Hemeroteca

Una crisi de govern

El debat sobre el futur d’Enric Pérez Farràs va generar una crisi política majúscula, amb tres ministres de la CEDA presentant la dimissió i el president de la República, Niceto Alcalá-Zamora, amenaçant amb un avançament electoral

El 15 d’octu­bre, tots els minis­tres tenen l’expe­di­ent amb la sentència a mort con­tra Enric Pérez Farràs i Fre­de­ric Esco­fet al damunt de la taula. Tal com recorda un dels que el rep, el minis­tre de Comu­ni­ca­ci­ons, aquell expe­di­ent podria haver pas­sat des­a­per­ce­but, amb un sim­ple “ente­rado” com el que anys després el Gene­ralísimo va rubri­car en milers de sentències de mort. Però, contrària­ment, la decisió sobre l’indult no només cen­tra hores i hores de debat entre els màxims res­pon­sa­bles polítics, sinó que pro­voca una crisi de dimen­si­ons con­si­de­ra­bles, amb un tor­ce­braç sense treva entre els mem­bres del govern. I, paral·lela­ment, entre l’exe­cu­tiu i el pre­si­dent de la República, que no té manies a ten­sar la corda fins al límit.

El debat sobre els indults cen­tra tres Con­sells de Minis­tres, el que se cele­bra la tarda del dia 15, el del matí del 16 i un altre que abasta gai­rebé tot el dia 17. No es té conei­xe­ment de les deli­be­ra­ci­ons, però tot indica que el govern té una autèntica patata calenta al damunt de la taula. De fet, el matí del dia 15, poques hores abans que se cele­bri la pri­mera de les reu­ni­ons, el titu­lar d’Agri­cul­tura, el cedista Manuel Giménez, manté una con­versa amb el líder del seu par­tit, José María Gil Robles i tots dos coin­ci­dei­xen en la “neces­si­tat d’ener­gia i rapi­desa”. El resul­tat final d’aquells pri­mers debats, que es pro­du­ei­xen sense la inter­venció del cap de l’Estat és, apa­rent­ment, molt clar. L’exe­cu­tiu es mos­tra dis­po­sat a pro­po­sar l’indult del tinent coro­nel Josep Ricart i del capità Fre­de­ric Esco­fet, però rebutja de ple el del coman­dant Enric Pérez Farràs. Segons el minis­tre de Comu­ni­ca­ci­ons, que dedica fins a dotze pàgines de les seves memòries a aque­lles deli­be­ra­ci­ons, hi ha una coin­cidència unànime a rebut­jar l’indult al cap dels Mos­sos; segons ell, ate­nent a la pressió popu­lar i a la de l’exèrcit: “Per a desgràcia del coman­dant dels Mos­sos d’Esqua­dra, la salut pública abo­nada per l’estat d’opinió i les neces­si­tats morals de l’exèrcit, lluny d’esquer­dar-se amb l’afu­se­lla­ment, l’exi­gei­xen.” César Jalón afe­geix una reflexió que posa de mani­fest fins a quin punt el cap dels Mos­sos s’ha con­ver­tit, en aquell moment, en el cap de turc, en la figura que ha de per­me­tre apai­va­gar la set de ven­jança dels sec­tors con­ser­va­dors, des de la premsa fins a l’exèrcit: “És una d’aque­lles desgràcies indi­vi­du­als [...] que venen com l’anell al dit, que ser­vei­xen de vio­leta i de cap de turc en bene­fici de la col·lec­ti­vi­tat.” A par­tir d’ales­ho­res, doncs, el cas dels indults es con­ver­teix en el cas d’Enric Pérez Farràs.

La decisió del govern de no indul­tar el coman­da­ment dels Mos­sos obliga a inter­ve­nir Niceto Alcalá-Zamora, amb la qual cosa s’ini­cia un duel dramàtic entre el cap de l’Estat i l’exe­cu­tiu, amb un paper més aviat pas­siu per part del pre­si­dent del Con­sell de Minis­tres, que intenta cape­jar la situ­ació per evi­tar que el tema afecti la con­fiança entre el govern, cons­tituït pocs dies abans. Niceto Alcalá-Zamora sap que els minis­tres no estan dis­po­sats a fre­nar els afu­se­lla­ments i que això pot reper­cu­tir en un des­con­trol de la repressió i arros­se­gar el govern de la Gene­ra­li­tat sen­cer, que en aquells moments encara està en mans de la justícia mili­tar. A les seves memòries, escri­tes vuit anys després des de l’exili a Bue­nos Aires, Niceto Alcalá-Zamora és ben cons­ci­ent que “en arri­bar hores històriques en què es podien com­pro­me­tre els alts interes­sos naci­o­nals, el cap de l’Estat havia de sal­var-los, uti­lit­zant per un moment la poten­ci­a­li­tat total i latent de les seves prer­ro­ga­ti­ves”. Niceto Alcalá-Zamora és una per­sona de cen­tre i no es vol dei­xar arros­se­gar per la febrada de revenja que acla­para l’exe­cu­tiu. El pre­si­dent de la República, a més, con­serva a la retina la rebuda tri­om­fal que ha tin­gut a Bar­ce­lona poc després de la pro­cla­mació de la República i, a banda del com­po­nent per­so­nal, la inter­preta com un moment de com­pli­ci­tat entre Espa­nya i Cata­lu­nya. La mort de Pérez Farràs pot can­viar de dalt a baix aquest ambi­ent, ja prou enra­rit per la tensió al vol­tant de la llei de con­trac­tes de con­reu, l’entrada de la CEDA al govern de l’Estat i, sobre­tot, pels pri­mers dies de la repressió gover­na­men­tal.

El pre­si­dent, doncs, està deci­dit a aga­far el timó de la situ­ació. I el dia 18 con­voca l’exe­cu­tiu al Palau Naci­o­nal, l’antic Palau Reial. Es tracta d’un Con­sell de Minis­tres tens. Segons el tes­ti­moni de Gil Robles, que no assis­teix a la tro­bada però que rep infor­mació deta­llada per part dels minis­tres de la CEDA, la sala on es pro­du­eix la reunió de l’exe­cu­tiu està per­fec­ta­ment “ambi­en­tada”. Al damunt d’una taula, el pre­si­dent de la República ha fet col·locar els milers de tele­gra­mes que li han arri­bat en què es reclama l’indult. La reunió s’ini­cia amb un monòleg de més de tres hores per part del pre­si­dent de la República. Niceto Alcalá-Zamora, amb un verb fàcil, exposa argu­ments sense atu­ra­dor. Si ens ate­nem al tes­ti­moni de César Jalón, durant el llarg monòleg, els minis­tres ni tan sols par­pe­lle­gen; al seu torn, el cap de l’exe­cu­tiu es manté “incom­mo­vi­ble i alçat a la dreta del pre­si­dent”. Tan­ma­teix, mal­grat la immu­ta­bi­li­tat d’aquells ros­tres i la infor­mació de què dis­posa sobre les seves inten­ci­ons, el pre­si­dent deixa anar una sentència que es con­ver­teix en una bomba de rellot­ge­ria, la pri­mera de les que situa al damunt de la taula: “Ho he medi­tat molt, senyors, i això no pot ser. Amb el meu vis­ti­plau no serà.”

Niceto Alcalá-Zamora és ben cons­ci­ent de les seves limi­ta­ci­ons per impul­sar l’indult sense el suport del govern, però també que en la seva con­dició de pre­si­dent de la República té la capa­ci­tat de convèncer els minis­tres a través d’altres meca­nis­mes molt més efec­tius, prin­ci­pal­ment amb l’amenaça d’una con­vo­catòria elec­to­ral. En tot cas, pocs segons després d’expres­sar la seva dis­con­for­mi­tat per la nega­tiva a indul­tar Pérez Farràs, Alcalá-Zamora posa al damunt de taula una nova bomba de rellot­ge­ria: “O revo­quen vostès l’acord i pro­po­sen l’indult o el pre­si­dent de la República dimi­teix del seu càrrec.” Sense dei­xar que el cap de l’exe­cu­tiu i els catorze minis­tres reac­ci­o­nin, el pre­si­dent es dis­posa a aban­do­nar la sala i, per tal d’evi­tar que el debat es clo­gui, con­vida els minis­tres a que­dar-se a dinar al Palau. L’atu­rada per dinar també és apro­fi­tada, per part dels repre­sen­tants de la CEDA, per infor­mar el seu líder, José María Gil Robles. El Jefe, que ha estat tot el matí pen­dent de les deli­be­ra­ci­ons, es mos­tra dis­po­sat a arri­bar fins al final i tra­met als tres repre­sen­tats del seu par­tit una ordre tan pre­cisa com con­tun­dent: “Dimi­tir després de votar con­tra el pre­si­dent si, com és d’espe­rar, els altres minis­tres s’hi sot­me­ten.” Després de dinar, doncs, quan es repre­nen les deli­be­ra­ci­ons, els quinze polítics no només tenen al damunt de la taula l’amenaça de dimissió del pre­si­dent de la República, sinó també la de tres dels minis­tres del govern. Quan el tema se sot­met a votació, s’imposa el cri­teri de por­tar l’indult al Tri­bu­nal Suprem, tal com marca l’arti­cle 102 de la Cons­ti­tució. Però, al mateix temps, també s’ha començat a accep­tar un replan­te­ja­ment a fons de la qüestió dels indults, amb una ini­ci­a­tiva en mans del pre­si­dent de la República. La dimissió dels minis­tres de la CEDA no trans­cen­deix públi­ca­ment. El pre­si­dent de l’exe­cu­tiu, que ha man­tin­gut una posició bas­tant dis­tant en tota la dis­cussió, els demana expres­sa­ment que no la donin a conèixer.

El tema, però, no s’acaba aquí. El Tri­bu­nal Suprem informa des­fa­vo­ra­ble­ment i es torna a reo­brir el debat, amb la diferència que a par­tir d’ales­ho­res, Niceto Alcalá-Zamora no només compta amb l’opo­sició del gabi­net, sinó també del Suprem. El pre­si­dent de la República, però, no defa­lleix en la seva pressió i torna a por­tar el tema a dos Con­sells de Minis­tres més, que se cele­bren el dar­rer dia d’octu­bre i el pri­mer de novem­bre. La pressió d’Alcalá-Zamora indigna molts segui­dors del govern, alguns dels quals no tenen manies a expres­sar-ho públi­ca­ment. D’altres, però, comen­cen a mos­trar símpto­mes de debi­li­tat o can­vien direc­ta­ment el seu parer. Final­ment, el pre­si­dent de la República acon­se­gueix que s’aprovi l’indult, encara que sigui al preu de gene­rar un con­flicte entre el cap de l’exe­cu­tiu i el de la República i de posar en perill la con­sistència del govern, al qual deixa ferit de mort. El govern supera aque­lla prova, però la crisi es repro­du­eix alguns mesos després, amb les con­dem­nes a mort dels dipu­tats i diri­gents del PSOE Ramón González Peña i Teo­do­miro Menéndez.

Pro­per capítol

Ï El mar­tiri de la presó

PERE BOSCH I CUENCA

pbosch@​lrp.​cat

ALCALÁ- ZAMORA President “O proposen l’indult o el president dimiteix”
LERROUX President Consell de Ministres “El govern no proposa l’indult de Farràs”
GIL ROBLES Líder CEDA “En aquells moments ens afectava una càrrega emocional”
CÉSAR JALÓN Ministre de Comunicacions “Les necessitats de l’exèrcit exigien l’afu- sellament“

Un debat amb soroll de sabres

El debat sobre el futur d’Enric Pérez Farràs no només es va produir entre l’executiu i el president de la República. Les memòries de José María Gil Robles i el testimoni de l’ambaixador nord-americà Claude G. Bowers van introduir un protagonista inquietant en les deliberacions d’aquells dies. Un actor que va acabar tenint un paper transcendental en la decisió dels ministres de la CEDA de no trencar amb l’aliança de govern. Es tractava de l’exèrcit. Tal com va confessar a les seves memòries, el cap de la CEDA es mostrava disposat a “seguir el camí que l’exèrcit marqués”, però els generals Joaquín Fanjul i Manuel Goded li van demanar que acceptés l’indult perquè: “L’exèrcit no està avui en condicions d’impedir que el poder caigui en mans de les esquerres, que en pocs dies ens desfarien.” El fantasma d’un cop d’estat també apareix a les memòries de Bowers, que descrivia un tens diàleg entre el president de la República, Niceto Alcalá-Zamora, i el ministre de la Guerra, Diego Hidalgo, durant el qual el primer recriminava al segon que filtrés informació als generals de les deliberacions de l’executiu sobre l’indult al cap dels Mossos. Hidalgo va caure en el parany i li va preguntar a quins militars es referia, i el president li va etzibar: “Als generals amb qui vostè està conspirant.” En aquells moments, tant Goded com Franco, que segons Hidalgo es trobava “casualment a Madrid”, estaven permanentment instal·lats a la seu del Ministeri de la Guerra per tal de dirigir la repressió contra la revolta asturiana, que va deixar més de 2.000 morts.

Tres hores de discurs

En el Consell de Ministres del 18 d’octubre del 1934, Niceto Alcalá-Zamora va dedicar un monòleg de gairebé tres hores a defensar l’indult a Pérez Farràs. Entre els arguments que va exposar hi havia la necessitat d’evitar “deixar córrer sang catalana”; perquè, a parer seu, “la història ens ensenya que el poder sentimental dels màrtirs és molt gran en els moviments secessionistes”. Alcalá-Zamora també va recordar el precedent del general Sanjurjo i va afegir que el seu cas encara era més greu perquè “els oficials de Barcelona [...] estaven obligats a obeir ordres de la Generalitat”.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.