­pon­sa­ble de Finan­ces del govern con­ser­va­dor, Rai­mundo Fernández Villa­verde. El minis­tre no només es va expres­sar amb vehemència, sinó que es va mos­trar esgo­tat per les pres­si­ons que rebia des de la soci­e­tat cata­lana i va dei­xar anar: “A Cata­lu­nya és cone­guda aquesta acti­tud meva, la conei­xen des de sem­pre i saben que no poden espe­rar de mi aquest con­cert.”

El minis­tre tenia raó. Aque­lla no era la pri­mera vegada que s’havia mani­fes­tat en con­tra del con­cert. El 4 de juliol d’aquell any, a través d’un tele­grama adreçat a una de les enti­tats que l’havia dema­nat, Foment del Tre­ball, s’hi va mos­trar en des­a­cord. I, alguns mesos més tard, després d’una reunió pre­sen­cial amb la soci­e­tat pro­mo­tora, va rei­te­rar la seva nega­tiva. Les decla­ra­ci­ons de l’1 de desem­bre es van pro­duir en un espai molt més solemne, l’hemi­ci­cle del Congrés, i es van con­ver­tir en una opor­tu­ni­tat idònia per com­pro­var que la pro­posta no només era rebut­jada des de l’exe­cu­tiu, altra­ment incapaç de donar sor­tida al pro­jecte de pres­su­pos­tos. De fet, ja des d’abans que la pro­posta arribés al Congrés, la demanda d’un con­cert econòmic havia pro­vo­cat reac­ci­ons ira­des per part dels repre­sen­tants polítics espa­nyols, tan libe­rals com con­ser­va­dors, monàrquics com repu­bli­cans. La coin­cidència era abso­luta. En tot cas, les mos­tres de rebuig es van inten­si­fi­car a par­tir del 4 de març del 1899, amb l’entrada de Camilo García de Pola­vi­eja al govern espa­nyol. El “gene­ral cristià”, tal com era cone­gut per la seva extrema reli­gi­o­si­tat, s’havia com­promès a accep­tar algu­nes deman­des cata­la­nes, entre les quals hi havia pre­ci­sa­ment el con­cert. L’1 de juliol, durant el debat sobre el mis­satge a la corona, el dipu­tat Romero Robledo, cap d’una facció dels con­ser­va­dors, adver­tia que “el pro­grama del gene­ral Pola­vi­eja, que va accep­tar Sil­vela en un dis­curs al Cer­cle Con­ser­va­dor, con­te­nia el con­cert econòmic per al paga­ment de les con­tri­bu­ci­ons amb Cata­lu­nya, la dipu­tació única de Bar­ce­lona i altres coses tan greus com el vati­ca­nisme i el regi­o­na­lisme”. De fet, Pola­vi­eja va aca­bar dimi­tint pocs mesos després, en des­a­cord amb les reta­lla­des del minis­tre de Finan­ces i, poc a poc, les expec­ta­ti­ves de la soci­e­tat cata­lana es van anar diluint com un terròs de sucre.

Mal­grat tot, la pro­posta d’un con­cert econòmic es va aca­bar votant al Congrés dels Dipu­tats. El 9 de març del 1900, amb motiu del debat de la llei de pres­su­pos­tos, el dipu­tat Joan Sallarès, expre­si­dent de Foment del Tre­ball, va pre­sen­tar una esmena sobre el tema. El minis­tre va rebut­jar nova­ment la pro­posta argu­men­tant que “fereix i redu­eix la sobi­ra­nia econòmica de l’Estat”. Això sí, Fernández Villa­verde va voler cloure la seva inter­venció amb un gest de con­des­cendència i, mal­grat la nega­tiva, va afir­mar: “No hi ha res que minvi l’estima pro­funda que sento cap a les províncies cata­la­nes.” La pro­posta va ser rebut­jada per 139 vots. Un fidel segui­dor de l’acti­vi­tat par­la­mentària sen­ten­ci­ava, amb una evi­dent com­plaença: “Poques vega­des es deu haver produït a les Corts una votació més desi­gual!” La demanda d’un con­cert econòmic va acon­se­guir, doncs, una una­ni­mi­tat gai­rebé abso­luta, malau­ra­da­ment de rebuig.

Des de la societat civil

La demanda d’un concert econòmic es remuntava al 1897 i cal vincular-la a l’acord que havien aconseguit, feia pocs anys, les províncies basques i Navarra. I, en l’aspecte intern, a la insatisfacció pels abusos comesos pels arrendataris de tributs. A banda d’això, la necessitat de controlar el cobrament dels tributs esdevenia imprescindible per augmentar la capacitat d’intervenció en les necessitats del territori. La demanda ja havia aparegut, vagament, en alguns documents previs, però a partir del 1897 va començar una autèntica ofensiva en aquesta matèria. El novembre d’aquell any, la Diputació de Barcelona va impulsar una enquesta entre els ajuntaments i les associacions de la província sobre la possibilitat d’acordar un conveni amb l’Estat per tal de recaptar i redistribuir els impostos. La resposta va ser àmpliament favorable i, ben aviat, va acabar derivant en una proposta per al conjunt del país i en una formulació que anava més enllà de la demanda estrictament fiscal.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.