Hemeroteca

Hemeroteca

Des de l’altra banda de la frontera

Des de principis del segle passat, Perpinyà i el conjunt de la Catalunya Nord han esdevingut un espai d’acollida per als milers de catalans del sud i un territori on l’activisme catalanista o l’independentisme han trobat acollida

El 4 d’octu­bre del 1922, en una crida pública del novell Casal Català de Per­pinyà, es remar­cava que, en aquells moments, la capi­tal ros­se­llo­nesa havia esde­vin­gut: “Un redós ama­ble i segur que els cata­lans tenim quan l’amor a la pàtria o les qui­me­res de la vida ens obli­guen a dei­xar el vell solar de Cata­lu­nya.” I afe­gia: “La per­manència [...] d’una nom­brosa colònia cata­lana és un ele­ment d’ines­ti­ma­ble vàlua moral per estrènyer les llaçades de ger­ma­nor entre els cata­lans de França i els cata­lans d’Espa­nya”.

No es trac­tava d’un fet menor. En aquells moments, més de 20.000 cata­lans del sud s’havien esta­blert a l’altra banda, a la Cata­lu­nya Nord. La impor­tant demanda de mà d’obra que havia pro­vo­cat la Gran Guerra, però també la falta d’opor­tu­ni­tats al sud, la fugida del ser­vei mili­tar al Mar­roc i la repressió de la dic­ta­dura de Primo de Rivera, es van con­ver­tir en els prin­ci­pals fac­tors que ens per­me­ten expli­car aquest feno­men demogràfic espe­ci­al­ment relle­vant. El traspàs de població entre un cos­tat de la fron­tera i l’altre no era nou. De fet, havia estat una cons­tant des de l’endemà mateix de la sig­na­tura del Trac­tat dels Piri­neus el 1659; però, a par­tir de la segona dècada del segle pas­sat es va con­ver­tir en un fet espe­ci­al­ment intens. A finals dels anys vint, un 25% de la població de Per­pinyà havia nas­cut al sud de la fron­tera.

Aquest intens flux demogràfic es va con­ver­tir, tal com s’expli­cava en el docu­ment ante­rior, en una base impor­tant per a la fun­dació del Casal Català; però també van pro­vo­car que el Ros­selló es con­vertís, tal com s’afir­mava en una crònica del 1922, en “el camp dels com­plots i les cons­pi­ra­ci­ons més o menys fictícies”. L’his­to­ri­a­dor Edu­ardo González Calleja asse­nyala l’existència d’un pri­mer comitè repu­blicà de tendència cata­la­nista esta­blert a París entre el 1904 i el 1906, però l’ori­gen dels pri­mers nuclis d’acti­vis­tes cata­la­nis­tes es remunta a la cam­pa­nya de reclu­ta­ment de volun­ta­ris cata­lans per a l’exèrcit francès. Les expec­ta­ti­ves gene­ra­des per l’eclosió naci­o­na­lista a par­tir de la sig­na­tura del Trac­tat de Ver­sa­lles i el pro­grama de Tho­mas W. Wil­son, van esti­mu­lar el desen­vo­lu­pa­ment d’un naci­o­na­lisme sepa­ra­tista que, durant la dic­ta­dura de Primo de Rivera (1923-1930) va tro­bar refugi al Ros­selló.

un focus de sepa­ra­tisme

El cas més emblemàtic de tots és, lògica­ment, el de Fran­cesc Macià. Poques set­ma­nes després del cop d’estat, l’Avi va acon­se­guir elu­dir una ordre de detenció dic­tada pel gover­na­dor civil de Lleida i es va refu­giar a Per­pinyà, on va esta­blir ini­ci­al­ment el seu secre­ta­riat. Pocs mesos després, però, les denúncies de l’ambai­xa­dor espa­nyol davant les auto­ri­tats fran­ce­ses el van obli­gar a des­plaçar-se a París, on va esta­blir la seu del Comitè Sepa­ra­tista Català i la base d’ope­ra­ci­ons de l’intent de con­questa de Cata­lu­nya des de Prats de Molló. Alguns dels con­ju­rats, com ara Artur Coro­mi­nas, Daniel Car­dona i Josep Esparc, es van esta­blir a la capi­tal del Ros­selló, on es van edi­tar revis­tes com Cata­lu­nya i Som i s’inten­ta­ven cap­tar sim­pa­tit­zants des del Cata­lu­nya Club. Va ser des de Per­pinyà, en aquest cas amb la par­ti­ci­pació de sin­di­ca­lis­tes i repu­bli­cans, on es van ordir les pri­me­res temp­ta­ti­ves per ender­ro­car la dic­ta­dura. Ini­ci­al­ment, aques­tes acti­vi­tats eren segui­des de prop per les auto­ri­tats fran­ce­ses; però el tri­omf del Car­tel des Gauc­hes el maig del 1924 va pro­vo­car un gir radi­cal i va per­me­tre un major desen­vo­lu­pa­ment de l’opo­sició a la dic­ta­dura. Mal­grat tot, alguns anys després, la poli­cia fran­cesa va avor­tar el com­plot per ocu­par Cata­lu­nya des de Prats de Molló. A l’estació d’Esta­gel, molt a prop de Per­pinyà, van dete­nir 24 cata­lans i 16 ita­li­ans pro­ce­dents de París i Tolosa.

Amb la pro­cla­mació de la República, el paper de Per­pinyà en l’acti­visme cata­la­nista es va per­dre, fins al punt que un cro­nista de La Veu de Cata­lu­nya es quei­xava amar­ga­ment el 1933 que “el Casal Català de Per­pinyà en certs moments ha sen­tit defa­llença en la tasca empresa, no per falta d’ide­a­li­tat, sinó per falta d’esperó en l’amor dels ger­mans d’aquí”.

Des de l’esclat de la Guerra Civil, el Ros­selló es va con­ver­tir en un refugi pre­fe­rent dels exi­li­ats polítics, pri­me­ra­ment dels que inten­ta­ven evi­tar la repressió revo­lu­cionària i, a par­tir del 1939, dels que fugien del fei­xisme. A prin­ci­pis dels anys cin­quanta, s’esti­mava que la colònia cata­lana esta­blerta al depar­ta­ment dels Piri­neus Ori­en­tals era de 27.000 per­so­nes, bona part de les quals van inten­tar refer les seves vides i d’altres van par­ti­ci­par en la lluita con­tra el fei­xisme, ja fos a par­tir de l’acció dels maquis, la lluita amb els ali­ats o la reor­ga­nit­zació cívica de la República.

L’alli­be­ra­ment

Amb la cai­guda del règim de Vichy i la fugida dels ale­manys, la situ­ació va can­viar subs­tan­ci­al­ment. Mal­grat la fallida de l’eix, la premsa espa­nyola s’esforçava per trans­me­tre la idea que “la tran­quil·litat sem­bla com­pleta en tot el sec­tor dels Piri­neus Ori­en­tals”. La rea­li­tat, però, era molt dife­rent, i el titu­lar de la repre­sen­tació espa­nyola, Valentín Vía Ven­talló, fins i tot va aban­do­nar el con­sul­tat de Per­pinyà. El dia 27, després de la des­fi­lada per cele­brar la victòria con­tra els nazis, els guer­ri­llers repu­bli­cans van con­fra­ter­nit­zar amb les For­ces Fran­ce­ses de l’Inte­rior, van ocu­par l’edi­fici del con­so­lat i van pen­jar-hi la ban­dera repu­bli­cana; tot ple­gat, amb la con­nivència de la pre­fec­tura dels Piri­neus Ori­en­tals. L’acció, que es va repro­duir en altres con­sul­tats del sud de França, va durar pocs dies i es va con­ver­tir en un miratge, perquè les potències ali­a­des no van tenir la més mínima intenció de fer caure el règim fran­quista. Mal­grat tot, Per­pinyà i el con­junt de la Cata­lu­nya Nord van seguir jugant, durant la llarga post­guerra, un paper fona­men­tal en la resistència cata­lana, com a refugi i base d’ope­ra­ci­ons dels maquis.

L’afer Rey

El 27 d’agost del 1924 es va produir un incident escandalós. Aquell dia, mentre repartia propaganda separatista davant el Centre Espanyol de Perpinyà, l’activista Cándido Rey va ser detingut per ordre del cònsol espanyol i, tot seguit, traslladat a Espanya sense prèvia autorització. El govern francès va exigir el lliurament immediat de Rey, però el directori militar el va voler utilitzar com a moneda de canvi per exigir la repatriació de Francesc Macià o, com a mínim, el seu allunyament de la frontera. El xantatge no van tenir un resultat directe, i Rey va ser retornat a França el 12 de desembre; a partir d’aleshores, però, es va prohibir als desertors romandre a la frontera si participaven en alguna conspiració i es va reforçar el seu control policial. Les males arts de les autoritats espanyoles no es van limitar al segrest de Rey, sinó també a amenaçar de mort Macià per part d’agents no identificats del govern espanyol.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor