Hemeroteca

Hemeroteca

La dimissió del capità

El 10 de febrer del 1920, fa cent anys, el capità general de Catalunya, Joaquim Milans del Bosch, va presentar la seva dimissió després d’un duel amb el govern

La mati­nada del 10 de febrer del 1920, el capità gene­ral de Cata­lu­nya, Jaime Milans del Bosch, va adreçar un tele­grama al minis­tre de la Guerra, José Villalba, en què li comu­ni­cava: “Estic malalt i neces­sito bas­tants dies per curar-me”, per la qual cosa: “Segons dic­ta­men facul­ta­tiu, em trobo en el deure de pre­sen­tar la meva dimissió.” En rea­li­tat, però, el motiu prin­ci­pal d’aque­lla renúncia no era el seu estat de salut. De fet, ni tan sols es trac­tava d’una marxa voluntària. El dia abans, Milans del Bosch havia rebut una tru­cada d’Alfons XIII i, poques hores després, un tele­grama xifrat a través del minis­tre en què el monarca, en un to extre­ma­da­ment emba­fa­dor, li remar­cava: “El ser­vei més gran que em pot pres­tar vostè en aquest moment és pre­sen­tar la dimissió d’aquesta Capi­ta­nia Gene­ral per motius de salut.” I, tot seguit, afe­gia: “Espa­nya és abans que tot, i aquest sacri­fici que li demano segur que serà una prova de la seva lle­ial­tat i amor a la pàtria, per la qual hem jurat donar la vida.” Com a premi de con­so­lació pel seu sacri­fici, el rei es com­pro­me­tia a demos­trar-li “l’afecte” que li tenia i a com­pen­sar-li “aquesta momentània con­tra­ri­e­tat”. El rei, en aquest cas, va com­plir la seva pro­mesa i va pre­miar el sacri­fici de Milans del Bosch amb el seu nome­na­ment com a cap de la Casa Mili­tar.

Les inter­ferències del monarca en la vida política eren públi­ca­ment cone­gu­des, i difícil­ment podien sor­pren­dre ningú. Però, per quin motiu recla­mava el sacri­fici del capità gene­ral de Cata­lu­nya? Per tal de res­pon­dre a aquesta pre­gunta, cal remun­tar-se alguns mesos enrere, quan la capi­tal cata­lana s’havia vist sac­se­jada per un duel dramàtic entre la patro­nal i els sin­di­cats, un duel diri­mit amb força durant la vaga de la Cana­denca i, una set­mana després, amb un tan­ca­ment de la patro­nal.

La tensió social, que també es diri­mia amb atemp­tats ter­ro­ris­tes, va arri­bar al seu punt àlgid el 5 de gener del 1920, quan el pre­si­dent de la patro­nal, Josep Grau­pera, va ser víctima d’un atemp­tat. En va sor­tir il·lès, però el govern no va aten­dre les rei­vin­di­ca­ci­ons de la patro­nal i va deci­dir no clau­su­rar la CNT. Aque­lla mateixa nit, es va cele­brar una reunió de la junta d’auto­ri­tats a la Capi­ta­nia Mili­tar en què es va deci­dir decla­rar l’estat de guerra ate­nent els actes de violència que s’esta­ven pro­duint. En el ban, però, hi havia un detall excep­ci­o­nal. Milans del Bosch assu­mia les matei­xes atri­bu­ci­ons que podia tenir el cap mili­tar en una plaça asset­jada. El ban va pro­vo­car el rebuig del govern i, per tal de resol­dre el con­flicte, va cri­dar a con­sul­tes el capità gene­ral. El viatge no va fer res més que incre­men­tar la tensió. El minis­tre li va comu­ni­car que si no s’ate­nia a les direc­trius del govern seria subs­tituït pel gene­ral Wey­ler. Aque­lla mateixa nit, per aca­bar-ho d’ado­bar, el cap del govern, Manuel Allen­de­sa­la­zar, va rebre un tele­grama en què se li comu­ni­cava que els some­tents de Cata­lu­nya, després de tenir conei­xe­ment de la pos­si­ble des­ti­tució de Milans del Bosch, havien acor­dat pro­tes­tar, una acti­tud que va rebre el suport d’algu­nes fede­ra­ci­ons gre­mi­als i de la patro­nal. La situ­ació va aca­bar esde­ve­nint insos­te­ni­ble, en bona part per les ten­si­ons que hi havia entre Jaime Milans del Bosch i el comte de Roma­no­nes, que donava suport par­la­men­tari al govern. Davant del perill que aque­lla crisi pro­voqués la cai­guda del govern, el pre­si­dent del govern va aca­bar dema­nant al rei que es fes càrrec de l’assumpte aju­dant-lo a ces­sar Milans del Bosch sense pro­vo­car un escàndol.

La dimissió del capità gene­ral va pro­vo­car una reacció con­tun­dent dels empre­sa­ris cata­lans, alguns dels quals fins i tot es van ofe­rir per retor­nar en cotxe el subs­ti­tut de Milans del Bosch, el veterà gene­ral Vale­ri­ano Wey­ler. Els empre­sa­ris no només van inun­dar de tele­gra­mes els des­pat­xos minis­te­ri­als i el Palau Reial, sinó que van voler por­tar el duel al car­rer. El 12 de febrer, van orga­nit­zar una mani­fes­tació davant la Capi­ta­nia Mili­tar i van tan­car durant dues hores els comerços en senyal de pro­testa.

La indig­nació no només es va esten­dre entre els empre­sa­ris, sinó que els mili­tars també van fer el buit a Wey­ler, tant en el moment de sor­tir de Madrid com quan va arri­bar a Bar­ce­lona. A l’estació, només el van anar a espe­rar el capità gene­ral interí, el gover­na­dor mili­tar i alguns ofi­ci­als de Marina. La rebuda va pro­vo­car les ires del subs­ti­tut, que també va boi­co­te­jar els peri­o­dis­tes i va esbron­car de valent els gene­rals i els caps del cos a la Capi­ta­nia. I va comu­ni­car al gover­na­dor civil que, d’ara en enda­vant, com­pli­ria les ordres del govern sense pro­tes­tar. La freda rebuda a Wey­ler va con­tras­tar amb la cali­desa amb què es va aco­mi­a­dar Milans del Bosch quan va fer parada a Bar­ce­lona en el seu tra­jecte des de Cal­de­tes –on s’havia anat a refu­giar– fins a Madrid.

Els amics de la burgesia

En un article aparegut pocs dies després que esclatés la crisi provocada per la dimissió del capità general, el diari progressista La Libertad ironitzava sobre la suposada coincidència de la societat catalana i els interessos de la Lliga Regionalista a l’hora de defensar la continuïtat del capità general i, tot seguit, feia balanç del doble joc dels catalanistes amb els militars: “És sorprenent, inconcebible, que la Lliga, que no fa gaire parlava de l’exèrcit com un exèrcit d’ocupació, hagi muntat ara la guàrdia d’honor al pati de la Capitania Militar. Sempre oportunista, va crear una Solidaritat Catalana contra la llei de jurisdiccions arran de l’assalt a La Veu i el ¡Cu-Cut!, i ara concertarà una nova solidaritat burgesa per demanar la jurisdicció militar i l’estat de guerra... Paradoxal actitud, la dels autonomistes integrals defensant avui els representants del poder central.”

Una nissaga de colpistes

El cognom Milans del Bosch apareix indestriablement associat a aquell capità general de València que la nit del 23 de febrer del 1981 va decretar la llei marcial, va abolir els partits i les organitzacions sindicals i va treure els tancs al carrer. Però, tal com va resseguir fa anys Gabriel Cardona, els Milans del Bosch eren “una família d’empenta”, amb un avantpassat que es vanagloriava de penjar francesos en una alzina de la finca familiar de Caldetes, un altre que va flirtejar amb els liberals durant el segle XIX i un, l’avi del colpista, que va exercir de capità general de Catalunya duran els convulsos anys vint.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor