Hemeroteca

El retorn triomfal

El 23 de febrer de 1936, l’endemà de l’aprovació del decret d’amnistia, Enric Pérez Farràs, va ser alliberat. Pocs dies després, va retornar a Catalunya convertit en un autèntic heroi. Amb aquest capítol acabem la sèrie dedicada al cap dels mossos el 1934

ALLIBERAMENT
ALLIBERAMENT
Pérez Farràs va sortir del castell de San Julián poc després de les cinc de la tarda del 23 de febrer
COMIAT DE MADRID
Poc abans d’abandonar Madrid, el comandant Farràs va respondre amb un “«¡Viva España!
»”
»”
DES DEL BALCÓ
DES DEL BALCÓ
El cap dels Mossos es va adreçar a la gent aplegada a la plaça Sant Jaume poc després que ho fes Lluís Companys

La victòria del Front Popu­lar en les elec­ci­ons del 16 de febrer del 1936 des­ferma, arreu del país, una onada d’entu­si­asme entre els sim­pa­tit­zants de les esquer­res. En molts pobles i ciu­tats, es mul­ti­pli­quen les cele­bra­ci­ons i les mani­fes­ta­ci­ons impro­vi­sa­des. La gent exi­geix, des del pri­mer moment, el com­pli­ment del pro­grama elec­to­ral del Front i, molt con­cre­ta­ment, l’alli­be­ra­ment dels pre­sos polítics. En poques hores, els cen­tres peni­ten­ci­a­ris es con­ver­tei­xen en epi­cen­tres de tensió, en espais on s’expressa, des de l’inte­rior i l’exte­rior, l’eufòria i la impaciència dels ven­ce­dors. A l’exte­rior d’algu­nes pre­sons, els fami­li­ars, amics i sim­pa­tit­zants d’esquer­res es con­cen­tren per tal de recla­mar l’alli­be­ra­ment imme­diat dels pre­sos, i en algu­nes fins i tot es pro­du­ei­xen amo­ti­na­ments dels pre­sos comuns.

Un dels penals on es viu una situ­ació com aquesta és pre­ci­sa­ment el de Car­ta­gena, on hi ha reclo­sos alguns dels con­se­llers de la Gene­ra­li­tat. El con­se­ller Ven­tura Gas­sol, poc després de sor­tir de la presó, explica amb detall aquells moments d’angoixa vis­cuts en un esce­nari abso­lu­ta­ment des­con­tro­lat, com un intent d’uti­lit­zar-los com a escuts humans per tal d’acon­se­guir la lli­ber­tat: “Es va trac­tar d’una situ­ació veri­ta­ble­ment com­pro­mesa, que va estar a punt d’esde­ve­nir tragèdia. Els penats volien, empa­rant-se en nosal­tres, com a dipu­tats, sor­tir al car­rer. Jo els vaig par­lar i vaig par­lar al direc­tor. Van aparèixer armes per tot arreu. Va ser un ins­tant de gran perill […].” Final­ment, els con­se­llers són alli­be­rats el dia 22, poques hores després que la dipu­tació per­ma­nent del Congrés aprovi el decret d’amnis­tia i que el pre­si­dent del Con­sell de Minis­tres, Manuel Azaña, el signi. Tan­ma­teix, el cap dels Mos­sos encara ha d’espe­rar algu­nes hores més per sor­tir del cas­tell de San Julián. Enric Pérez Farràs aban­dona el recinte pas­sats uns minuts de les cinc de la tarda de l’endemà, pocs ins­tants després que es rebi l’ordre. Els tinents Conde i Tor­rents, amb qui ha com­par­tit penúries durant els dar­rers mesos, encara tri­guen algu­nes hores més a fer-ho.

En el moment de donar-se a conèixer la notícia, a la ciu­tat de Car­ta­gena s’orga­nitza una mani­fes­tació espontània de suport, i els sim­pa­tit­zants d’esquer­res el vic­to­re­gen pels car­rers, tal­ment com si es tractés d’un màrtir de la República. El cap dels Mos­sos és rebut com un heroi a l’ajun­ta­ment i a la Casa del Pue­blo, la seu del PSOE. Pérez Farràs fins i tot s’adreça a la gent i dona les gràcies “als mili­tants soci­a­lis­tes per l’atenció que ha rebut el temps que ha estat reclòs en aquesta ciu­tat”. Es tracta d’una escena sem­blant a la que viuen Lluís Com­panys i la resta de con­se­llers en el seu tra­jecte des del penal del Puerto de Santa María fins a Madrid, però en el cas de Pérez Farràs, la reacció encara resulta més sor­pre­nent si tenim en compte la seva con­dició de mili­tar. La soli­da­ri­tat entre els repre­sa­li­ats i les esquer­res, però, no entén de pro­fes­si­ons, ni tam­poc de fron­te­res par­ti­dis­tes o ter­ri­to­ri­als.

Poques hores després, ja l’endemà, el cap dels Mos­sos arriba a Madrid. El mateix dia, apro­fita per salu­dar Lluís Com­panys i la resta del govern al Palace Hotel, on s’allot­gen. La salu­tació al pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat és breu, de només deu minuts, i es fa difícil no ima­gi­nar-se el con­tin­gut d’una con­versa entre dos homes units per la der­rota del 6 d’octu­bre i la tensió dels mesos poste­ri­ors, però que ara es veuen reha­bi­li­tats ple­na­ment en els seus res­pec­tius càrrecs.

Un “«¡Viva España!»”

Les esce­nes d’eufòria es repro­du­ei­xen l’endemà, a l’estació de tren de Mediodía de la capi­tal de l’Estat, on la comi­tiva cata­lana en ple és aco­mi­a­dada. Just abans de mar­xar, els amics i sim­pa­tit­zants que s’hi aple­guen, entre els quals hi ha l’exmi­nis­tre i diri­gent soci­a­lista Inda­le­cio Pri­eto i el repu­blicà radi­cal soci­a­lista i exmi­nis­tre d’Ins­trucció Pública Domingo Barnés comen­cen a cri­dar vis­ques a Cata­lu­nya, a Lluís Com­panys i a altres figu­res repre­sen­ta­ti­ves del Front Popu­lar. L’inter­canvi de pro­cla­mes pro­voca una escena curi­osa. Ins­tants abans de tan­car les por­tes dels dos vagons que con­cen­tren la dele­gació cata­lana, un obrer llança un crit de “Visca Cata­lu­nya!”, al qual “el coman­dant senyor Farràs res­pon amb un «¡Viva España!», que és con­tes­tat amb entu­si­asme per la mul­ti­tud”.

El cap dels Mos­sos torna a Cata­lu­nya amb tots els honors, a diferència del seu antic res­pon­sa­ble polític, Josep Dencàs. De fet, arriba en el mateix tren que el govern de la Gene­ra­li­tat. I, simbòlica­ment, és el pri­mer de la comi­tiva que tre­pitja terra cata­lana al bai­xa­dor de Cas­tell­de­fels i el pri­mer que, poca estona després, entra tri­om­fal­ment a la plaça de la República, l’epi­cen­tre de les cele­bra­ci­ons. Quan el seu vehi­cle hi arriba, la gent l’aplau­deix amb entu­si­asme i crida vis­ques a Pérez Farràs. Just a l’entrada del Palau de la Gene­ra­li­tat, quan es dis­tin­geix el seu per­fil entre la munió de gent, els aplau­di­ments s’inten­si­fi­quen i la gent, entre els quals hi ha els peri­o­dis­tes que cobrei­xen l’acte, es pre­gunta a què res­po­nen. Un dels repor­ters con­testa: “És el coman­dant Pérez Farràs que, amb el seu abric entre groc i verd, de tall mili­tar i amb el cap des­co­bert, fa la seva entrada al claus­tre del Palau. Abraçades i poc després el coman­dant es perd al des­patx d’un con­se­ller.” A l’entrada del Palau es pro­du­eix una escena espe­ci­al­ment emo­tiva, quan “els mos­sos d’esqua­dra que estan a la porta de la Gene­ra­li­tat es diri­gei­xen al seu antic cap i l’abra­cen emo­ci­o­nadíssims”. El coman­dant, segons alguns dels tes­ti­mo­nis, està “embar­gat de vivíssima emoció”. No ha tor­nat al Palau de la Gene­ra­li­tat des de l’endemà de la revolta, i ara ho fa en unes con­di­ci­ons radi­cal­ment dife­rents.

DES DEL BALCÓ

Pérez Farràs entra tri­om­fal­ment al Palau. I, a través de l’escala d’honor, puja a la pri­mera planta fins a arri­bar la gale­ria gòtica, on pot abraçar la seva dona i la seva filla. Es tracta, tal com recull un peri­o­dista, d’una escena “car­re­gada d’emo­ti­vi­tat”. Durant els actes que es con­cen­tren a la plaça de la República, el cap dels Mos­sos no es limita a exer­cir un paper d’heroi silenciós. Men­tre el con­sell exe­cu­tiu cele­bra la pri­mera reunió al des­patx de pre­sidència, Pérez Farràs és recla­mat per la gent que es con­cen­tra a la plaça. I, des del balcó, impro­visa un petit dis­curs en què expressa el seu “etern agraïment per les aten­ci­ons que he rebut del poble de Cata­lu­nya durant el meu cap­ti­veri”. I, imbuït per l’èpica i la passió d’aquell ins­tant, pro­clama: “Quan hom és llui­ta­dor per sen­ti­ment i troba al dar­rere l’entu­si­asme del seu poble, no dona­ria només una vida, sinó un milió.” Pérez Farràs acaba el seu dis­curs amb dos vis­ques, l’un per la democràcia i l’altre per Cata­lu­nya. Pérez Farràs també exer­ceix de mes­tre de cerimònies i, en nom dels mem­bres de l’exe­cu­tiu acaba dient: “Pel can­sa­ment del viatge i les penes i fati­gues pas­sa­des, no us podran diri­gir la paraula i us pre­guen que amb l’ordre més com­plet dis­sol­gueu aquesta mani­fes­tació tan afec­tu­osa, per la qual us res­ten molt agraïts.”

PERE BOSCH I CUENCA

pbosch@​lrp.​cat

Un home agraït

Pérez Farràs era una persona agraïda. Poc després de tenir coneixement de l’indult, va adreçar un telegrama a Alcalà Zamora en què deia: “Senyor president. Li dec la vida. Disposi d’ella.” Així mateix, es va adreçar a la ciutadania a través d’una carta oberta. Les mostres d’agraïment també es van donar quan va ser alliberat. La mateixa tarda d’arribar a Madrid, es va entrevistar amb el president del Consell de Ministres, Manuel Azaña. I just abans de retornar a Catalunya ho va fer també amb el de la República, Alcalá Zamora. La premsa, a més, va donar compte d’una coincidència malèvola. El mateix dia que el president de la República va rebre l’excap dels Mossos també va rebre el general Franco, que havia estat destinat a les Canàries.

L’heroi de las Ventas

Pérez Farràs va tornar a Catalunya l’1 de març del 1936, vuit dies després del seu alliberament. Durant aquest interval, va participar en alguns actes polítics, com ara el multitudinari míting de celebració del triomf del Front Popular que es va organitzar a la plaça de Las Ventas de la capital de l’Estat, just el dia abans del retorn de la delegació catalana. Com si es tractés d’un torero més, en un moment de l’acte, Pérez Farràs va alçar els braços i va ser aclamat amb fervor per la multitud que omplia el recinte taurí. Va ser una escena espectacular, ben reveladora de la capacitat de la societat per forjar símbols, malgrat els clarobscurs dels personatges.

A LA TOMBA DE MACIÀ

Només posar els peus a Catalunya, Enric Pérez Farràs es va desplaçar, juntament amb uns amics, fins al cementiri nou de Montjuïc per retre un homenatge a Francesc Macià. Es va tractar d’un moment solemne, ple d’emotivitat. Davant la tomba de l’expresident de la Generalitat, de qui havia estat un fidel servidor, el cap dels Mossos “va guardar uns minuts de silenci [...] i, tot seguit, va besar la llosa”. Immediatament, va abandonar el cementiri i es va dirigir fins al Parlament, on s’esperava l’arribada del president i els consellers de la Generalitat, i es va reintegrar a la comitiva presidencial. Al parc de la Ciutadella, el cap dels Mossos va tornar a assumir un protagonisme especial. Mentre Lluís Companys intentava refer-se del cansament, ell va ser una de les persones, juntament amb el president de la cambra i altres represaliats polítics, que va saludar els simpatitzants concentrats a l’exterior, a la plaça d’Armes.

HOMENATGE SENTIT

Les mostres de reconeixement a Enric Pérez Farràs no es van limitar a aquell dia. El cap dels Mossos s’havia convertit en un dels herois del 6 d’octubre i va ser homenatjat en una bona quantitat d’actes. Molt probablement, un dels més emotius va ser el que es va celebrar pocs dies després de la seva tornada a Vilassar de Mar, el seu poble de residència. Els veïns de la població, sense distinció, es van abocar de ple a l’hora de reclamar l’indult de Pérez Farràs, igual que ho havia fet Lleida, la seva ciutat natal. L’acte d’aquell dia, en què va intervenir el conseller de Cultura, Ventura Gassol, va tenir un doble component, d’homenatge dels vilatans i també d’agraïment a Pérez Farràs.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor