Hemeroteca

Hemeroteca

L’adeu a l’Avi

El 27 de desembre del 1933, fa 86 anys, la ciutat de Barcelona i el país sencer van voler donar el darrer adeu al president de la Generalitat, Francesc Macià, un enterrament que es va convertir en un dels actes més multitudinaris que s’han celebrat mai

El 28 de desem­bre del 1933 Bar­ce­lona i el país sen­cer es van tenyir de dol. Dos dies abans havia mort el pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, Fran­cesc Macià, i el seu enter­ra­ment es va con­ver­tir en una expressió de dolor sense pre­ce­dents. Tal com expres­sava l’endemà el peri­o­dista Antoni Rovira i Vir­gili des de les pàgines de La Huma­ni­tat, “tota la Cata­lu­nya ter­ri­to­rial i espi­ri­tual va fer ahir, a la memòria de Fran­cesc Macià, la més gran­di­osa mani­fes­tació d’home­natge fúnebre que mai s’hagi vist. Es bui­da­ren les comar­ques cata­la­nes damunt Bar­ce­lona per omplir les pla­ces i els car­rers i les més amples avin­gu­des de la capi­tal”.

Mal­grat el fred gla­cial i la pluja, milers de per­so­nes van sor­tir al car­rer per tri­bu­tar el dar­rer adeu a l’Avi. Quan el rellotge de l’ajun­ta­ment asse­nya­lava dos quarts d’onze menys un minut, el fèretre del pre­si­dent va tra­ves­sar la por­ta­lada del Palau de la Gene­ra­li­tat per empren­dre el seu dar­rer tra­jecte. Una quan­ti­tat inter­mi­na­ble d’enti­tats i cen­te­nars d’ajun­ta­ments van enviar dele­ga­ci­ons i milers de ciu­ta­dans van seguir en silenci tot el recor­re­gut, que es va ini­ciar al so d’una cor­neta estri­dent i el redreçament dels fusells dels sol­dats. Una banda va inter­pre­tar l’himne de la República. Els actes van con­gre­gar una nodrida repre­sen­tació de polítics cata­lans i espa­nyols, amb el pre­si­dent de la República al cap­da­vant. Men­tre s’adreçava als peri­o­dis­tes, Niceto Alcalá-Zamora no dei­xava de repe­tir: “Pobre senyor Fran­cesc!” I, en la seva glossa, recor­dava l’amis­tat que l’unia amb l’Avi i que els havia permès resol­dre, segons les seves parau­les, “qüesti­ons de gran trans­cendència”. La comi­tiva fúnebre estava encapçalada pel govern de la República i, just al dar­rere, hi havia el de la Gene­ra­li­tat, amb el pre­si­dent del Par­la­ment, Joan Casa­no­vas, que exer­cia de pre­si­dent interí.

Arreu del tra­jecte, l’enllu­me­nat estava encès i envol­tat amb gas­ses negres. La gent s’amun­te­gava arreu: als fanals, als arbres, als bal­cons o a les teu­la­des. I ho feia amb un silenci sepul­cral, només tren­cat pel soroll dels cavalls i el car­ru­atge fúnebre. Arreu del tra­jecte, que va seguir Ram­bla avall, es van mul­ti­pli­car les mos­tres d’home­natge. Al davant del Liceu, la comi­tiva es va atu­rar i l’orques­tra va can­tar Els sega­dors men­tre es llançaven flors al fèretre. En pocs minuts, la pluja de flors va donar pas a la d’aigua i, mal­grat tot, la gent va aguan­tar estoi­ca­ment al car­rer. Cap al mig­dia, un avió de la com­pa­nyia Air France va sobre­vo­lar el cel de la ciu­tat i va escam­par milers de flors que van caure damunt del fèretre. Mal­grat que es va espe­cu­lar sobre la pos­si­bi­li­tat que la tomba s’ins­tal·lés a l’església de la Ciu­ta­de­lla, recon­ver­tida en panteó dels cata­lans il·lus­tres, final­ment es va bas­tir un mau­so­leu al Cemen­tiri Nou. La tomba havia estat cons­truïda a cor­re­cuita, en només trenta-vuit hores. El fèretre hi va arri­bar a les cinc i pocs minuts de la tarda i va ser el pre­si­dent del Par­la­ment, Joan Casa­no­vas, l’encar­re­gat de dedi­car-li el seu dar­rer comiat amb un crit amb què desit­java “glo­ri­osa pau al res­tau­ra­dor de les lli­ber­tats de Cata­lu­nya!”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.