Hemeroteca

Hemeroteca

La voluntat de Porcioles

El 6 de desembre del 1966, fa cinquanta-tres anys, l’aleshores alcalde de Barcelona, Josep Maria de Porcioles, va pronunciar una conferència a l’Ateneu de Madrid titulada ‘El dret viu de Catalunya’

El 6 de desem­bre del 1966, fa cin­quanta-tres anys, l’ales­ho­res alcalde de Bar­ce­lona, Josep Maria de Por­ci­o­les, va obrir un cicle de con­ferències orga­nit­za­des per l’Ate­neu de Madrid, totes titu­la­des Visió panoràmica de Cata­lu­nya. Qual­se­vol dis­qui­sició sobre el nos­tre país a la capi­tal de l’Estat corre el risc de con­ver­tir-se en un deves­sall de tòpics al vol­tant de la neces­si­tat de fer peda­go­gia o d’emprar les dues ciu­tats (Bar­ce­lona i Madrid) per bas­tir ponts de com­prensió i concòrdia. En tenim un munt d’exem­ples, de tots els colors i de totes les èpoques, però en el con­text del fran­quisme resul­tava fàcil pas­sar dels tòpics a la para­noia, encara més si el con­fe­ren­ci­ant era un cata­la­nista recon­ver­tit al fran­quisme.

La con­ferència de l’alcalde Por­ci­o­les va sus­ci­tar, si ens ate­nem a les cròniques de l’època, una enorme expec­tació. La Van­guar­dia, que ales­ho­res era “espa­nyola”, res­se­nyava que el saló d’actes “de la pri­mera enti­tat cul­tu­ral madri­le­nya era ple de gom a gom”. I espe­ci­fi­cava: “Entre l’audi­tori hi havia per­so­na­li­tats impor­tants de la vida cul­tu­ral madri­le­nya, de la política i dels nego­cis.” “Hi havia comer­ci­ants cata­lans resi­dents a Madrid que deien que venien a escol­tar el seu alcalde.” A la pri­mera fila de l’audi­tori hi havia una nodrida repre­sen­tació del govern fran­quista, com ara el minis­tre ideòleg del Plan del Des­ar­ro­llo, Laureà López Rodó, i el direc­tor gene­ral d’Infor­mació, Car­los Robles Piquer, futur minis­tre d’Edu­cació i Ciència i també l’alcalde de la capi­tal espa­nyola, Car­los Arias Navarro, que anys més tard, com a cap del dar­rer govern fran­quista, va ser l’encar­re­gat de dur a terme l’anunci de la mort del Cau­di­llo i la lec­tura del seu tes­ta­ment. Abans de retor­nar a Bar­ce­lona, els dos alcal­des es van reu­nir i es van com­pro­me­tre a “estrènyer les rela­ci­ons entre les dues ciu­tats i els dos muni­ci­pis”, un com­promís molt ori­gi­nal.

La con­ferència començava amb alguns tòpics. El pri­mer de tots era l’escassa peda­go­gia dels cata­lans a l’hora d’expli­car l’efec­ti­vi­tat de la seva situ­ació. El segon feia referència a la difi­cul­tat de par­lar de Cata­lu­nya. En aquest cas, l’alcalde es refe­ria “a fets aïllats i a deter­mi­na­des acti­tuds” que s’havien produït als car­rers de Bar­ce­lona. Pocs mesos abans d’aque­lla con­ferència, un dels tra­di­ci­o­nals ava­la­dors del règim, l’Església catòlica, se n’havia començat a dis­tan­ciar de forma pública, pri­me­ra­ment a través de la Caput­xi­nada; més enda­vant, amb la cam­pa­nya Volem bis­bes cata­lans, i l’11 de maig fins i tot s’havia produït una mani­fes­tació de cape­llans a la Jefa­tura de Poli­cia de la Via Laie­tana, l’epi­cen­tre de la repressió fran­quista. L’alcalde remar­cava que aques­tes mani­fes­ta­ci­ons no eren “aptes per al diàleg ni per a la com­prensió”.

L’alcalde va apro­fi­tar les ges­ti­ons sobre la com­pi­lació del dret civil català per inflar el pit sobre la qüestió i va remar­car que aque­lla fita ini­ci­ava “un procés inte­gra­dor que obre nous camins i solu­ci­ons paral·leles per a altres pro­ble­mes de Cata­lu­nya, que des de fa anys són objecte d’afanys i de polèmiques”. A par­tir d’aquesta reflexió, Josep Maria de Por­ci­o­les va res­se­guir els ante­ce­dents de la tensió entre Cata­lu­nya i Espa­nya i, tal com havien fet alguns cata­la­nis­tes recon­ver­tits a fran­quis­tes, es va entre­te­nir en “les des­vi­a­ci­ons del cata­la­nisme polític, les seves errònies inter­pre­ta­ci­ons i el fet, encara no prou valo­rat, que la consciència de Cata­lu­nya mai es va apar­tar de la que, en cada moment de la història, va tenir la resta d’Espa­nya”. Segons la inter­pre­tació de l’alcalde, el pro­blema del cata­la­nisme havia estat “la des­vi­ació esquer­rana d’aquest cata­la­nisme, més tard absor­bida per l’anar­quisme català, que va posar fi al seu caràcter ini­cial de defensa d’uns cos­tums i d’una tra­dició de mane­res de viure”.

EL PAPER DE LA IMMI­GRACIÓ

Josep Maria de Por­ci­o­les també es va refe­rir a la immi­gració mas­siva que, en aquells moments, estava can­vi­ant de dalt a baix la feso­mia del país. Amb una mit­jana de 72.000 nou­vin­guts anu­als, ciu­ta­dans d’Anda­lu­sia, Extre­ma­dura i d’altres ter­ri­to­ris de l’Estat eren amun­te­gats en bar­ris i ciu­tats sense ser­veis i en unes con­di­ci­ons deplo­ra­bles. Aliè a aquesta rea­li­tat que ell mateix con­tribuïa a agreu­jar en zones com la Meri­di­ana, l’alcalde assu­mia aquest “cor­rent migra­tori tan fort a Cata­lu­nya” com una opor­tu­ni­tat per resol­dre la incom­prensió amb la resta d’Espa­nya: “A Cata­lu­nya li va fal­tar, en el pas­sat, una pro­jecció naci­o­nal, fins i tot en el ter­reny econòmic [...]. Avui, en canvi, les rela­ci­ons entre les regi­ons són totals, la dis­so­ci­ació ja no exis­teix. La pro­jecció de Cata­lu­nya, abo­cada exclu­si­va­ment a Bar­ce­lona en el pas­sat, ja s’ha ori­en­tat cap a l’àmbit naci­o­nal”.

L’alcalde també va refle­xi­o­nar sobre la llen­gua cata­lana, àmpli­a­ment rei­vin­di­cada per la soci­e­tat del país. En aquest sen­tit, par­tia de la idea que “la situ­ació de Cata­lu­nya en aquesta matèria és la de bilingüisme”, i afe­gia que el català era una llen­gua de segona, si bé pun­tu­a­lit­zava que “les llengües regi­o­nals cons­ti­tu­ei­xen, com qual­se­vol verb, un gran tre­sor espi­ri­tual”. I en to místic, sen­ten­ci­ava: “Només cor­res­pon a Déu fer-les néixer o morir”, una manera ben ori­gi­nal d’espol­sar qual­se­vol res­pon­sa­bi­li­tat del Cau­di­llo i atri­buir a la gra­cia de Dios el mar­gi­na­ment públic de la llen­gua. En tot cas, ja fos per con­vicció o per tran­quil·lit­zar l’audi­tori madri­leny, Por­ci­o­les va afe­gir: “El ple ús de les llengües regi­o­nals no pot afec­tar el de la llen­gua naci­o­nal [...] també per volun­tat de Déu”.

UN ‘PATRIOTA’ DE FRANCO

Josep Maria de Porcioles (Amer, 1904 - Vilassar de Dalt, 1993) era fill de Joan de Porcioles, notari d’Amer i pioner del catalanisme i notari de professió. Josep Maria de Porcioles va seguir les passes del pare i va simpatitzar amb la Lliga Catalana. Amb l’esclat de la guerra, el 1936, va abandonar el país i, després de retornar, va fer carrera política durant el franquisme, sobretot com a alcalde de Barcelona (1957-1973). Porcioles representa el paradigma de l’especulació i el creixement urbanístic desenfrenat i, igualment, el prototipus d’una burgesia que, ja des del segle XIX, va viure atrapada en el dilema de defensar el país o la butxaca. I com ens podem imaginar, tot sovint va escollir aquesta darrera opció.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor